Stortinget - Møte onsdag den 22. april 1998

Dato: 22.04.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 9

Grete Knudsen (A): Jeg vil stille følgende spørsmål til finansministeren:

Når vil Regjeringen gi Bergen en lengre dispensasjon for å kunne virke som snuhavn for cruisefart?

Statsråd Gudmund Restad: Proviant og bunkers til passasjerskip i innenriksfart er som hovedregel underlagt toll- og avgiftsplikt. Siden 1990 har Finansdepartementet gitt dispensasjon fra regelverket for toll og avgifter for cruiseskip som benytter norsk snuhavn, slik at skipene har kunnet bunkre og proviantere toll- og avgiftsfritt dersom passasjerene kommer fra utlandet på gruppereise med fly. Gjeldende dispensasjon varer til og med 1998. Dispensasjonsordningen har vært ment å gjelde til en fikk endelig avklart om det var ønskelig å endre regelverket.

På bakgrunn av en henvendelse fra Bergen kommune har en arbeidsgruppe vurdert konsekvensene av å etablere et permanent toll- og avgiftsfritak for cruiseskip som benytter norsk snuhavn. Arbeidsgruppen var bredt sammensatt, bl.a med deltakelse fra Bergen kommune. Arbeidsgruppen viste til at det siden 1993 kun har vært ett cruiseskip som har benyttet Bergen som snuhavn. Arbeidsgruppen tok også opp spørsmål som knyttet seg til avgrensning og konkurransevridning i forhold til andre deler av reiselivet, i første rekke Hurtigruten. I tillegg er det et spørsmål om det er hensiktsmessig å praktisere særskilte fritak som er i strid med gjeldende hovedprinsipper for toll- og avgiftsbelastning. Dette er spørsmål som må vurderes nærmere.

I regjeringen Jaglands budsjett ble det vist til arbeidsgruppens rapport og til at denne er til vurdering i departementet. Det ble lagt opp til at en avklaring av regelverket vil bli foretatt før gjeldende dispensasjon utløper. Jeg tar sikte på å avklare dette i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett for 1998.

Grete Knudsen (A): Jeg tror jeg har hørt den samme argumentasjon i ni år.

Da finansministeren var i opposisjon her i Stortinget, var Senterpartiet og spesielt Kristelig Folkeparti meget aktive for å få en avklaring slik at den dispensasjon som man nå har holdt på med fra år til år - sist gikk man inn i en treårsperiode - kunne virke for en lengre periode. Derfor har Bergen tatt opp dette med en dispensasjon på ti år, fordi de operatørene som har ansvar for cruisefarten, må ha en rimelig tid til å forberede seg.

Nå ser vi at cruisefarten er et av de områdene som er i virkelig stor utvikling. Bergen ble faktisk valgt til Europas viktigste og beste cruisehavn i 1997, så her er det muligheter for å utvikle en næring. Jeg vil be finansministeren bekrefte at han står ved det samme som han gjorde da de var i opposisjon.

Statsråd Gudmund Restad: Representanten Knudsen peker på at hun nå i ni år har hørt det samme argumentet. Det er antakelig riktig, for dispensasjonsadgangen ble innført i 1990. Men det argumentet har hun jo da hørt fra egen regjering og egen finansminister. Det tyder på at hun har større tiltro til nåværende finansminister enn til tidligere finansministre når det gjelder å få til en ordning, som jeg forstår Grete Knudsen er ute etter, enten en mer langvarig dispensasjonsordning eller antakelig aller helst en permanent ordning.

Jeg har ennå ikke fått studert saken så nøye for egen del at jeg har trukket noen endelig konklusjon. Det er i prinsippet tre muligheter: enten en permanent ordning, en fortsatt dispensasjon av en viss lengde eller rett og slett å avvikle hele dispensasjonsordningen - det siste i så fall av hensyn til bl.a Hurtigruten, som selvfølgelig er et moment. Jeg vil ikke forskuttere konklusjonen nå, men som jeg sa i mitt første svar: Det vil bli trukket en konklusjon fra finansministerens side i revidert nasjonalbudsjett.

Grete Knudsen (A): Det er von i hangande snøre. Jeg får da håpe at finansministeren faller ned på den samme ordningen som han selv ønsket da han var i opposisjon.

Så var det argumentet om Hurtigruten. Den saken må løses særskilt. Den har vært fremme med faste mellomrom. Jeg tror nok at de fleste i denne sal - det har jo vist seg tidligere - ønsker å opprettholde Hurtigruten også av andre grunner enn de rent næringspolitiske. Men her snakker vi altså om en cruiseindustri som nå er på full fart fremover, og erfaringene så langt med den snuhavnen har vært gode.

Statsråd Gudmund Restad: Jeg vet ikke om mitt svar kan tolkes i retning av at jeg i utgangspunktet er negativt innstilt; det vil i så fall være feil. Men at det har vært en stor suksess så langt, er vel kanskje litt drøyt å hevde så lenge det kun er ett skip som har brukt denne snuhavnen, i hvert fall etter 1993. Jeg har ikke oversikt over hva som skjedde i de to-tre første årene, men i de siste fem årene er det kun ett eneste cruiseskip som har benyttet seg av Bergen som snuhavn.

Vi skal komme tilbake til konklusjonen i revidert nasjonalbudsjett, og så får vi se om representanten Knudsen er fornøyd eller ei med det resultatet.