Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 30

John I. Alvheim (Frp): Jeg skal få stille ytterligere et spørsmål til den ærede helseminister:

«En familie som mistet sin forsørger ved en feilbehandling ved et større sykehus i Østlandsområdet, fikk nylig tilbud om en skandaløs erstatning på 153 000 kroner fra Norsk Pasientskadeerstatning.

Vil statsråden ta initiativ til å endre regelverket for Norsk Pasientskadeerstatning slik at erstatningsbeløpene kommer på linje med andre forsikringsordninger ved tap av forsørger?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Den ærede representant reiser kritikk mot erstatningsutmåling foretatt av Norsk Pasientskadeerstatning med utgangspunkt i et konkret forhold med tap av forsørger. Uten å kunne ta stilling til den konkrete saken vil jeg gi en mer generell redegjørelse vedrørende erstatningsutmålingen i denne ordningen.

Den midlertidige pasientskadeserstatningsordningen Norsk Pasientskadeerstatning, forkortet NPE, trådte i kraft 1. januar 1998. Ordningen omfatter i hovedsak den offentlige helsetjenesten i Norge.

NPE er en ordning som har til hensikt å styrke pasientenes erstatningsrettslige vern, og skal således bidra til å løse erstatningssaker smidigere og raskere enn domstolene. Reglene for ordningen med henblikk på det erstatningsrettslige ansvarsgrunnlag er objektivisert, slik at det etter denne ordningen ikke kreves forsett eller uaktsomhet hos skadevolderen. Det er således tilstrekkelig at den skadelidte påviser årsakssammenheng mellom skaden og den aktuelle behandling.

Når det gjelder utmåling av erstatningsbeløpet, anvender NPE alminnelige erstatningsregler, jf. skadeserstatningsloven kapittel 3. Ved tap av forsørger kommer lovens § 3-4 til anvendelse. Erstatning for tap av forsørger fastsettes under hensyn til forsørgingens omfang og den etterlattes muligheter for selv å bidra til sin forsørging. Dersom forsørgerens død for den etterlatte utløser krav på andre ytelser, som bl.a. fra folketrygden, vil disse som hovedregel gå til fradrag i det erstatningsberettigede tapet.

Erfaringen har vist at behovet for styrking av det erstatningsrettslige vern ved pasientskader har ligget tyngst på lempeligere regler om ansvarsgrunnlag for erstatning. NPE har i stor grad imøtekommet dette behovet ved den nevnte objektivisering av ansvarsreglene.

Regjeringen vil om kort tid fremme en ny lov om pasientskadeserstatning på bakgrunn av utredningen og de fremsatte forslag i NOU 1992:6, som bl.a. gjennomgår reglene om utmåling av erstatning ved pasientskader. Det vil gi Stortinget anledning til en bred gjennomgang av lovverket på dette feltet.

John I. Alvheim (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, og ser fram til Stortingets behandling av nye regler.

Jeg får veldig ofte henvendelser fra pasienter som har vært utsatt for uhell ved somatiske sykehus, som påstår at skadeserstatningen er mer symbolsk enn reell. Det hevdes også at det tar urimelig lang tid å få avgjort et erstatningsspørsmål ved Norsk Pasientskadeerstatning. Meget sjelden oppnår pasientene å få økonomisk oppreisning, selv om det er påvist grov uaktsomhet fra sykehus eller lege.

Har helseministeren inntrykk av at Norsk Pasientskadeerstatning er for restriktiv når det gjelder å utbetale skadeserstatning, og er det en beløpsgrense for slik erstatning som er fastlagt i utgangspunktet, også når det gjelder tap av forsørger? For 153 000 kr til en enke etter en forsørger er, som jeg sier, skandaløst lite.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kjenner ikke til hvilke forhold som ligger bak den utmåling som representanten Alvheim har vist til i sitt spørsmål. Men det som ligger i erstatningsreglene, er at utmålingen av erstatningsbeløpet skal være basert på de alminnelige erstatningsregler i skadeserstatningsloven kapittel 3.

Når det gjelder spørsmålet om erfaringene med Norsk Pasientskadeerstatning, er det mitt generelle inntrykk at Norsk Pasientskadeerstatning er blitt tatt vel imot, og at det fungerer godt, tatt i betraktning hva som ville vært alternativet til en slik offentlig ordning. Men jeg ser fram til at vi får en bred gjennomgang av erfaringene med den foreløpige pasientskadeerstatningsordningen, og at vi nå får lovfestet dette på permanent basis i og med det forslaget som Regjeringen vil legge fram.