Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Kjellaug Nakkim (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til forsvarsministeren:

«Stasjonssjefen ved Rygge Hovedflystasjon har meddelt pressen at siste flytur for «Tigeren» finner sted 21. desember 1998. I forbindelse med behandlingen av forsvarsbudsjettet er det påpekt at før skvadron 336 blir nedlagt, skal saken behandles i Stortinget.

Vil statsråden gripe inn slik at Stortingets forutsetninger blir fulgt opp?»

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: 336 skvadronen ved Rygge hovedflystasjon er oppsatt med kampflyet F-5, som i mer enn 30 år har vært i operativ tjeneste i Forsvaret. I St.meld. nr. 22 for 1997-98 redegjorde Regjeringen for at kampflyvåpenet fram mot 2006 vil bli dimensjonert med sikte på å opprettholde fire operative skvadroner, og at skvadronen som opererer F-5, vil bli lagt ned tidlig i perioden 1999-2002.

Luftforsvaret sliter med en anstrengt personellsituasjon med mangel på erfarne flygere og kvalifisert teknisk personell. Det er derfor behov for å konsentrere ressursene om trening og opplæring på F-16. I forlengelsen av Stortingets behandling av forsvarsbudsjettet for 1999 vil virksomheten ved 336 skvadronen likevel bli opprettholdt inntil videre, inkludert flyging med F-5. Arbeidet med å vurdere utfasingen av F-5 fra krigsstrukturen og nedleggelse av 336 skvadronen fortsetter, slik det er redegjort for i Regjeringens budsjettforslag. Dette skjer i overensstemmelse med hovedretningslinjene i St.meld. nr. 22 for 1997-98, jf. Innst. S. nr. 245 for 1997-98, og omleggingen av Luftforsvarets organisering i oppfølging av Innst. S. nr. 244 for 1997-98, jf. St.prp. nr. 45 for 1997-98. De fagmilitære utredningene skal munne ut i en anbefaling til Forsvarsdepartementet, som i sin tur vil fremme eventuelle forslag til endringer for Stortinget på et tidligst mulig tidspunkt.

Kjellaug Nakkim (H): Jeg takker statsråden for svaret.

Da er det slik å forstå at 336 skvadronen fortsatt skal være i virksomhet inntil man får disse utredningene på plass. Vi var selvfølgelig klar over at skvadronen skulle utfases, og år 2001 har også vært antydet. Nå er det slik at 336 skvadronen skal ha 50-årsjubileum i 1999.

Nå fikk vi en annen argumentasjon fra forsvarsministeren enn den stasjonssjefen på Rygge Hovedflystasjon har fått, for den 6. oktober fikk han beskjed om i en styringsdialog med generalinspektøren at det ikke var penger til å drive denne skvadronen videre – ergo skulle skvadronens siste flytur være den 21. desember. Nå ser det ut til at Forsvarets kvern maler langsomt, idet de fremdeles ikke har fått beskjed der ute om at virksomheten skal fortsette. Heller ikke Luftforsvarets stabssjef kunne lørdag gi beskjed om at denne virksomheten ville opprettholdes. Jeg vil bare igjen be om en bekreftelse.

Statsråd Dag Jostein Fjærvoll: Forsvarsministeren kan bekrefte at en F-5 ikke bare vil være flygedyktig, men være i luften også etter nyttår i 1999.

Fra Forsvarsdepartementets side vil det nå bli sendt ut et styringsdirektiv – allerede i dag, hvis alt går etter planen – som vil gi nødvendige føringer med hensyn til videreføring i henhold til Stortingets vedtak, ikke bare når det gjelder skvadronen, som det alltid vil ta sin tid å foreta en vurdering av, men også når det gjelder operativ flyging. Så F-5 vil være å finne i luften også etter 1. januar.

Presidenten: Vi går så tilbake til spørsmål 6.