Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 1997

Dato: 04.06.1997

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 5

Sigvald Oppebøen Hansen (A): Eg har følgjande spørsmål til miljøvernministeren:

I 1996 blei det vedteke å kalke Nisser i Telemark som ein del av den nasjonale handlingsplanen for kalking av Arendalsvassdraget. Planen gjekk ut på å kalke Nisser i 1996 og 1997, og vidare Fyresvatn i 1998 og 1999. Kalking av Nisser har nådd sitt mål etter det fyrste året. Planen var å bruke 4,4 mill. kroner i 1997.

Vil statsråden bidra til at desse ubruka løyvingane allereie i år kan brukast på kalking av Fyresvatn?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: I revidert nasjonalbudsjett er bevilgningen til kalking foreslått redusert med 7 mill. kr for å få dekket inn deler av nødvendige merutgifter på Miljøverndepartementets budsjett. Inndekningen vil ikke berøre kalkingsprosjekter som er igangsatt eller planlagt for 1997, men det vil ikke være rom for å framskynde prosjekter som først var planlagt igangsatt i 1998. Fyresvatn kan derfor tidligst bli kalket i 1998.

Sigvald Oppebøen Hansen (A): Eg takkar statsråden for svaret.

Kalking av Arendalsvassdraget er eit enormt stort kalkingsprosjekt. Derfor var det stor glede i regionen da klarsignalet blei gitt til kalking av Nisser i fjor.

Det er ulike oppfatningar om ein skal sjå på kalking av Nisser og Fyresvatn som to forskjellige prosjekt i og med at begge vatna er omtala i den nasjonale handlingsplanen som prosjekt under kalking av Arendalsvassdraget. Dersom det siste skulle vere ei korrekt tolking, ville det etter mi meining vere heilt naturleg at ubrukte løyvingar til Nisser blei overførde til Fyresvatn allereie i år. Nå har eg forståing for statsråden sitt argument i og med at det er gjort framlegg om ein reduksjon på 7 mill. kr i revidert nasjonalbudsjett. Men så er det òg slik at hadde ikkje resultatet frå kalkinga i Nisser blitt så bra som det blei etter det fyrste året, ville det ikkje ha vore spørsmål omkring løyvinga på 4,4 mill. kr i 1997.

Mitt tilleggsspørsmål til statsråden blir da: Er det statsråden si oppfatning at kalking av Arendalsvassdraget er å sjå på som eitt prosjekt, eller er det slik at kalking av Nisser og Fyresvatn er to uavhengige prosjekt?

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg vet ikke om det ligger en lur rev bak det spørsmålet. Jeg kan bare konstatere at det har vært meningen å kalke begge vassdragene, både Nisser og Fyresvatn. Nå er jo Nisser ferdig, og Fyresvatn står for tur. Jeg mener det primære her er å få kalket begge, og de planene som opprinnelig ble laget for kalking, vil bli fulgt, med det unntak at man ble litt tidligere ferdig i Nisser enn det som var forutsatt. Men planen er jo at Fyresvatn skal kalkes til neste år, slik som forutsetningen har vært i planen.

Sigvald Oppebøen Hansen (A): På bakgrunn av det statsråden nå svarte, tolkar eg statsråden dit at Regjeringa prioriterer kalking av Fyresvatn i 1998, og at ein dermed vil følgje opp den nasjonale handlingsplanen fram mot år 2000.

Statsråd Thorbjørn Berntsen: Jeg må bare ta det forbehold at budsjettet for 1998 ikke er lagt fram ennå. Det er faktisk ikke ferdigbehandlet, så jeg må ta et lite forbehold om hva som eventuelt kommer til å stå i det budsjettet. Men hvis det går slik som miljøvernministeren har planlagt og håper på, så blir det kalking. I Regjeringen bestemmer jeg ikke alene. Det hender det er noen som kvarter noen kroner både hist og her, også fra Miljøverndepartementets budsjett. Så vi får vente i spenning og håpe det beste.