Stortinget - Møte onsdag den 5. april 1995

Dato: 05.04.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Tore A. Liltved (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til barne- og familieministeren:

I pressen er det fra departementet rettet kritikk mot Unge Høyres søknad om statsstøtte for 1993, 1994 og 1995. I søknaden er det blitt gjort oppmerksom på hvilke tall som er oppgitt, og bedt om eventuelle reaksjoner på den fulgte praksis. I brev av 21. mars 1995 innrømmer departementet at disse opplysningene ikke er behandlet, og at dette « må bero på en saksbehandlingsfeil ».

Mener statsråden at man på prinsipielt grunnlag ved først å ha oversett opplysninger i søknaden, kan laste søkeren for at det eventuelt er utbetalt for mye?

Statsråd Grete Berget: Unge Høyre oppgav i brev av 30. november 1992 hvilken beregningsmåte de brukte som grunnlag for søknad om tilskudd for 1993, og har i senere søknader vist til praksisen fra dette året. I brevet framkom det at Unge Høyre rapporterte inn både medlemmer som hadde betalt kontingent til sentralleddet, og nyinnmeldte medlemmer som fylkes- og lokalforeningene hadde ansvar for å kreve inn kontingent fra. Innkrevingen av kontingent fra nyinnmeldte medlemmer skulle imidlertid være noe sporadisk, slik at det var vanskelig å få et helt korrekt bilde av antallet betalende medlemmer før ved neste sentrale kontingentinnkrevingsrunde. Unge Høyre bad om tilbakemelding hvis departementet ikke ville godta en slik beregningsmåte. Ved en feil ble det ikke reagert fra departementets side. Unge Høyre oppfattet den manglende reaksjonen som en godkjenning av sin praksis.

Departementet har i denne saken ikke forsøkt å legge skylden på Unge Høyre. Det er derimot sagt at det er gjort en saksbehandlingsfeil, samtidig som det er pekt på at søkere plikter å lese reglene for tilskuddsordningen.

I reglene står det at medlemmene som oppgis i søknaden, skal ha betalt kontingent. Organisasjonene kan eventuelt bruke bekreftet medlemskap som kriterium, men kun innenfor en bestemt virksomhetsgren og med dokumentasjon på ti oppmøter. For Unge Høyre - som krever kontingent av medlemmene - gjelder kravet om kontingent alle medlemmer. Det er imidlertid ikke noe krav om at sentralleddet skal kreve inn kontingenten. Det betyr at Unge Høyres lokal- og fylkesledd gjerne kan stå for innkrevingen - som Unge Høyre i sitt brev oppgav at de gjorde.

Når det gjelder spørsmålet om søkeren kan lastes når departementet har oversett opplysninger i søknaden, er det nødvendig å bruke mer tid på dette. Riksrevisjonen har i brev til Barne- og familiedepartementet den 8. mars i år stilt spørsmål om flere organisasjoner enn de ti som årlig tas ut i stikkprøve, bør kontrolleres. Videre stiller Riksrevisjonen spørsmål om det bør stilles strengere krav til dokumentasjon.

Som ledd i behandlingen av Riksrevisjonens henvendelse er alle organisasjonene nå bedt om å definere det medlemstallet de opererer med. Når det gjelder antallet organisasjoner som blir kontrollert, har departementet besluttet at alle organisasjoner skal kontrolleres i 1995 angående dokumentasjon av kursvirksomheten. De som eventuelt har fått for mye utbetalt i 1995, vil bli trukket ved utbetalingen for siste halvår.

Regjeringen har som kjent satt ned en granskningskommisjon som skal gjennomgå praktiseringen av de statlige tilskuddsordningene til barne- og ungdomsorganisasjonene.

Jeg vil avvente granskningskommisjonens rapport når det gjelder behandling av saker fra tidligere år.

Tore A. Liltved (H): En blir litt forskrekket når statsråden kan si at departementet ikke har forsøkt å legge skylden på Unge Høyre. Da må jeg spørre om hva slags saksgang departementet og statsråden egentlig forsvarer. Departementet går ut i pressen med harde beskyldninger mot Unge Høyre. Så går departementet inn og undersøker saken - altså etter at harde beskyldninger mot Unge Høyre er offentliggjort i pressen. Så kommer departementet og sier at beskyldningene som var rettet mot Unge Høyre, var usaklige, og beklager dette. Jeg må si at da har departementet allerede forårsaket at folk får et inntrykk av at her er det juks og fanteri. Da må jeg spørre statsråden igjen: Vil hun ta avstand fra en slik saksbehandling, eller står hun bak en slik saksbehandling?

Statsråd Grete Berget: Mitt departement har overfor Unge Høyre som organisasjon beklaget dette. Vi har også da dette kom fram, i noen sene kveldstimer sendt brev om at vi har mottatt forklaringen.

Jeg håper at vi ikke skal føre saksbehandling gjennom media. Vi har nå hatt et par uker med mange saker på dette området. Det kan kanskje enkelte ganger komme uttalelser som en ikke får kontrollert. Hvis det blir påvist at det har kommet noen slike uttalelser, skal jeg være forberedt på å beklage det, men så langt har jeg ikke sett den type uttalelser. Nå tar vi ... (Presidenten klubber.)

Tore A. Liltved (H): Jeg er fornøyd med at statsråden nå sier at hun står bak den erkjennelse at disse uttalelsene til Dagbladet fra departementet var usaklige. Slik bør en statsråd si, fordi det går ikke an at en saksbehandler går ut på den måten som her ble gjort, og så etterpå kommer og erkjenner at vedkommende ikke hadde sett disse opplysningene. Vi vet jo at de forelå da behandlingen foregikk, og vi vet også at disse opplysningene fra Unge Høyre er helt korrekte.

Jeg er glad for at statsråden nå vil ta et oppgjør når det gjelder en slik behandling i pressen av saker som absolutt ikke hører hjemme der.

Statsråd Grete Berget: Jeg vil bare si det jeg skulle si i mitt forrige svar, nemlig at vi nå tar en runde i forhold til alle barne- og ungdomsorganisasjonene for å få klarhet i for inneværende år hvilke medlemstall som er lagt til grunn for de søknadene som organisasjonene har fått tilskudd for i år. Vi tar også og sjekker alle organisasjonene når det gjelder søknader for kursvirksomhet. Med det mener jeg også at vi i denne runden behandler alle likt, uansett hvem som nå har kommet fram i media og ikke kommet fram i media. Vi får da en grundig og skikkelig gjennomgang for inneværende år, og så må vi i neste runde se på om det regelverket vi har i dag, fungerer, eller om det åpenbart er ting her som bør forandres. Jeg er innstilt på at vi tar den runden.

Presidenten: Spørsmål 14 vil bli besvart senere.