Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 33

Øyvind Korsberg (Frp): «Troms og Finnmark er plukket ut som prøvefylker vedrørende mammografiscreening. Forutsetningen for denne kreftundersøkelsen av alle kvinner mellom 50 og 69 år skulle være at den ble fullfinansiert av staten. På grunn av plassproblemer har Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) et behov for nybygg til ca. 24 mill. kroner, men har fått bevilget 5,1 mill. kroner.

Hva vil statsråden gjøre for å fullfinansiere denne tjenesten slik at også RiTø blir inkludert?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Midler som bevilges til mammografiscreeningsprosjektene, er forutsatt å skulle gå til investeringer og lønnsmidler, og ikke til bygg. I et brev fra Regionsykehuset i Tromsø til prosjektledelsen for mammografiprosjektet i september i år ble det fremlagt en plan for realisering av en screeningsenhet ved Regionsykehuset i Tromsø med en beregnet byggekostnad på 7,2 mill. kr. Planen går ut på å oppføre et nybygg på taket av garasjen i C-fløyen ved sykehuset. Videre besluttet styret for sykehuset 16. november 1998 å anbefale overfor Troms fylkeskommune at byggingen av screeningsenheten finansieres gjennom opptak av lån, under forutsetning av at staten dekker de reelle utgiftene til utstyr og drift.

I departementets brev til Troms fylkeskommune 9. desember 1998 informeres fylkeskommunen om at bevilgningen på 5,1 mill. kr ikke kan omdisponeres til bygg. Departementet går i stedet inn for at byggingen av en screeningsenhet, kostnadsberegnet til 7,2 mill. kr, må ses i sammenheng med øvrig utbygging ved regionsykehuset. Når det gjelder behovet for utstyr til mammografiscreening, tar departementet sikte på å fullfinansiere dette.

Vi befinner oss nå i en overgangsfase, fra å være et prosjekt i noen få fylker til å bli en fullt utbygd landsomfattende screening. Departementet arbeider nå med alternative modeller for hvordan mammografiscreening bør organiseres og finansieres, både i en overgangsfase/oppbyggingsfase og på sikt, når mammografiscreening er etablert i samtlige fylker, og vil komme tilbake til Stortinget i budsjettsammenheng. Departementet tar sikte på å informere fylkeskommunene i et eget skriv i begynnelsen av januar 1999.

Øyvind Korsberg (Frp): Jeg takker statsråden for svaret. I denne saken har det jo skjedd en hel del siden spørsmålet ble levert inn, og det meste som har skjedd i denne saken, er heldigvis av positiv karakter.

Når det gjelder fullfinansiering, har Haukeland og Oslo fått fullfinansiert sine tjenester. Haukeland fikk midler til ombygging og Oslo fikk midler til leie.

Videre gjorde Troms fylkeskommune et vedtak om å låne 7,5 mill. kr til nybygg, og det synes jeg er positivt.

Når det gjelder Troms og Finnmark, må man ta hensyn til de store geografiske avstandene og den spredte bosettingen som er i disse områdene. Vil statsråden, når han kommer tilbake til denne saken, ta hensyn til dette med organisering og finansiering på bakgrunn av bosettingsmønsteret i de to nordligste fylkene?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Når det gjelder tilskuddet til mammografiscreeningen, er det gitt i og med det tilsagn som Troms fylkeskommune har fått.

Når det gjelder spørsmålet om bygging, er det jo slik at vi har en kapitalrefusjonsordning, hvor staten gir refusjon av kapitalutgifter i prinsippet over byggets levetid. Dette tilskuddet vil selvfølgelig også være aktuelt ved en utbygging av sykehuset i Tromsø, som bl.a. omfatter mammografiscreeningsenheten.