Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 37

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Trond Helleland til olje- og energiministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren som rette vedkommende.

Trond Helleland (H): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Heinseter turisthytte på Hardangervidda har søkt om tillatelse til å bygge et vindkraftverk for å erstatte bruken av fossilt brensel ved elproduksjon med aggregat. Lokale myndigheter har tilrådd dette, mens det statlige organet som er forvaltningsmyndighet for nasjonalparken, har avslått bygging av vindkraftverk.

Vil statsråden sørge for at det blir gitt tillatelse til bygging av miljøvennlig vindkraftverk ved Heinseter turisthytte?»

Statsråd Guro Fjellanger: Det er riktig at eieren av Heinseter turisthytte, som ligger innenfor Hardangervidda nasjonalpark, for en tid tilbake søkte om å få sette opp et vindkraftverk til elproduksjon til erstatning for et dieselaggregat. Søknaden gjaldt også oppføring av sikringshytte og tilbygg for gasslager, da eieren også søkte om å installere et gassdrevet aggregat til strømproduksjon. Saken ble etter vernebestemmelsene for nasjonalparken behandlet av Statskog, som bl.a. gjennomførte en befaring i området i september 1997. Eieren fikk ved brev av 31. desember 1997 tillatelse til oppføring av sikringshytte, etablering av gasslager ved hovedhytta og gasslager/ aggregathus/batteribankrom ved uthuset, men fikk avslag for vindkraftprosjektet. Begrunnelsen for avslaget var forvaltningens skepsis til å introdusere et vindkraftverk som et fremmedelement i nasjonalparken og at man ikke visste nok om hvordan et slikt tiltak ville påvirke villreinen. Det ble i avslaget også sagt at man burde redusere strømforbruket til et minimum, og at man ved bruk av gass som energikilde ville oppnå en miljøgevinst i forhold til bruk av diesel «uten at det vil innebære sjenanse for vilt eller folk». Jeg viser til at Villreinnemnda for Hardangervidda frarådde at det ble gitt tillatelse til vindkraftprosjektet.

Vedtaket om avslag på søknaden om vindkraftverk ble påklaget, men er nylig avslått av Direktoratet for naturforvaltning. Avslaget på klagen begrunnes med at tiltaket vil føre til landskapsmessige ulemper og at erfaringene med slike vindkraftverk er begrensede, bl.a. med hensyn til driftssikkerhet under ekstreme værforhold, som ising osv. Direktoratet mener at det ikke vil være riktig å teste ut mulige skadevirkninger av slike vindmøller innenfor en nasjonalpark, bl.a. i forhold til villreinen. Direktoratet viser til at andre energiformer bør velges, og viser her bl.a. til solceller i kombinasjon med gassaggregat.

Departementet har siste uke mottatt brev fra klageren med klage på saksbehandlingen. Vi vil behandle henvendelsen på vanlig måte, og jeg finner det derfor ikke riktig nå å komme med ytterligere kommentarer til denne konkrete saken.

Trond Helleland (H): Jeg takker statsråden for svaret. Jeg har forståelse for at hun ikke kan gi noe endelig svar så lenge saken er under behandling. Jeg har lyst til å peke på noen momenter som jeg håper statsråden vil legge vekt på i den videre saksbehandling.

Det er jo en klar politisk målsetting i større grad å satse på fornybare ressurser. Det er riktig at Heinseter ligger langt inne på Hardangervidda, og at turisthytta i dag får sin hovedforsyning av energi fra gassaggregat. Dette innebærer transport av gassbeholdere i et svært sårbart landskap. Direktoratet for naturforvaltning, som nå etter ti måneders behandlingstid endelig svarte på søknaden etter at dette spørsmålet var levert inn, anbefalte bl.a. at det brukes solceller. Det ville, hvis en skulle dekke opp det kraftbehovet som er der, innebære 125 solcellepanel, størrelse 1 x 0.5 m, ikke akkurat realistisk eller særlig estetisk.

Dessuten er det en bru ved Heinseter, som rager 10 m over bakken, og vindmølla er tenkt plassert i tilknytning til brua.

Jeg håper miljøvernministeren vil se positivt på søknaden fra Heinseter, og at en kan se på dette som et prøveprosjekt for å høste erfaringer med vindmølle i dette landskap og i denne sammenheng.

Statsråd Guro Fjellanger: La meg først få lov å si at Direktoratet for naturforvaltning ikke foreslår at man skal basere seg bare på solceller, men i kombinasjon med gassaggregat, og da blir nok omfanget av solcellepanelene noe mindre. Jeg er også glad for at representanten Helleland har forståelse for at jeg ikke kan gå mer konkret inn i saken så lenge jeg har en klage til behandling.

Jeg er enig i at de problemstillingene han trekker opp, er viktige å legge vekt på når vi skal vurdere klagen. Det er en klar ambisjon fra Regjeringens side å få opp bruken av fornybare energikilder. Jeg har også lyst til å si at det for tiden er under utarbeidelse en forvaltningsplan for verneområdene på Hardangervidda, og jeg synes det ville være naturlig og fornuftig å ha en gjennomgang av hva slags type energikilder som vil være de mest miljøvennlige alternativene samlet sett for den typen virksomhet som det her er siktet til.