Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til finansministeren:

I min interpellasjon 3. februar 1998 lovet statsråden blant annet at han ville følge utviklingen i grensehandelen og eventuelt komme tilbake til Stortinget med nye opplysninger og vurderinger. I Sverige foreslås nye, kraftige avgiftskutt, blant annet for å hindre, ifølge Aftenposten, at « smuglingen skal komme fullstendig ut av kontroll ».

Erkjenner statsråden omsider alvoret i situasjonen når det gjelder både smuglingen og grensehandelen, og hvilke tiltak kan vi i så fall vente i revidert nasjonalbudsjett?

Statsråd Gudmund Restad: Som jeg nevnte i interpellasjonsdebatten 3. februar, er omfanget av grensehandel og smugling vanskelig å kartlegge, og det mangler fullgod statistikk på dette området. Vi er derfor henvist til mer eller mindre gode indikatorer når det gjelder utviklingen i grensehandel og smugling.

En slik indikator er utviklingen i omfanget av norske kroner som er brukt i grenseområdene til Østfold, og salg av svenske kroner til private i Østfold. En oversikt fra Norges Banks avdeling i Fredrikstad viser en samlet vekst i omvekslingene på 11 % de første tre månedene i 1998 sammenliknet med 1997.

Opplysninger fra Tollvesenet om beslag av smuglervarer kan også gi visse indikasjoner på utviklingen av grensehandelen. Oppgaver for de første månedene i 1998 viser f.eks en viss økning av antall beslag av tobakksvarer, mens mengden som er beslaglagt er vesentlig lavere enn i samme periode i 1997. Beslagene av brennevin og sprit har økt kraftig, mens beslagene av kjøttvarer har gått vesentlig ned.

Det foreligger et forslag om en reduksjon av avgifter på svenske sigaretter. I tilfelle vedtak vil reduksjonen tre i kraft i august. Bakgrunnen for avgiftsreduksjonen er et ønske om å redusere grensehandelen og smuglingen.

Gjennom sitt medlemskap i EU har Sverige mindre begrensinger med hensyn til innførsel av alkohol og tobakk enn det Norge har. Fra 1. juni år 2000 blir Sverige langt mer utsatt for grensehandel med nabolandene enn det som er tilfellet med Norge. Veiledende grenser for hva Tollvesenet skal akseptere som import til privat bruk blir da 800 sigaretter eller 1 kg tobakk, 10 liter brennevin, 20 liter sterkvin, 90 liter vin og 110 liter øl. Det er klart at med så omfattende muligheter for legal grensehandel, vil Sverige ha vesentlig større behov enn Norge for å tilpasse sine avgifter til de andre EU-landenes avgiftsnivå.

Ved at Norge står utenfor EU, har vi større kvotebegrensninger og større mulighet for omfattende grensekontroll enn land i unionen har seg imellom. Dette gir også Norge større frihet i avgiftspolitikken.

Jeg vil gi en nærmere redegjørelse for utviklingen av grensehandelen og smuglingen i revidert nasjonalbudsjett 1998.

Bjørn Hernæs (H): I forbindelse med forrige spørsmål var det en kort diskusjon om troverdighet og tillit til finansministre. Jeg må innrømme at min tillit til finansministre når det gjelder å vri avgifter ut av det norske folk, er nokså likelig fordelt mellom Arbeiderpartiet og de nåværende regjeringspartiene.

Jeg oppfattet dette svaret som en unnskyldning - forholdene er annerledes i Sverige enn hos oss, de er ikke like. Jeg har tatt med meg et utklipp fra en avis som står nær statsrådens parti - Østlendingen - som i dag forteller at det nå er nok en grensebutikk som stenger på grunn av at den ikke kan konkurrere med dem på svensk side. Jeg skal ha gleden av å overrekke statsråden utklippet etterpå.

Så blir spørsmålet jeg stiller: Hva har statsråden tenkt å gjøre med dette? Statsråden lover oss en ny redegjørelse om utviklingen av grensehandelen. Den redegjørelsen må han selvfølgelig ha full anledning til å komme med, men det er jo ikke en redegjørelse jeg spør etter. Jeg spør hvilke tiltak vi kan vente oss som kan sikre handel, utvikling og arbeidsplasser i grenseområdene, og ikke bare en distriktspolitikk som tar seg pent ut i ord, men som fungerer i praksis. Jeg tror de fleste er enige om at et levende handelssenter er en forutsetning for at vi overhodet skal kunne bo ute i distriktene.

Kirsti Kolle Grøndahl hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Gudmund Restad: Nei, svaret var på ingen måte ment som noen unnskyldning, men jeg synes det var rimelig å forklare visse faktiske forskjeller mellom Norge og Sverige som gjør at Sverige selvfølgelig i langt større grad vil være utsatt for legal grensehandel i store mengder enn Norge vil være. Som jeg for øvrig lovet allerede i debatten den 3. februar, vil jeg i revidert nasjonalbudsjett komme med en redegjørelse om hvordan smuglingen og grensehandelen har utviklet seg.

Jeg vil ikke nå konkludere med hvilke tiltak som kan være aktuelle, men rent generelt har jeg den oppfatningen at å forsøke å begrense incentivene til grensehandel ved å legge seg på samme avgiftsnivå i Norge som ikke bare i Sverige, men i alle andre EU-land, vil være en lite kostnadseffektiv måte å bekjempe smugling på. Jeg har langt større tro på å øke oppdagelsesrisikoen og satse mer f.eks på Tollvesenet, slik at man kan få tatt dem som forsøker seg på smugling, eventuelt også vurdere strafferammene for smugling.

Bjørn Hernæs (H): Jeg vil takke statsråden for begge svarene.

Nei, jeg venter nok ikke samme nivå som i Sverige, men jeg oppfatter det nå, som en velvillig sjel, faktisk slik at statsråden gir en åpning. Han sier at svaret ikke var ment som en unnskyldning. Da kan ikke det bety noe annet enn at vi må kunne ha lov til å vente en reduksjon som i hvert fall tilsvarer de reduksjonene som svenskene foretar på dette området, slik at avstanden i prisnivået relativt sett i hvert fall ikke blir større enn den er.

I sted viste jeg frem et utklipp fra Østlendingen om grensehandelen. Nå har jeg tatt med et utklipp fra Glåmdalen fra i går, som forteller at politiet må bruke sine ressurser på å kontrollere spritsmuglere- og tobakksmuglere. Det som har vært en prioritert oppgave for Stortingets justiskomite når det gjelder å få gjort noe med den hverdagskriminaliteten som folk opplever, sier politiet i Kongsvinger rett og slett de må legge til side, for de er nødt til å prioritere spritsmuglingen. Det er nok et eksempel på at vi ikke kan ha ubegrenset avstand i prisnivået hvis vi mener noe med at vi skal begrense både handelslekkasjen og den ulovlige omsetningen.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg kan ikke her og nå si noe mer om hva som eventuelt blir foreslått som tiltak i revidert nasjonalbudsjett, men jeg vil minne om at det som nå er foreslått i Sverige - det er ennå ikke vedtatt, men det er vel mye som tyder på at det blir det - egentlig er bortimot en reversering av den kraftige avgiftsøkning som svenskene foretok pr 1. august 1997. Vi har hatt tilnærmet samme relasjoner mellom norske og svenske avgifter også tidligere som det vi vil måtte få hvis det forslaget som nå er fremmet, blir vedtatt.