Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Tor Nymo (Sp): Jeg tillater meg å stille kirke-, utdannings- og forskningsministeren følgende spørsmål:

Høsten 1990 ble det igangsatt desentralisert sykepleierutdanning ved daværende Tromsø Helsefagskole, et populært utdanningstilbud for kvinner fra utkantene i Troms. Mange begynner å jobbe på hjemstedet etter endt utdanning. Det ble opptatt 30 nye studenter til tilsvarende utdanning med studiestart i oktober 1997. På grunn av den store mangelen på sykepleiere har Høgskolen i Tromsø søkt om å ta opp ytterligere en klasse fra høsten 1998.

Vil statsråden bidra til at dette utdanningstilbudet blir utvidet?

Statsråd Jon Lilletun: På statsbudsjettet for 1998 vart det vedteke å opprette 190 nye studieplassar i grunnutdanning sjukepleie. Det vart opna for at høgskulane òg kunne søkje om plassar til desentraliserte opplegg. Studieplassane er no fordelte.

Nesten alle studieplassane går til desentraliserte tiltak. Det vil gje tilbod om høgare utdanning til mange som elles ikkje kunne ta slik utdanning. Vidare vil slike tilbod hjelpe til med å bøte på mangelen på sjukepleiarar i utkantane, då det har synt seg at mange av dei uteksaminerte frå desentraliserte tilbod vert verande i distriktet etter enda utdanning.

Eg kan glede representanten Nymo med at Høgskolen i Tromsø er tilgodesett med 30 nye studieplassar. Det er føresetnaden at desse skal gå til å etablere ei ny desentralisert klasse. Denne høgskulen vil etter dette til kvar tid ha to kull i desentraliserte opplegg.

Eg vil elles føye til at vi i tillegg til dei 190 studieplassane også fann det mogeleg å opprette 60 studieplassar i grunnutdanning sjukepleie ved private høgskular. Dette vil betre sjukepleiardekninga også i Oslo og Bergen. Ein av skulane vil òg etablere desse som desentraliserte tilbod.

Tor Nymo (Sp): Jeg takker statsråden for svaret. Desentralisert sykepleierutdanning ble som nevnt igangsatt fra høsten 1990 ved det som den gang het Tromsø Helsefaghøgskole. I perioden 1990-93 har i alt 115 studenter fullført slik desentralisert sykepleierutdanning. Av disse har hele 102 - 89 % - etter endt utdanning tatt arbeid i det som var hjemkommunen da studiene startet. Dette vurderes som et særdeles godt resultat og som et bevis for at utdanningen har svart til alle forventninger.

I tillegg til at dette har vært et populært utdanningstilbud for etablerte søkere, i hovedsak kvinner, fra utkantene av Troms, har kommunene fått en sårt tiltrengt kompetanse gjennom dette tilbudet. Det har vært stor politisk oppmerksomhet omkring utvidelse av desentralisert utdanning, og Rådet for høyere utdanning i Nord-Norge tok dette opp som et av spørsmålene på sin konferanse i februar, hvor det ble signalisert økt innsats og økte ressurser til desentralisert utdanning. Med bakgrunn i den siste tids oppmerksomhet omkring sykepleiermangelen i Troms og fraflyttingen fra landsdelen, der kvinner med høyere utdanning er sterkt representert, har mange vært svært spent på departementets svar. Jeg tror derfor at det er svært mange som er glad for statsrådens positive svar.

Statsråd Jon Lilletun: Eg deler representanten Nymos syn på verdien av desentralisert sjukepleiarutdanning. Eg vil berre kome med ei tilleggsopplysning som eg trur er i samsvar med det synet representanten Nymo akkurat no forfekta, nemleg at det var eit problem i forhold til fråflytting, og at landsdelen trong kompetanse. 20 % av dei nye studieplassane innanfor sjukepleie og vernepleie vart plassert i Nord-Noreg, altså over det gjennomsnittstalet som befolkningstettleiken skulle tilseie. Så den opptrappinga som landsdelen har bede om, har vi begynt på.