Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Astrid Marie Nistad (A): Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

Eg er kjend med at Luftfartsverket i samarbeid med flyselskapet Widerøe skal utvide prøvedrifta med satellittbasert innflyging på enkelte kortbaneflyplassar.

Vil statsråden medverke til at Sogndal kortbaneflyplass kan bli ein av dei utvalde for utprøving av den nye teknikken med satellittinnflyging?

Statsråd Odd Einar Dørum: St.meld.nr.15 (1994-1995), Om statens engasjement i regional luftfart, og St.meld.nr.38 (1996-1997) , Norsk luftfartsplan 1998-2007, setter rammene for en investeringsprofil rettet mot oppgradering av de regionale flyplassene. Det inkluderer bl.a økt sikkerhet ved landing gjennom innføring av glidebaner.

Luftfartsverket har nylig sluttført et satellittnavigasjonsprosjekt med det formål å gi tilstrekkelig kunnskap og erfaring for å kunne ta et teknologivalg for realisering av glidebaner på regionale flyplasser. Prosjektet har behandlet teknologiske, juridiske, operative og sikkerhetsmessige sider ved satellittnavigasjon. Deltakere i prosjektet har i hovedsak vært brukerne og det operative miljøet, deriblant Widerøe's Flyveselskap.

Satellittnavigasjon er relativt nytt innenfor internasjonal sivil luftfart, men har trolig gode fremtidsutsikter. Fortsatt mangler erfaringsbakgrunn på nivå med dagens konvensjonelle systemer, men den internasjonale sivile luftfartsorganisasjonen, ICAO, anbefaler at de mulighetene som finnes i satellittnavigasjon, utnyttes på et tidlig tidspunkt. Satellittbaserte landingssystemer er fleksible og har en del kvaliteter som gjør dem spesielt egnet for de regionale flyplassene. Luftfartsverket har på bakgrunn av det gjennomførte prosjektet besluttet å bruke satellitteknologi ved innføring av glidebaner på enkelte av regionalplassene.

Når beslutningen om bruk av satellitteknologi nå er fattet, vil Luftfartsverket i neste fase vurdere hvilke flyplasser som vil kunne bli berørt, i hvilken rekkefølge samt tidsaspektet på selve innføringen. Sogndal lufthavn er en av de kortbaneflyplassene som vil vurderes av Luftfartsverket.

Astrid Marie Nistad (A): Eg takkar statsråden for svaret, og vil minne om at Sogndal kortbaneflyplass var ein av dei to som var nemnde i innstillingane frå Stortinget i samband med St.meld.nr.15 (1994-1995) og St.meld.nr.38 (1996-1997) . Der står det at vi treng nye innflygingsrutinar og teknikk for å halde oppe regulariteten på kortbaneflyplassane. Eg vil minne om at Sogndal flyplass er den innfallsporten som vi har til fylket vårt, og som betener dei andre flyplassane i samband med bytte av passasjerar til flyrutene i Sogn og Fjordane.

På bakgrunn av det Stortinget tidlegare har sagt, vil eg be om at statsråden peiker på overfor Luftfartsverket at Sogndal er naturleg val når ein no i ei prøvedriftsordning skal velje nytt satellittutstyr for kortbaneflyplassane. Eg håpar han kan innfri det kravet og stadfeste det her frå talarstolen.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg verken kan eller vil fullføre administrativ eller politisk saksbehandling herfra. Jeg vil bare fastholde det jeg har sagt, at når det nå er tatt en beslutning om å bruke satellittnavigasjon, vil man selvfølgelig ta med seg all kunnskap og innsikt om dette spørsmålet, og Sogndal lufthavn vil da bli vurdert. Det var konklusjonen i svaret mitt. Jeg kan godt gjenta konklusjonen: Sogndal lufthavn vil da bli vurdert.

Astrid Marie Nistad (A): Eg la vel merke til svaret, og eg takkar for det.

Statsråden peikte på at ein har ei økonomisk ramme. Eg sa at Stortinget har peikt ut to flyplassar, det er Sandnessjøen og Sogndal. Forholdene ved Sandnessjøen er, etter det eg er kjend med, retta opp, og då er det Sogndal som står for tur. Då ventar eg at Sogndal får første prioritet når det gjeld innføring av prøvedrift med satellittinnflyging, som no vert sett i verk av Luftfartsverket, og at statsråden medverkar til at den prioriteringa vert følgd opp.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg kan bekrefte at jeg har hørt representantens påpeking av hva som står i tidligere stortingsdokumenter, og at jeg har hørt hennes utsagn, og kan si fra denne talerstol at har jeg hørt det.