Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantforslag om å hindre at AAP-mottakere blir kastet ut i fattigdom

Dette dokument

Søk
Til Stortinget

Bakgrunn

I dokumentet fremmes følgende forslag:

  1. Stortinget ber regjeringen snarest sikre at personer som ikke er ferdig avklart fra Nav og/eller helsevesenet innen utgangen av perioden de kan motta arbeidsavklaringspenger, får rett til forlengelse.

  2. Stortinget ber regjeringen snarest la personer som har mistet arbeidsavklaringspenger uten å være ferdig avklart til arbeid, få gjenopptatt ytelsen.»

Det vises til dokumentet for nærmere redegjørelse for forslagene.

Komiteens behandling

Komiteen ba i brev av 26. oktober 2021 om statsrådens vurdering av forslaget. Statsrådens svarbrev av 11. november 2021 følger vedlagt.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tuva Moflag, Runar Sjåstad, Trine Lise Sundnes og Torbjørn Vereide, fra Høyre, Henrik Asheim, Anna Molberg og Aleksander Stokkebø, fra Senterpartiet, Eivind Drivenes og Per Olaf Lundteigen, fra Fremskrittspartiet, Dagfinn Henrik Olsen og Gisle Meininger Saudland, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Kirsti Bergstø, og fra Rødt, Mímir Kristjánsson, viser til Representantforslag 10 S (2021–2022) fra stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson om å hindre at AAP-mottakere blir kastet ut i fattigdom. I representantforslaget blir det satt frem forslag om at personer som ikke er ferdig avklart fra Nav og/eller helsevesenet innen utgangen av perioden de kan motta arbeidsavklaringspenger, får rett til forlengelse. Det blir videre satt frem forslag om snarest å la personer som har mistet arbeidsavklaringspenger uten å være ferdig avklart til arbeid, få gjenopptatt ytelsen.

Komiteen viser til at ordningen med arbeidsavklaringspenger (AAP) skal sikre inntekt for personer som på grunn av sykdom eller skade har behov for aktiv behandling, arbeidsrettede tiltak eller annen bistand for å komme i jobb. Stønadsperioden for AAP er avgrenset til tre år, med mulighet for forlengelse i inntil to år, etter særlige unntaksregler. Enkelte AAP-mottakere går ut av ordningen før arbeidsevnen deres er ferdig avklart.

Komiteen viser til at det i flere omganger er innført tiltak for å lette konsekvensene av covid-19-pandemien for mottakere av arbeidsavklaringspenger. Regjeringen Solberg innførte i to runder koronatiltak for mottakere av arbeidsavklaringspenger etter folketrygdloven § 11-12 (under arbeidsavklaring). Alle mottakere i perioden 16. mars til 31. oktober 2020 fikk stønadsperioden forlenget med seks måneder. Det ble i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 2021 på ny innført tiltak for personer som får arbeidsavklaringspenger under arbeidsavklaring. Tiltaket innebar at det ble gitt rett til forlenget stønadsperiode ut september 2021 for mottakere med stønad som utløp mellom 1. juli og 29. september 2021.

Komiteen viser til at Stortinget i behandlingen av Prop. 7 LS (2021–2022) gjorde vedtak om å forlenge stønadsperioden til og med 31. desember 2021 for mottakere av arbeidsavklaringspenger etter folketrygdloven §§ 11-12 (under avklaring) og 11-17 (som arbeidssøker) i de tilfeller hvor stønadsperioden løper ut i perioden fra og med 30. september til og med 30. desember 2021.

Komiteen viser videre til at det fortsatt er usikkert hvordan pandemien har påvirket avklaringsløpet til mottakerne av arbeidsavklaringspenger underveis i stønadsperioden og deres muligheter for å skaffe seg arbeid etter at stønadsperioden har løpt ut.

Komiteen viser til at Arbeiderparti–Senterparti-regjeringen 8. november 2021 la frem Prop. 1 S Tillegg 1 (2021–2022). I tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2022 foreslår regjeringen å forlenge stønadsperioden til og med 30. juni 2022 for personer som mottar AAP under avklaring, og som har en stønadsperiode som løper ut i første halvår 2022. Regjeringen varsler samtidig at den vil sette i gang et arbeid med å vurdere mulige tiltak for å ivareta personer som ikke er ferdig avklart ved utløpet av AAP-perioden.

Komiteen foreslår derfor at Representantforslag 10 S (2021–2022) vedlegges protokollen.

Komiteens tilråding

Komiteens tilråding fremmes av en samlet komité.

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til representantforslaget og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument 8:10 S (2021–2022) – Representantforslag fra stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson om å hindre at AAP-mottakere blir kastet ut i fattigdom – vedlegges protokollen.

Vedlegg

Vedlegg finnes kun i PDF, se merknadsfelt.

Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 16. november 2021

Kirsti Bergstø

Per Olaf Lundteigen

leder

ordfører