Odelstinget - Møte mandag den 15. desember 2008 kl. 10

Dato: 15.12.2008

Dokument: (Innst. O. nr. 33 (2008–2009), jf. Ot.prp. nr. 72 (2007–2008))

Sak nr. 3 [11:28:24]

Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om lov om endringar i utlendingslovgivinga (reglar for EØS- og EFTA-borgarar o.a.)

Talarar

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter ønske frå komiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve anledning til tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innafor den fordelte taletida.

Vidare vil presidenten foreslå at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Arild Stokkan-Grande (A) [11:29:21] (ordfører for saken): Prinsippene i EØS-avtalen artikkel 1 om fri personmobilitet omfatter retten til innreise, opphold og arbeid i et annet medlemsland for borgere av et EØS-land og deres familiemedlemmer. Ikke-diskrimineringsprinsippet forbyr forskjellsbehandling av borgere fra de ulike EØS-landene på grunnlag av nasjonalitet.

Direktiv 2004/38/EF gjelder retten til å kunne ferdes fritt for EØS-borgere og deres familiemedlemmer. Det samler og erstatter tidligere forordninger og direktiv på området. Direktivet samler og erstatter flere rettsakter om at personer kan ferdes fritt, og i tillegg blir mye av den rettsutviklingen som er skjedd gjennom fortolkningene til EF-domstolen, regelfestet.

Direktivet klargjør EØS-retten og innebærer også noen materielle endringer og administrative forenklinger, særlig om retten til innreise og opphold. EØS-komiteen vedtok den 7. desember 2007 å innlemme direktivet i EØS-avtalen, forutsatt at Stortinget samtykket i det. Stortinget gav sitt samtykke den 23. mai 2008.

Ot.prp. nr. 72 for 2007–2008 foreslår hvordan direktivet kan gjennomføres i norsk rett. Dette er en oppfølging av komiteens arbeid i forbindelse med resten av utlendingsloven i Innst. O. nr. 42 for 2007–2008, jf. Ot.prp. nr. 75 for 2006–2007, der forhold knyttet til EØS-borgere ikke ble drøftet. Ot.prp. nr. 72 har også relevans for tjenestedirektivet og tjenestemobilitet for EØS-borgere og tredjelandsborgere. Jeg vil poengtere at flertallet har en positiv holdning til arbeidsinnvandring fra både nye og gamle EU-land.

EF-domstolens avgjørelse i den såkalte Metock-saken har skapt reaksjoner i flere land. Flere har uttrykt bekymring for at dommen kan føre til misbruk av EØS-avtalens bestemmelser. Vi er også kritiske til dommen. Saken følges nå opp ved at EU-kommisjonen vil utarbeide retningslinjer for hvordan direktivet skal tolkes. Retningslinjene ventes å bli lagt fram i juni 2009.

Komiteen har mottatt brev fra statsråd Dag Terje Andersen, datert den 28. november og den 8. desember i år. I brevene kommer det fram at Regjeringen vil følge prosessene i EU nøye. Flertallet vil med bakgrunn i disse brevene foreslå en presisering av forskriftshjemmelen i § 110 femte ledd første punktum for eventuelle justeringer eller restriksjoner som følge av kommisjonens retningslinjer for tolkning av direktivet.

Flertallet ber Regjeringen vurdere om det er behov for regelendringer for å unngå misbruk av EØS-avtalens bestemmelser, og komme tilbake til Stortinget på en egnet måte. Flertallet mener det er viktig å sikre at det er det norske regelverket som ligger til grunn i slike saker også framover. Vi forutsetter at personer som omfattes av direktivet, skal ha lovlig opphold, og vi ber Regjeringen foreta skritt dersom dommen blir stående og det oppdages misbruk.

Med dette vil jeg anbefale innstillingen fra flertallet.

Marit Nybakk hadde her overtatt presidentplassen.

Per-Willy Amundsen (FrP) [11:32:49]: Direktiv 2004/38/EF er i utgangspunktet et uproblematisk direktiv etter intensjonene. Derfor var det også forventet at dette skulle være et direktiv som ville gå igjennom i Stortinget uten stor uenighet. Fremskrittspartiet stiller seg også bak intensjonen i det såkalte oppholdsdirektivet. Men etter at Stortinget tilsluttet seg direktivet i sommer, kom den såkalte Metock-dommen i EU, som i praksis setter til side vesentlige deler av nasjonale innvandringsregler i EU-land.

Metock-saken fant sted i Irland. Det var en situasjon hvor asylsøkere som hadde fått avslag på opphold, likevel klarte å få opphold etter EUs regler. På tross av en kjennelse i irsk høyesterett fikk man altså opphold i Irland som familieinnvandrere. Dette er problematisk. Det er problematisk for flere europeiske land som har ytret seg ganske sterkt mot direktivet. Særlig Danmark har beklaget sterkt direktivets virkning, og mange har pekt på at den virkningen man ser av Metock-dommen, aldri var tiltenkt. Derfor har det også vært tatt initiativ for å forsøke å få endret direktivet. Men i forrige uke ble det altså ganske klart at EU så langt har satt foten ned, og det ser ikke ut til at man med det første har store muligheter for å endre direktivet – og det særlig til Danmarks sterke beklagelse.

Dette vil også få virkning for Norge. Direktivet vil gripe rett inn i nasjonale innvandringsregler. Det vil få konsekvenser for de varslede såkalte asylinnstramminger som Regjeringen legger opp til skal komme til neste år. Da blir dette veldig spesielt, all den tid Stortinget ikke har oversikt over virkningene av Metock-dommen, og all den tid virkningene av disse lovendringene som vi nå foretar på grunnlag av direktivet, er ukjente. Det er en rekke vesentlige faktorer her som Stortinget ikke er kjent med.

Proposisjonen nevner ikke Metock-dommen, fordi den var laget før Metock-dommen var et faktum. Jeg var tidligere ordfører for denne saken da vi utsatte saken to ganger i komiteen. Jeg følte det nødvendig å trekke meg som saksordfører fordi Fremskrittspartiet mener at disse lovendringene er direkte uansvarlige, fordi EU visstnok har truet Norge med såkalte artikkel 102-prosedyrer. Fordi vi ikke er raske nok til å implementere direktiv i norsk lovgivning, går Odelstinget til det skritt i dag – dessverre – å gjennomføre lovendringer basert på et direktiv som vi ikke er kjent med konsekvensene av. Dette er intet annet enn direkte uansvarlig.

Så må man gjerne si – og det hører jeg mange gjør – at man har håp om at prosesser i EU skal rydde opp i denne situasjonen. Men det er veldig vanskelig å se at det vil la seg gjøre med det første, for som jeg sa tidligere i mitt innlegg, har man i hvert fall i første runde fått et klart nei fra EU. Da synes jeg det burde være en selvfølge at Odelstinget nå sendte saken tilbake til Regjeringen og bad om en skikkelig utredning, som komiteen og Stortinget kunne ta stilling til, istedenfor at det nå presses igjennom på uansvarlig vis.

Derfor fremmer Fremskrittspartiet i utgangspunktet forslag om å sende saken tilbake til Regjeringen. Dersom forslaget faller i Odelstinget, noe det dessverre kan se ut til at det gjør, ser vi oss faktisk nødt til å stemme imot denne lovendringen. Det er ikke noe Fremskrittspartiet gjør ofte i tilknytning til direktiv, men vi mener man først og fremst har et ansvar i forhold til de lover og regler som skal gjelde nasjonalt. Da får hensynet til EØS komme i andre rekke.

Jeg tar opp vårt forslag.

Presidenten: Representanten Per-Willy Amundsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) [11:38:07]: Denne saken viser et av EØS-avtalens mange dilemmaer. Da en skrev under EØS-avtalen på starten av 1990-tallet, var det veldig klart og avgrenset hva EØS handlet om. En ser så at en på område etter område kommer inn i nye gråsoner. Denne saken er også en konsekvens av at det er nye gråsoner der EØS-avtalen går inn i nasjonal innvandringspolitikk.

Det som er et hoveddilemma i saken, er om arbeidsinnvandrere har andre rettigheter enn norske statsborgere som ønsker familieinnvandring, og hvilke konsekvenser det har. Det er også noe av problemstillingen i forhold til de dommene som tidligere har vært referert i debatten. Derfor var det viktig for Senterpartiet at en fikk en veldig klar merknad i forhold til at det er det nasjonale regelverket som skal ligge til grunn, og at det fortsatt skal være nasjonal politikk som er styrende på feltet slik at en ikke igjen får et nytt felt der EØS-avtalen overstyrer nasjonal politikk. Vi er i alle fall glade for den brede, samlede merknaden i forhold til at den nasjonale politikken fortsatt skal være den dominerende.

Statsråd Dag Terje Andersen [11:39:44]: Den foreliggende lovproposisjonen avslutter et langvarig arbeid både i EFTA og her. Loven vil gi EØS-borgere og deres familiemedlemmer rett til å ferdes og oppholde seg fritt i medlemslandene. Proposisjonen med nødvendige tillegg og endringer i utlendingslovgivningen er en oppfølging av Stortingets vedtak tidligere i år om å innlemme direktiv 2004/38/EF i EØS-avtalen. Retten til å ferdes og oppholde seg fritt i medlemslandene tilhører kjerneområdene i EØS-avtalen. Lovforslaget klargjør og forenkler regelverket og videreutvikler de rettighetene som alt følger av EØS-avtalen. Lovforslaget er i all hovedsak en videreføring av gjeldende rett, samtidig som enkelte viktige nye ordninger blir innført. Det vil forenkle det å slå seg ned og arbeide i andre land vesentlig, noe vi vil ha stor glede og nytte av.

EØS-borgeres og deres familiemedlemmers rett til varig opphold etter fem år og rettigheter for familiemedlemmene om f.eks. EØS-borgeren dør, er viktig og vil redusere den enkeltes betenkeligheter ved å ta arbeid i et annet land, f.eks. Norge. De administrative forenklingene er også viktige. Tyngende byråkratiske ordninger skal ikke lenger prege den første tiden av en EØS-borgers opphold i landet. Ordningen med søknader om oppholdstillatelse blir avløst av en registreringsordning – en fordel både for den enkelte og for forvaltningen.

Jeg er svært tilfreds med den store graden av enighet om de fleste forslagene, ikke minst forslagene knyttet til det med rask og enkel saksbehandling og muligheten for varig oppholdsrett med varig oppholdsbevis for EØS-borgere. Når det er sagt, vil jeg også kommentere dommer som er avsagt av EF-domstolen etter at Stortinget gav sin tilslutning til å innlemme direktiv 2004/38/EF i EØS-avtalen, og etter at Regjeringen fremmet lovproposisjonen som nå behandles.

Avgjørelsene i den såkalte Metock-saken setter visse grenser for hvilke nasjonale innvandringsregler som er forenlige med EF-retten. Helt siden EØS-avtalen ble inngått, har kvinner og menn fra andre EØS-land hatt rett til å ha med seg sin familie når de gjør bruk av retten til å bevege seg fritt i EØS-området. Den retten gjelder både når familiemedlemmene er borgere av et EØS-land, og når de er tredjelandsborgere. Metock-dommen innebærer at det ikke kan kreves at familiemedlemmet allerede har lovlig opphold i EØS. De bestemmelsene dommen bygger på, finner man igjen i dagens EØS-avtale, men de har ikke blitt satt slik på spissen tidligere. Det innebærer at ikke å innlemme direktivet i EØS-avtalen ved foreliggende lovforslag neppe vil ha reell betydning for våre forpliktelser. Jeg kan derfor ikke se at det har noen hensikt å gjøre som Fremskrittspartiet foreslår, nemlig å sende proposisjonen tilbake til Regjeringen.

Samtidig er det bekymringsfullt at domstolens tolkning begrenser mulighetene for å stille en del formelle krav som kan motvirke misbruk av innvandringsreguleringen. Det har skapt debatt i flere EU-land, og også her. Som nevnt i brev til kommunal- og forvaltningskomiteen, vil Norge delta i det arbeidet som EU-kommisjonen har satt i gang med å gi retningslinjer for hvordan direktivet skal tolkes.

Jeg er glad for at flertallet i komiteen er kommet fram til en løsning som gjør at vi kan få etablert de ordningene som er foreslått, og samtidig kan arbeide videre sammen med andre land for å hindre misbruk og omgåelser av innvandringsregelverket.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Per-Willy Amundsen (FrP) [11:43:34]: Gjennom to brev som har gått mellom komiteen og statsråden, har statsråden i realiteten gjort rede for at det er heftet en vesentlig grad av usikkerhet ved virkningen av Metock-dommen for praktiseringen av nasjonal innvandringspolitikk. All den tid vi må innse at vi vet for lite om hva dette kan bety for praktiseringen av ikke minst – som jeg nevnte i mitt innlegg – de såkalte asylinnstrammingene som Regjeringen legger opp til neste år, hvordan er det da mulig å gå imot en skikkelig utredning, slik Fremskrittspartiet ønsker? Er det slik at det her er hensynet til EØS-avtalen som i realiteten går foran nasjonale hensyn?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:44:41]: Det er riktig at jeg har kommentert spørsmål fra komiteen i to brev. Det som går fram av de brevene, er at konsekvensene av den dommen som det refereres til, sannsynligvis ville ha vært de samme, uavhengig av innføringen av direktivet, i forhold til eksisterende EØS-rett. Da mener vi den riktige strategien for å unngå utilsiktede virkninger er at de som faktisk utformet direktivet, jobber sammen med EU for å sørge for at vi får en presisering av det regelverket som allerede er der, noe EU-kommisjonen jobber med og kommer til å jobbe videre med.

Jeg vil for øvrig si at det er ganske spesielt at representanten mener at de tiltak som er foreslått av Regjeringen i forhold til å stramme noe inn på asylinstituttet – ikke for dem som har beskyttelsesbehov, men for de mange som kommer uten å ha det – skulle bli rammet av dette, i og med at representanten tidligere har omtalt det som totalt virkningsløst.

Bjørg Tørresdal (KrF) [11:45:54]: Arbeidsinnvandring er positivt, arbeidsinnvandring er nødvendig for norsk økonomi, og reglene for familiegjenforening for dem som kommer hit som arbeidsinnvandrere, bør kunne forenkles. Det er engang slik at de aller fleste arbeidsinnvandrere innenfor EØS-området som kommer til Norge, blir her kort tid og reiser hjem igjen. Ut fra det synes Kristelig Folkeparti det er positivt at man gjør det lettere for arbeidsinnvandrere å slå seg ned i Norge. Det sa vi også da vi behandlet denne saken tidligere i år.

Så er det oppstått noen komplikasjoner som statsråden har redegjort for. Kristelig Folkeparti synes det er riktig å støtte flertallet i denne salen i dag i å innføre dette direktivet, men vi må være åpne for å gjøre endringer dersom det blir nødvendig.

Det eneste jeg vil spørre statsråden om, er: Frykter statsråden at vi vil se et omfattende misbruk av dette direktivet? Det ligger under i spørsmålet mitt at jeg ikke frykter det. Jeg tror ikke vi vil se mange proformaekteskap – vi har lovgivning som hindrer det. Frykter statsråden at vi får et problem med dette direktivet?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:46:56]: Punkt 1: Det er ikke grunn til å tro at vi får et problem av stort omfang. Punkt 2: Det er grunn til å tro at det problemet ville vi hatt uavhengig av implementeringen av direktivet.

Når det er sagt, vil jeg si at jeg er opptatt av at de regler vi utvikler, ikke skal kunne omstøtes av den typen dommer, når det heller ikke er tilsiktet av dem som faktisk laget direktivet i sin tid. Derfor kommer vi til å jobbe tett sammen med EU-kommisjonen for å sørge for at direktivet blir fortolket på en måte som er i tråd med intensjonen og ikke kan utvides av domstolen. Jeg er enig med representanten i at arbeidsinnvandring grunnleggende sett er positivt. Det er noe vi har hatt behov for i Norge, og det er noe vi kommer til å ha behov for i Norge. Jeg er glad for at det er klare kjøreregler og mindre byråkrati rundt det. Det blir et resultat av det vedtaket Odelstinget er i ferd med å fatte.

Per-Willy Amundsen (FrP) [11:48:03]: I min forrige replikk viste jeg til at Metock-dommen faktisk kan få negative virkninger for de bebudede innstrammingene i forbindelse med asyl som Regjeringen legger opp til neste år. Det gjelder særlig innstramminger i reglene for familieinnvandring for personer som har opphold i Norge på humanitært grunnlag, de kan bli berørt. Men Stortinget har ikke engang fått utredet konsekvensene. Man vedtar nå en lovendring som kan få utilsiktede virkninger. Det spesielle her er at oppholdsdirektivet i varierende grad er implementert i diverse EU-land. Norge skal altså igjen gå foran og implementere lovendringer etter direktivet, gå foran det som EU gjør.

Hvordan går det an å forsvare det, all den tid det hersker usikkerhet rundt Metock-dommen?

Statsråd Dag Terje Andersen [11:49:15]: Det å si at vi går foran EUs egne medlemsland blir litt spesielt, når vi vet at vi allerede har lagt bak oss den datoen da direktivet skulle vært implementert. Vi er faktisk sent ute med implementeringen. I dette tilfellet oppfattet jeg komiteen slik at det er et felles ønske om at de regler vi lager og krangler om politisk i Norge, skal kunne følges opp selv innenfor det europeiske regelverket. Det er vi enige om. Den beste strategien for det er å påvirke kommisjonens videre arbeid, og være blant de mange andre land som er opptatt av at en ikke skal kunne få utilsiktet familiegjenforening via en omgåelse av det som i veldig mange land er regelverket – at en faktisk må ha oppholdstillatelsen på plass i det landet det gjelder. Det ønsker Regjeringen å følge opp i nært samarbeid med EU-kommisjonen.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3

(Votering, se side 217)

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Under debatten har Per-Willy Amundsen sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet. Det blir votert over forslaget, som lyder:

«Ot.prp. nr. 72 (2007–2008) sendes tilbake til Regjeringen.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet blei med 60 mot 17 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 16.10.27)Komiteen hadde rådd Odelstinget til å gjere slikt vedtak til

lov

om endringar i utlendingslovgivinga (reglar for EØS- og EFTA-borgarar o.a.)

I

I lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) gjerast følgjande endringar:

Overskrifta i kapittel 3 skal lyde:

Kapittel 3 Opphold i forbindelse med arbeid og studier mv.

Kapittel 13 skal lyde:

Kapittel 13 Særlige regler for utlendinger som omfattes av Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS-avtalen) og Konvensjon om opprettelse av Det Europeiske Frihandelsforbund (EFTA-konvensjonen)

§ 109 Saklig virkeområde

Dette kapittelet regulerer retten til innreise og opphold i riket for utlendinger som omfattes av EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen.

Oppholdsrett etter dette kapittelet gir rett til å ta opphold og til å ta arbeid eller drive ervervsvirksomhet i hele riket med mindre det er fastsatt begrensninger i samsvar med regler gitt i eller i medhold av denne loven.

Oppholdsrett etter dette kapittelet er ikke til hinder for oppholdstillatelse for utlendinger som nevnt i første ledd etter lovens alminnelige bestemmelser.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om gjennomføring av bestemmelsene i dette kapittelet og om forholdet til lovens alminnelige bestemmelser, herunder for de tilfellene der en utlending som nevnt i første ledd, får oppholdstillatelse etter lovens alminnelige bestemmelser.

§ 110 Nærmere om hvem kapittelet gjelder for

Borgere av land som omfattes av EØS-avtalen, heretter omtalt som EØS-borgere, omfattes av bestemmelsene i dette kapittelet. Kongen kan i forskrift gi bestemmelser om at borgere av land som omfattes av EFTA-konvensjonen, men ikke EØS-avtalen, helt eller delvis skal omfattes av bestemmelsene i dette kapittelet.

Familiemedlemmer til en EØS-borger omfattes av bestemmelsene i dette kapittelet så lenge de følger eller gjenforenes med en EØS-borger. Familiemedlemmer til en norsk borger omfattes av bestemmelsene i dette kapittelet dersom de følger eller gjenforenes med en norsk borger som returnerer til riket etter å ha utøvet retten til fri bevegelighet etter EØS-avtalen eller EFTA-konvensjonen i et annet EØS-land eller EFTA-land.

Med familiemedlem menes

  • a) ektefelle,

  • b) samboer, dersom det foreligger en varig tilknytning til EØS-borgeren og denne tilknytningen kan dokumenteres,

  • c) slektning i direkte nedstigende linje fra en EØS-borger eller fra en utlending nevnt i bokstav a eller b, som er under 21 år eller som forsørges av EØS-borgeren, og

  • d) slektning i direkte oppstigende linje fra en EØS-borger eller fra en utlending nevnt i bokstav a eller b som forsørges av EØS-borgeren.

En utlending som faller utenfor bestemmelsene i første til tredje ledd, men som er arbeidstaker i et foretak etablert i et EØS-land, omfattes likevel av bestemmelsene i dette kapittelet så langt de passer i forhold til det oppdraget som skal utføres her i riket, når vedkommende

  • a) skal utføre arbeid etter reglene om fri bevegelighet for tjenester i EØS-avtalen, eller

  • b) skal etablere seg etter reglene om fri etableringsrett i EØS-avtalen.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hvem som omfattes av annet ledd, at også andre familiemedlemmer enn utlendinger som nevnt i tredje ledd, helt eller delvis skal omfattes av bestemmelsene i dette kapittelet og om kravet til varig tilknytning og dokumentasjon som nevnt i tredje ledd bokstav b. Kongen kan gi nærmere bestemmelser om hvem som omfattes av fjerde ledd.

§ 111 Oppholdsrett i inntil tre måneder

En EØS-borger som har gyldig identitetskort eller pass, har oppholdsrett i inntil tre måneder, forutsatt at vedkommende ikke blir en urimelig byrde for offentlige velferdsordninger.

Første ledd gjelder tilsvarende for et familiemedlem som ikke er EØS-borger, så lenge familiemedlemmet følger eller gjenforenes med EØS-borgeren og har gyldig pass. Første ledd gjelder tilsvarende for utlendinger som nevnt i § 110 fjerde ledd og som har gyldig pass.

En utlending som nevnt i første ledd og som er arbeidssøkende, og dennes familiemedlemmer, har rett til opphold i inntil seks måneder og i særlige tilfeller også utover seks måneder.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om beregning av oppholdstid og om hva som ligger i begrepet urimelig byrde for offentlige velferdsordninger. Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om når det foreligger særlige tilfeller som nevnt i tredje ledd, om meldeplikt for arbeidssøkende, hvilken myndighet utlendingen skal melde seg for og hvordan melding skal skje.

§ 112 Oppholdsrett i mer enn tre måneder for EØS-borgere

En EØS-borger har oppholdsrett utover tre måneder så lenge vedkommende

  • a) er arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende,

  • b) skal yte tjenester,

  • c) råder over tilstrekkelige midler til å forsørge seg selv og eventuelle medfølgende familiemedlemmer og er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet, eller

  • d) er opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon. Det er et vilkår at formålet med oppholdet hovedsakelig er utdanning, herunder yrkesrettet utdanning, at vedkommende er omfattet av en sykeforsikring som dekker alle risikoer under oppholdet, og avgir en erklæring om at vedkommende har tilstrekkelige midler til å dekke underhold for seg selv og eventuelle familiemedlemmer.

En utlending som oppholder seg i riket etter første ledd bokstav a, men som opphører å være arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende, bevarer likevel sin status som arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende dersom vedkommende

  • a) er midlertidig arbeidsufør som følge av sykdom eller ulykke,

  • b) dokumenterer å være ufrivillig arbeidsløs etter å ha hatt lønnet arbeid i mer enn ett år, og har meldt seg som arbeidssøkende hos Arbeids- og velferdsetaten,

  • c) dokumenterer å være ufrivillig arbeidsløs etter utløpet av en tidsbegrenset arbeidskontrakt av mindre enn ett års varighet eller ufrivillig ha mistet sitt arbeid i løpet av de første tolv månedene, og har meldt seg som arbeidssøkende hos Arbeids- og velferdsetaten, eller

  • d) påbegynner en yrkesrettet utdanning. Med mindre vedkommende ufrivillig er arbeidsløs, bevares status som arbeidstaker eller selvstendig næringsdrivende etter første ledd bokstav a bare så lenge den yrkesrettede utdanningen har sammenheng med vedkommendes tidligere arbeid.

I tilfeller som nevnt i annet ledd bokstav c, bortfaller status etter første ledd bokstav a etter seks måneder.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hva som skal anses som tilstrekkelige midler etter første ledd bokstav c, om godkjente utdanningsinstitusjoner og om krav til erklæringen nevnt i første ledd bokstav d.

§ 113 Oppholdsrett i mer enn tre måneder for familiemedlemmer som er EØS-borgere

En EØS-borger som er familiemedlem og følger eller gjenforenes med en EØS-borger som har oppholdsrett etter § 112 første ledd bokstav a, b eller c, har rett til å oppholde seg i riket så lenge EØS-borgerens oppholdsrett består.

En EØS-borger som er ektefelle, samboer eller forsørget barn under 21 år og som følger eller gjenforenes med en EØS-borger med oppholdsrett etter § 112 første ledd bokstav d, har rett til å oppholde seg i riket så lenge EØS-borgerens oppholdsrett består.

Ved EØS-borgerens utreise fra riket eller død bevarer familiemedlemmer som er EØS-borgere oppholdsretten så lenge de selv oppfyller vilkårene i § 112 første ledd. Uansett bevarer EØS-borgerens barn og den personen som har foreldreansvaret, oppholdsretten så lenge barnet er opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon.

Ved skilsmisse eller opphør av samboerskap bevarer familiemedlemmet til en EØS-borger oppholdsretten så lenge vedkommende selv oppfyller vilkårene i § 112 første ledd.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om en videre oppholdsrett for personer med foreldreansvar som nevnt i tredje ledd.

§ 114 Oppholdsrett i mer enn tre måneder for familiemedlemmer og andre utlendinger som ikke er EØS-borgere

Bestemmelsene i § 113 første og annet ledd gjelder tilsvarende for utlendinger som ikke er EØS-borgere, dersom de er familiemedlemmer til en EØS-borger med oppholdsrett etter § 112 første ledd bokstav a, b eller c, eller dersom de er ektefeller, samboere eller forsørget barn under 21 år som følger eller gjenforenes med en EØS-borger med oppholdsrett etter § 112 første ledd bokstav d.

En utlending som nevnt i § 110 fjerde ledd, har oppholdsrett i mer enn tre måneder så lenge dette skjer som ledd i utøvelsen av en tjeneste eller det er nødvendig for etableringen av en virksomhet i riket. Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift.

Ved EØS-borgerens død bevarer et familiemedlem som ikke er EØS-borger, oppholdsretten hvis vedkommende har hatt opphold i riket som familiemedlem i ett år før dødsfallet og oppfyller vilkårene i § 112 første ledd bokstav a, b eller c eller oppholder seg i riket som familiemedlem til en person som oppfyller vilkårene i § 112 første ledd bokstav a, b eller c. Ved en EØS-borgers utreise fra riket eller død bevarer uansett EØS-borgerens barn og den personen som har foreldreansvaret, oppholdsretten så lenge barnet er opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon.

Ved skilsmisse eller opphør av samboerskap bevarer EØS-borgerens familiemedlemmer som ikke er EØS-borgere, oppholdsretten så lenge de selv oppfyller vilkårene i § 112 første ledd bokstav a, b eller c, eller er familiemedlem til en person som oppfyller vilkårene i § 112 første ledd bokstav a, b eller c, forutsatt at

  • a) ekteskapet på separasjonstidspunktet hadde vart i tre år og herunder ett år i riket,

  • b) foreldreansvaret til barn av EØS-borgeren ved avtale eller dom er overført til ektefellen som ikke er EØS-borger,

  • c) ektefellen som ikke er EØS-borger, eller eventuelle barn har vært utsatt for vold eller andre alvorlige overgrep i ekteskapet, eller

  • d) ektefellen som ikke er EØS-borger, ved avtale eller dom utøver samvær med barn i riket.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om en videre oppholdsrett for personer med foreldreansvar eller samværsrett som nevnt i tredje og fjerde ledd, og ved opphør av samboerskap etter fjerde ledd.

§ 115 Varig oppholdsrett for EØS-borgere

En EØS-borger som etter §§ 112 og 113 har hatt sammenhengende lovlig opphold i riket i fem år, får varig oppholdsrett. Midlertidig opphold utenfor riket er under visse omstendigheter tillatt uten at kravet til sammenhengende opphold berøres. Den varige oppholdsretten består uavhengig av om vilkårene for opphold i §§ 112 og 113 er oppfylt. Den varige oppholdsretten bortfaller hvis innehaveren oppholder seg utenfor riket i mer enn to påfølgende år.

En EØS-borger som oppholder seg i riket etter § 112 første ledd bokstav a, får varig oppholdsrett selv om vedkommende ikke har hatt sammenhengende opphold i fem år hvis vedkommende

  • a) ved opphør av sin yrkesaktivitet går over på førtidspensjon eller har nådd den alderen som er fastsatt i lovgivningen for rett til alderspensjon, og har hatt sammenhengende opphold i riket i mer enn tre år og arbeid i riket i minst de tolv forutgående månedene,

  • b) har oppholdt seg sammenhengende i riket i mer enn to år og blir varig arbeidsufør, eller

  • c) etter å ha arbeidet og oppholdt seg i riket i tre sammenhengende år, arbeider i et annet EØS-land, men fortsatt oppholder seg i riket og vender tilbake til bostedet daglig eller minst en gang i uken.

Hvis uførheten etter annet ledd bokstav b skyldes arbeidsulykke eller yrkessykdom som helt eller delvis gir vedkommende rett til offentlige ytelser, stilles ingen krav til oppholdets varighet.

En EØS-borger som er familiemedlem og bor sammen med en person som nevnt i annet ledd, får varig oppholdsrett på det tidspunktet varig oppholdsrett etter annet ledd inntrer.

En EØS-borger som er familiemedlem og bor sammen med en EØS-borger med oppholdsrett etter § 112 første ledd bokstav a, får varig oppholdsrett ved EØS-borgerens død selv om avdøde ikke hadde varig oppholdsrett etter første eller annet ledd, hvis

  • a) avdøde hadde hatt opphold i riket i to sammenhengende år før dødsfallet, eller

  • b) dødsfallet var forårsaket av en arbeidsulykke eller yrkessykdom.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hva som skal anses som sammenhengende lovlig opphold, om hva som ligger i midlertidig opphold utenfor riket, herunder om gyldige fraværsgrunner, om hva som ligger i vilkåret om å bo sammen og om bortfall av den varige oppholdsretten.

§ 116 Varig oppholdsrett for familiemedlemmer som ikke er EØS-borgere

Et familiemedlem som ikke er EØS-borger, og som etter § 114 første ledd har bodd sammen med en EØS-borger og har hatt sammenhengende lovlig opphold i riket i fem år, får varig oppholdsrett. Det samme gjelder et familiemedlem som ikke er EØS-borger og som etter § 114 tredje ledd første punktum eller fjerde ledd har hatt sammenhengende lovlig opphold i riket i fem år. Midlertidig opphold utenfor riket er under visse omstendigheter tillatt uten at kravet til sammenhengende opphold berøres. Den varige oppholdsretten består uavhengig av om vilkårene for opphold i § 114 er oppfylt. Den varige oppholdsretten bortfaller hvis innehaveren oppholder seg utenfor riket i mer enn to påfølgende år.

Varig oppholdsrett etter § 115 fjerde og femte ledd gjelder tilsvarende for familiemedlemmer som ikke er EØS-borgere.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hva som skal anses som sammenhengende lovlig opphold, om hva som ligger i midlertidig opphold utenfor riket, herunder om gyldige fraværsgrunner, om hva som ligger i vilkåret om å bo sammen og om bortfall av den varige oppholdsretten.

§ 117 Registreringsbevis for utlendinger med oppholdsrett etter §§ 112 eller 113

En EØS-borger som oppholder seg i riket etter §§ 112 eller 113 i mer enn tre måneder, skal registrere seg. Fristen for registrering er tre måneder fra innreisedatoen. Når EØS-borgeren framlegger dokumentasjon som nevnt i annet og tredje ledd, utstedes straks et registreringsbevis.

For registrering av en EØS-borger med oppholdsrett etter § 112 kan det i tillegg til gyldig identitetskort eller pass kreves framlagt

  • a) bekreftelse fra arbeidsgiver på ansettelse eller bevis for at utlendingen utøver selvstendig næringsvirksomhet eller bekreftelse på avtale om tjenesteytelse, jf. § 112 første ledd bokstav a og b,

  • b) sykeforsikring og dokumentasjon på at vedkommende har tilstrekkelige midler til å dekke underhold for seg selv og eventuelle familiemedlemmer, jf. § 112 første ledd bokstav c,

  • c) bekreftelse på at vedkommende er opptatt ved en godkjent utdanningsinstitusjon, sykeforsikring og erklæring om at vedkommende råder over tilstrekkelige midler til å dekke underhold for seg selv og eventuelle familiemedlemmer, jf. § 112 første ledd bokstav d.

For registrering av en EØS-borger som oppholder seg i riket som familiemedlem med oppholdsrett etter § 113, kan det i tillegg til gyldig identitetskort eller pass kreves framlagt

  • a) dokument som attesterer familieforholdet som er grunnlaget for oppholdsretten,

  • b) registreringsbevis til EØS-borgeren som utlendingen følger eller gjenforenes med, og

  • c) dokumentasjon på forsørgelse i tilfeller hvor status som familiemedlem er betinget av at utlendingen forsørges, jf. § 110 tredje ledd bokstav c og d.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hvilken myndighet som registrerer og utsteder registreringsbevis og om å fastsette gebyr for utstedelsen. Kongen kan gi nærmere bestemmelser om arbeidssøkerens plikt til å registrere seg når EØS-borgeren finner arbeid etter utløpet av fristen i første ledd.

§ 118 Oppholdskort for utlendinger med oppholdsrett etter § 114 som ikke er EØS-borgere

En utlending som oppholder seg i riket etter § 114 i mer enn tre måneder, plikter å anskaffe oppholdskort. Søknadsfristen for oppholdskort er tre måneder fra innreisedatoen. Når utlendingen framlegger dokumentasjon som nevnt i annet ledd, utstedes straks et bevis for at søknad om oppholdskort er levert.

Ved søknad om oppholdskort for familiemedlemmer skal det framlegges

  • a) gyldig pass,

  • b) dokument som attesterer familieforholdet som er grunnlaget for oppholdsretten,

  • c) registreringsbevis til EØS-borgeren som utlendingen følger eller gjenforenes med,

  • d) dokumentasjon på forsørgelse i tilfeller hvor status som familiemedlem er betinget av at utlendingen forsørges, jf. § 110 tredje ledd bokstav c og d.

Ved søknad om oppholdskort for utlendinger som nevnt i § 110 fjerde ledd skal det framlegges

  • a) gyldig pass og

  • b) dokumentasjon på at utlendingen skal utføre arbeid etter reglene om fri bevegelighet for tjenester i EØS-avtalen, eller skal etablere seg etter reglene om fri etableringsrett i EØS-avtalen.

Søknad om oppholdskort avgjøres innen seks måneder etter at søknaden er levert. Oppholdskortet er gyldig i fem år eller for EØS-borgerens oppholdsperiode hvis varigheten av denne antas å bli kortere enn fem år. Med mindre særlige grunner foreligger, opphører oppholdskortets gyldighet ved opphold utenfor riket i mer enn seks måneder per år.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hvilken myndighet som mottar søknad om og utsteder oppholdskort og om å fastsette gebyr for utstedelsen. Kongen kan gi nærmere bestemmelser om dokumentasjon etter annet og tredje ledd, om varigheten av oppholdskortet og om gyldighet ved opphold utenfor riket etter fjerde ledd.

§ 119 Oppholdsbevis og oppholdskort for utlendinger med varig oppholdsrett etter §§ 115 og 116

En EØS-borger som oppholder seg i riket etter § 115, gis etter søknad varig oppholdsbevis.

En utlending som oppholder seg i riket etter § 116, gis etter søknad varig oppholdskort. Søknad om varig oppholdskort skal leveres før utløpet av gyldighetsperioden for oppholdskort utstedt etter § 118.

Utlendingsdirektoratet avgjør søknader om varig oppholdsbevis og varig oppholdskort etter denne bestemmelsen.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om hvilken myndighet som mottar søknad om og utsteder varig oppholdsbevis og varig oppholdskort og om fastsettelse av gebyr for utstedelsen. Kongen kan fastsette at politiet gis myndighet til å innvilge søknader etter denne bestemmelsen.

§ 120 Krav til vandel mv. Tilbakekall av oppholdsdokumenter

En utlending som ellers fyller vilkårene for oppholdsrett etter dette kapittelet, har ikke slik rett dersom det foreligger omstendigheter som vil gi grunn til å nekte utlendingen adgang til eller opphold i riket etter andre bestemmelser i loven. Det samme gjelder dersom utlendingen mot bedre vitende har gitt uriktige opplysninger eller fortiet forhold av vesentlig betydning.

Registreringsbevis, oppholdskort, varig oppholdsbevis og varig oppholdskort kan tilbakekalles av grunner som nevnt i første ledd.

Utlendingsdirektoratet treffer vedtak om tilbakekall etter annet ledd.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift.

§ 121 Bortvisning

EØS-borgere og deres familiemedlemmer kan bortvises når

  • a) de ikke viser gyldig pass eller annet godkjent reisedokument eller visum når dette er nødvendig,

  • b) de reiser inn eller oppholder seg i riket uten rett til innreise, oppholdsrett eller varig oppholdsrett etter §§ 111, 112, 113, 114, 115 eller 116, og de heller ikke har rett til innreise eller oppholdstillatelse etter lovens alminnelige bestemmelser, eller

  • c) det foreligger forhold som gir grunnlag for utvisning.

Bortvisning etter første ledd bokstav a og c må skje ved innreise eller senest innen sju dager etter innreise.

Utlendingsdirektoratet treffer vedtak om bortvisning.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift, herunder om at bortvisning etter første ledd bokstav a og c kan treffes av politiet.

§ 122 Utvisning av hensyn til offentlig orden og sikkerhet

En utlending med oppholdsrett etter §§ 111, 112, 113 eller 114 kan utvises når hensynet til offentlig orden eller sikkerhet tilsier det. Det er et vilkår for utvisning at det hos utlendingen foreligger, eller må antas å foreligge, personlige forhold som innebærer en virkelig, umiddelbar og tilstrekkelig alvorlig trussel mot grunnleggende samfunnshensyn. Kongen kan i forskrift fastsette nærmere bestemmelser om hva som er omfattet av offentlig orden og sikkerhet.

En utlending som kan utvises etter første ledd, kan likevel ikke utvises når utlendingen

  • a) har varig oppholdsrett etter §§ 115 eller 116 med mindre tungtveiende hensyn til offentlig orden eller sikkerhet tilsier det,

  • b) er EØS-borger som har oppholdt seg ti år i riket, med mindre det er tvingende nødvendig av hensyn til offentlig sikkerhet, eller

  • c) er EØS-borger som er mindreårig, med mindre det er tvingende nødvendig av hensyn til offentlig sikkerhet. Dette gjelder likevel ikke overfor mindreårige hvis utvisning av den mindreårige er nødvendig for å ivareta hensynet til barnets beste.

En utlending som har overtrådt straffeloven §§ 147 a eller 147 b, eller har gitt trygt tilholdssted til noen som utlendingen kjenner til at har begått en slik forbrytelse, kan utvises uavhengig av bestemmelsene i annet ledd.

Utvisning etter bestemmelsene i denne paragrafen besluttes ikke dersom det i betraktning av forholdets alvor og utlendingens tilknytning til riket, vil utgjøre et uforholdsmessig tiltak overfor utlendingen selv eller familiemedlemmene. Ved vurderingen av om utvisning utgjør et uforholdsmessig tiltak, skal det blant annet legges vekt på varigheten av vedkommendes opphold i riket, alder, helsetilstand, familiesituasjon, økonomisk situasjon, sosial og kulturell integrering i riket og tilknytning til hjemlandet. I saker som berører barn, skal barnets beste være et grunnleggende hensyn.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift.

§ 123 Utvisning av hensyn til folkehelsen

En utlending med oppholdsrett etter § 111 kan utvises når det er nødvendig av hensyn til folkehelsen og myndighetene har iverksatt beskyttelsestiltak i forhold til egne borgere.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift.

§ 124 Innreiseforbud og vedtaksmyndighet

Utvisning er til hinder for senere innreise. Innreiseforbudet kan gjøres varig eller tidsbegrenset, men ikke for kortere tidsrom enn to år. Ved vurderingen skal det særlig legges vekt på forhold som nevnt i § 122 første ledd.

Innreiseforbudet kan etter søknad oppheves dersom nye omstendigheter tilsier det. Dersom særskilte omstendigheter foreligger, kan den som er utvist, etter søknad få adgang til riket for kortvarig besøk selv om innreiseforbudet ikke oppheves, men som regel ikke før ett år er gått fra utreisen.

Utlendingsdirektoratet treffer vedtak om utvisning etter bestemmelsene i §§ 122 og 123, og avgjør også søknad om adgang til riket fra en utlending som er utvist.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift.

§ 125 Overgangsordninger for nye avtaleparter til EØS-avtalen

Ved utvidelse av EØS-avtalen til nye avtaleparter kan Kongen i forskrift fastsette overgangsordninger som avviker fra bestemmelsene i dette kapittelet.

Noverande §§ 124 og 125 blir §§ 126 og 127.

II

I lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) vert gjort følgjande endringar:

§ 37 fjerde ledd annet punktum skal lyde:

For behandling av fingeravtrykk i henhold til avtalene mellom Norge, Island og Det europeiske fellesskap og mellom Norge, Island og Sveits om kriterier og mekanismer for å avgjøre hvilken stat som er ansvarlig for behandlingen av en asylsøknad som fremlegges i Norge, Island, Sveits eller en medlemsstat, gjelder reglene i § 37 e.

Ny § 58 b skal lyde:

§ 58 b Midlertidig gjennomføring av bestemmelsene i direktiv 2004/38/EF

Kongen kan i forskrift innføre en ordning med registreringsplikt for EØS-borgere. Kravet om oppholdstillatelse for en EØS-borger etter dette kapitlet, jf. §§ 50, 51, 54 og 55 bortfaller hvis EØS-borgeren oppfyller registreringsplikten.

Kongen kan gi nærmere bestemmelser i forskrift om at EØS-borgere og deres familiemedlemmer som kan dokumentere fem års sammenhengende lovlig opphold i riket, etter søknad kan gis varig oppholdsrett.

III

I lov 30. juni 2006 nr. 37 om endringar i utlendingslova vert endringa i lov 24. juni 1988 nr. 64 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven) § 37 femte ledd oppheva.

IV

Lova gjeld frå den tid Kongen fastset. Kongen kan fastsetje at dei enkelte føresegnene tek til å gjelde til ulik tid.

Presidenten: Framstegspartiet har varsla at dei vil røyste imot.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen blei vedteken med 60 mot 17 røyster.

(Voteringsutskrift kl. 16.11.03)

Presidenten: Det blir votert over overskrifta til lova og lova i det heile.

Presidenten går ut frå at Framstegspartiet også her vil røyste imot.

Votering:Overskrifta til lova og lova i det heile blei vedteken med 58 mot 17 røyster.(Voteringsutskrift kl. 16.11.28)

Presidenten: Lovvedtaket vil bli sendt Lagtinget.