Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 19

Rita Tveiten (A): «Statsråden er kjend med vegstandarden på Osterøy. Det er tvingande nødvendig å få ferdigstilt Hannisdalslinja snarast. Eit samla kommunestyre har no vedteke å finansiera utbygginga 100 pst. med bompengar. Osterøy har 7000 innbyggjarar og ca. 330 bedrifter som er avhengig av eit tenleg vegnett, med god trafikksikring.

Kva medverknad bør staten ha overfor lokalsamfunn som gjennom dugnad tek på seg store lyft på samferdselssektoren, men framleis har mange uløyste samferdsleoppgåver att?»

Statsråd Odd Einar Dørum: Høsten 1989 ble St.prp. nr. 5 for 1989-90 Om Kvisti bru med veg Herland – Veset – Hauge, lagt fram. Her ble det foreslått å bygge 1) Kvisti bru – som senere er døpt om til Osterøybrua, 2) Tiråstunnelen og 3) den såkalte Hannisdalslinjen.

I St.prp. nr. 37 for 1992-93, Om Kvisti bru, ble dette gjort om, og det ble vedtatt en trinnvis utbygging. I første omgang ble det vedtatt kun å bygge Osterøybrua. Samtidig ble det likevel pekt på at utbygging av Tiråstunnelen og Hannisdalslinjen kunne bedre økonomien i prosjektet. Ved behandlingen av statsbudsjettet for 1997 ble det vedtatt å utvide prosjektet til også å omfatte Tiråstunnelen.

Når det gjelder den tredje delen av dette prosjektet – Hannisdalslinjen – er det interessant at kommunen ønsker å finansiere denne vegen fullt ut med bompenger. Jeg vil derfor i utgangspunktet stille meg positiv til en eventuell søknad om en slik utvidelse.

Jeg vil likevel ta et viktig forbehold. Et slikt prosjekt må på vanlig måte gjennomgåes nøye og godkjennes av de lokale myndigheter før det eventuelt kan fremmes for Stortinget. Jeg har fått opplyst at en søknad fra Osterøy Bruselskap AS nå vurderes på vegkontoret i Hordaland. Videre er det planlagt behandling i Hordaland fylkeskommune våren 1999. En eventuell søknad vil deretter bli oversendt til sentral behandling. Dersom det blir besluttet å fremme saken for Stortinget, kan dette tidligst skje høsten 1999.

Rita Tveiten (A): Eg er glad for at samferdselsministeren er positiv til søknaden om at Osterøy skal få finansiera Hannisdalslinja 100 pst. med bompengebetaling – eg heldt på å seia, det skulle berre mangla.

Likevel synest eg ikkje at han svarte heilt på spørsmålet mitt. Samferdselsministeren var på Osterøy i samband med opninga av Tirsåstunellen. Det var Osterøy industrilag som tok han med på ein runde på Osterøy-vegane – eg går ut frå at det var ei oppleving som han hugsar framleis.

Dei lokale lyfta for næringslivet på Osterøy er tunge når det gjeld samferdselsutgifter – sånn som det er i dag, har me allereie eit konkurransehinder. Det som er det viktige spørsmålet for meg, er kva slags konkret julehelsing samferdselsministeren kan senda både til Osterøy-industrien og til Osterøy kommune når det gjeld å få løyst oppgåver som t.d. nødvendige vegprosjekt, som Hauge – Lonevåg, som han nok hugsar – samt utbetring av riksvegen mellom Lonevåg og Tysse. Alle desse prosjekta inneber vedlikehald, utbygging og trafikksikring av eksisterande vegar.

Statsråd Odd Einar Dørum: Jeg svarte så vennlig som overhodet mulig på spørsmålet, når alle vet at det ikke fins andre penger til samferdselssektoren enn det som ligger i Bondevik-regjeringens budsjett – det konstaterer vi etter behandlingen av budsjettet i samferdselskomiteen for en tid tilbake. Jeg syns det er glimrende at noen vil betale 100 pst. – men en god saksbehandling av hensyn til dem som skal betale, tilsier jo at de vet hva 100 pst. betyr. Og det betyr at man må få en kostnadsklargjøring, slik at folk vet hva beløpet er, for vi husker, bl.a. i forbindelse med debatten om Nordhordlandsbrua, at vi fikk noen overraskelser etterpå. Så jeg sier: Klargjør saken, behandle den lokalt – og så fremmer vi den videre. Stort mer vennlig kan ikke en statsråd svare på et initiativ som kommer lokalt fra.

Det er også slik at jeg er meget vel kjent med hvordan forholdene er på Osterøy, og det at man vil ta et initiativ i kommunen når det gjelder veger som har gammel vestlandsstandard, bortsett fra at de er asfaltert, syns jeg er imponerende. Men som sagt, det ville være en dårlig julehilsen å komme med et prosjekt uten samtidig å stille krav til kostnadssikring. For Stortinget har, med rette, vært så tøffe i kravene om kostnadssikring at det må vi forvente. Ellers er jeg meget interessert, og jeg lytter med stor iver til det som kommer fra Osterøy, for der skjer det meget.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 10.