Stortinget - Møte onsdag den 5. april 1995

Dato: 05.04.1995

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Unn Aarrestad (Sp): Eg vil få stilla statsråden fylgjande spørsmål:

Stortinget har løyvd 20 mill. kroner ekstra til grendeskulane. Dei skulle hatt pengane utbetalt ved årsskiftet, men har ennå ikkje fått dei.

Når kjem utbetalinga?

Statsråd Jørgen Kosmo: Bevilgningen til grendeskoler vil bli utbetalt før påske. I 1993 ble det bevilget 40 mill. kr til 47 kommuner med særlig store utslag av ny kostnadsnøkkel for grunnskolen i inntektssystemet. Bevilgningen på 20 mill. kr vil bli fordelt til de samme 47 kommunene etter samme fordelingsnøkkel som i 1993.

Unn Aarrestad (Sp): Eg takkar så mykje for svaret. Eg er glad for at dette nå skjer, og eg må seia det er betre seint enn aldri.

Bakgrunnen for spørsmålet mitt var at nettopp desse 20 mill. kr skulle gå til dei kommunane med mange små skular som vart ramma urimeleg sterkt då tilskotsordninga for grunnskulen vart endra med den såkalla Agder-modellen.

Ein artikkel i Kommunal Rapport 24. mars gav grunn til å tru at departementet korkje visste korleis eller når utbetalinga kunne og skulle skje. Det er nå kommunane planlegg og set opp budsjettet for neste skuleår, og det er nå stillingane må lysast ut for å få dei rette lærarane. Me veit at fleire grendeskular ligg tynt an i denne samanhengen, om kommunane aldri så gjerne vil behalda dei. Seine utbetalingar frå statleg hald har vanskeleggjort dette.

Eg vil så få stilla spørsmålet: Kva var det som forseinka dette slik - for eg går ut frå at det ikkje var bevisst trenering?

Statsråd Jørgen Kosmo: Så vidt jeg har fått opplyst fra Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet, hadde departementet behov for å bruke noe tid på å vurdere de forskjellige fordelingskriteriene. Med en såpass begrenset utbetaling som 20 mill. kr, måtte man være sikker på at når man foretok utbetaling, så skjedde det etter en fordelingsnøkkel som virket tilnærmet rettferdig og rakk til de gruppene som Stortinget gjennom sitt vedtak hadde til hensikt å rekke. Det er helt riktig som representanten sier, det har ikke vært vond vilje fra departementet som har gjort at dette har tatt så lang tid.

Unn Aarrestad (Sp): Takk for svaret! Me skal vel ikkje snakka for mykje om snøen som fall i fjor, men gå framover.

Stortinget var tidleg klar over fylgjene av Agder-modellen, som låg til grunn for denne fordelingsmåten. Og det var derfor ein samla undervisningskomité som alt i B.innst.S.nr.12 (1991-1992) sa: « Etter komiteens oppfatning har det ved den nye kostnadsnøkkelen for grunnskolen åpenbart seg en utilsiktet fordeling av midler som ikke ivaretar en skolestruktur med små skoler. »

Det sa ein samla komité. Med bakgrunn i dette og erfaringar som er gjorde etter den tid, er det nå varsla ein ny gjennomgang av dagens overføringssystem, altså ein total gjennomgang, slik at desse urimelege fordelingsverknadene kan rettast opp.

Så spør eg: Når vil den gjennomgangen komma til Stortinget, og kan statsråden kanskje òg seia noko om innhaldet der?

Statsråd Jørgen Kosmo: Dette spørsmålet må jeg få lov å bringe videre til kirke-, utdannings- og forskningsministeren, slik at han etter kontakt med departementet kan gi en tilbakemelding om hvor man faktisk står i saksbehandlingen. Det er helt umulig for meg her i dag å gi noen konkret tilbakemelding når det gjelder det spørsmålet.

Presidenten: Presidenten vil påpeke at tilleggsmerknader bør ha relevans til det opprinnelige spørsmål.