Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 2

Jørn L. Stang (Frp): Jeg vil gjerne stille følgende spørsmål til kulturministeren:

«Ledelsen i NRK vil utsette oppstartingen av egne nyhetssendinger i TV fra NRK Østfold for tredje gang. NRKs ledelse har flere ganger lovet at NRK Østfold skal skilles ut fra NRK 4 og få egne nyhetssendinger. Lisensavgiften blir stadig øket nettopp for å opprette distriktsfjernsyn, senest i 1996 og 1997.

Hva vil statsråden foreta seg etter de entydige forutsetningene som er gitt fra Stortingets side hva gjelder distriktssendinger generelt, og for Østfold spesielt?»

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Problemstillingen som representanten Stang tar opp, er forelagt Norsk rikskringkasting i annen sammenheng.

NRK opplyser at det har vært nødvendig å utsette oppstarten av distriktssendingene med fjernsyn i Østfold, bl.a. fordi utbyggingen ble forsinket på grunn av funn av fornminner ved gravearbeidene. Videre opplyser NRK at selskapet i 1998 har funnet det riktig å prioritere nasjonale tiltak. Endelig opplyser NRK at 77 pst. av seerne vil kunne ta inn fylkessendingen, mens resten av seerne vil måtte skaffe seg ny antenne og innstille fjernsynsapparatet på nytt. Dette finner NRK lite tilfredsstillende og mener det vil være nødvendig å bruke noe mer tid for om mulig å finne bedre løsninger. NRK antar at det vil foreligge en avklaring i år 2000.

I budsjettinnstillingen for 1997 uttalte et flertall i komiteen at distriktssendinger på fjernsyn må prioriteres. Østfold ble spesielt nevnt i komiteinnstillingens omtale av kringkastingsavgiften for 1997.

På bakgrunn av dette vil jeg ta kontakt med Norsk rikskringkasting for å undersøke om det er mulig å realisere distriktssendingene med fjernsyn i Østfold raskere enn NRKs nåværende planer går ut på.

Jørn L. Stang (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. Den siste delen virker meget positiv for NRK Østfold sin del. Det er nok riktig at man hadde en del oldtidsfunn rundt området, men selve bygningsmassen og innholdet er allerede på plass, og Stortingets forutsetninger var at man skulle starte byggingen og sluttføre arbeidet innen en viss tid, og sendingene skulle starte innen år 2000. Jeg vil også henvise til Distriktsprogramrådet, som ber statsråden om å sørge for at man kan komme i gang med sendingene innen år 2000, og jeg håper også det er statsrådens forutsetning at det virkelig blir tilfellet, spesielt av hensyn til de lisensbetalerne som har betalt ekstra lisensavgift nettopp for at dette skulle bli en realitet.

Statsråd Anne Enger Lahnstein: Som jeg sa i mitt svar, vil jeg ta opp dette med NRK for om mulig å få til en raskere løsning enn det nå ligger an til. Jeg vil bare kommentere et element i det representanten pekte på, nemlig Stortingets forutsetninger. Det er riktig at det i forbindelse med økningen av lisensavgiften for 1997 ble pekt på behov for utbygging av distriktskontorer, og spesielt ble Østfold nevnt, men det er jo ikke slik at en komitemerknad kan tolkes som et vedtak i Stortinget. Så dette er en anmodning som vi selvfølgelig tar alvorlig, og som jeg etter beste evne skal prøve å følge opp, men samtidig mener jeg nok også at NRK må sikre den helhet og de nasjonale tiltakene som de legger opp til. Jeg skal gå tilbake til NRK med denne saken.