Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

Stortingets vedtak om innføring av seteavgift på flyreiser har naturlig nok skapt sterke reaksjoner, ikke minst som følge av økte flypriser i distriktene. Nå viser det seg at seteavgiften også kan føre til nedleggelse av viktige internasjonale ruter, blant annet flyruter mellom Nord-Norge og Murmansk.

Hvordan kan Regjeringen forsvare et slikt tilbakeslag i transporttilbudet i Barentsregionen?

Statsråd Odd Einar Dørum: Da Stortinget ble forelagt forslaget om innføring av seteavgift fra regjeringen Bondevik ved budsjettbehandlingen sist høst, ble det redegjort for at det ville bli relativt sett mer kostbart å opprettholde ruter med lavt belegg av passasjerer, slik som f.eks Braathens' ukentlige flyvning til Murmansk, og at det ville bli mer lønnsomt å ta i bruk mindre fly på slike ruter, med de miljømessig positive konsekvenser dette vil innebære.

Jeg har ikke nå kjennskap til konkrete planer om nedleggelse av flyruter som følge av innføringen av seteavgift.

Jeg er imidlertid enig med representanten Schjøtt-Pedersen i at en eventuell nedleggelse av denne forbindelsen er uheldig, og jeg vil derfor i samarbeid med finansministeren følge denne problemstillingen spesielt nøye framover.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): I sitt arkiv vil statsråden finne brev fra Sør-Varanger kommune av 27. mars, og i statsministerens, Kommunaldepartementets og Finansdepartementets arkiv vil man finne brev fra Tromsø Handelsstands Forening av 9. februar som tar opp denne problemstillingen, slik at Regjeringens medlemmer burde være kjent med problemet.

Som kjent opererer både Braathen og Widerøe med ruter til Murmansk, og rutene er i en oppbyggingsfase med et belegg ned mot 20 %. Det vil derfor kunne ha betydelige konsekvenser for rutetilbudet at man innfører en seteavgift som er uavhengig av passasjerantallet.

Utbyggingen av samferdselstilbudet vil være av helt fundamental betydning for den videre utvikling i Barentsregionen, og dersom flyrutene mellom Nord-Norge og Murmansk legges ned, vil det være et alvorlig tilbakeslag i forhold til transporttilbudet i regionen.

Jeg vil derfor be statsråden om å se til at seteavgiften ikke gjøres gjeldende for disse rutene mellom Nord-Norge og Nordvest-Russland, med den begrunnelse som ligger i behovet for utvikling i Barentsregionen. Jeg viser for øvrig til de generelt negative virkningene av avgiften.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg er selvfølgelig vel kjent med betydningen av utviklingen i Barentsregionen og bl.a samarbeidet transportmessig mellom Øst-Finnmark og Kola. Jeg er også vel kjent med at utenriksminister Vollebæk nylig har vært på besøk i Murmansk. Jeg kan derfor gjenta at jeg vil finne det uheldig hvis man eventuelt skulle få en nedleggelse av ruter. Jeg er ikke kjent med det, og jeg vil selvfølgelig sammen med finansministeren følge utviklingen svært nøye.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (A): Jeg takker statsråden for svaret.

Det vil neppe være tilstrekkelig bare å følge saken. Det vil være viktig hvordan forskriftene vedrørende seteavgiften utformes. Jeg forutsetter at statsråden bidrar til en kontakt med finansministeren om denne saken snarest mulig.

Det ville for øvrig være i Stortingets interesse å få vite om de utsagn som er gitt fra statssekretæren i Finansdepartementet om at seteavgiften ikke skulle få virkning for ruter i Nord-Norge generelt, står ved lag, eller om det fortsatt vil være opp til selskapene å avgjøre hvorvidt seteavgiften får gjennomslag i forhold til flypriser også i den nordligste delen av landet.

Statsråd Odd Einar Dørum: Representanten Schjøtt-Pedersen er selvfølgelig kjent med at vi som en del av EØS-regimet har konkurranse i luftfarten i Norge. Han sikter nå selvfølgelig til at Finansdepartementet har tenkt å sende et brev til flyselskapene. Det er et brev som vil innebære en henstilling, men vi har ingen virkemidler som kan gå ut på å instruere dem om noe som helst.

Når det gjelder situasjonen i Barentsregionen og Øst-Finnmark, er jeg vel kjent med de politiske og forvaltningsmessige grep jeg må følge med i for å holde saken under overvåkning, og gjør det i tett kontakt med finansministeren.