Stortinget - Møte onsdag den 16. desember 1998 kl. 10

Dato: 16.12.1998

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 38

Steinar Bastesen (TF): Jeg har følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Statoil opererer Norneskipet og søkte tidlig i høst Statens forurensningstilsyn (SFT) om å demobilisere det ekstra slepefartøyet for oljelenser som er stasjonert på feltet. De ville bruke sitt eget fartøy, som er en 22 fots Malo slepelettbåt. Da utstyret ble testet 3. november 1998, etter pålegg fra SFT, sank slepelettbåten under arbeid i godt vær.

Med bakgrunn i dette, synes statsråden at oljevernberedskapen er tilfredsstillende?»

Statsråd Guro Fjellanger: Øvelsen som det refereres til i spørsmålet, ble avholdt den 3. november med en observatør fra Statens forurensningstilsyn til stede. Under øvelsen fungerte utstyret etter planen, men i forbindelse med at lensen skulle tas opp, ble arbeidsbåten fylt med vann av en brottsjø, og kantret. Mannskapet ble umiddelbart tatt opp av sjøen, og båten ble også berget. Statoil avgav rapport om øvelsen den 18. november i år.

Rederiet har nå bestilt en ny båt, og SFT har mottatt spesifikasjoner på denne. SFT har gitt Statoil pålegg om å beholde en ekstra slepebåt på feltet inntil det er gjennomført en tilfredsstillende verifikasjon av den nye arbeidsbåten. Dette er foreløpig ikke gjennomført på grunn av dårlig vær. SFT vil ta stilling til rapporten når den foreligger.

Statoil har også bygd en oljeopptaker som er tilpasset Norne-oljens spesielle egenskaper. Opptakskapasiteten er dermed god. Slepekapasiteten for lenser er også god nok, fordi det siden 1996 har vært stasjonert et ekstra slepefartøy på Norne.

Dersom det blir gjennomført en tilfredsstillende verifikasjon av den nye arbeidsbåtens kapasitet som slepefartøy, vil det ikke bli stilt ytterligere krav til Statoils feltberedskap i denne fasen. På bakgrunn av hendelsen på Norne vil jeg ta initiativ til et arbeid med typegodkjenning av slepefartøy for beredskap mot akutt oljeforurensning.

Steinar Bastesen (TF) : Jeg takker statsråden for svaret, et svar som jeg kan si meg tilfreds med, spesielt den siste delen, at det nå skal lages retningslinjer for hva slags slepebåter som skal brukes. Det er helt utrolig at man ikke har hatt slike retningslinjer tidligere.

Når det sies i rapporten fra SFT at det var en brottsjø som fylte båten, er det mildest talt en meget sterk overdrivelse! Bildet av båten på feltet den aktuelle dagen viser at det var godt vær. Det var antakelig ikke mer enn lett bris. Og når man da skal operere med oljevernutstyr kanskje i liten til stiv kuling, synes jeg – ut fra et maritimt synspunkt – det er latterlig at Statoil i det hele tatt tillates å operere med en så dårlig kapasitet. Og det er utrolig at Statens forurensningstilsyn ikke har tatt dette alvorlig tidligere.

Statsråd Guro Fjellanger: Som jeg sa i mitt første svar, er Statoil pålagt å ha en ekstra slepebåt på feltet inntil det er godtgjort at den nye slepebåten er tilfredsstillende. Hvis testene viser at den nye båten vil fungere etter forutsetningene, vil det ikke bli stilt ytterligere krav til Statoils feltberedskap i denne fasen. I dette ligger det at myndighetene har stilt de krav man mener er nødvendig for å ivareta de spesielle forholdene på Norne. Men all erfaring viser at man ikke kan gi garantier for at det ikke kan skje uhell også i fremtiden i et så værutsatt område.

SFT har i denne saken fulgt utviklingen av oljevernberedskapen på Norne meget nøye og stilt spesifikke krav for å fange opp de spesielle forholdene på feltet. Som kjent ble også produksjonen på feltet stanset tidligere i år i påvente av bedre opptaksutstyr. SFT vil også i fortsettelsen følge opp beredskapsutviklingen på Norne-feltet.