Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 1

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Odd Einar Dørum til statsministeren, vil bli besvart av miljøvernministeren.

Odd Einar Dørum (V): Jeg tillater meg å stille dette spørsmålet, som da vil bli besvart av miljøvernministeren:

«Samordnet eiendomsutvikling i Bjørvika er nødvendig for byutviklingen i området og for å kunne bidra finansielt til senketunnelen, som er en forutsetning for denne utviklingen. Eiendommene i området eies av ulike statlige og kommunale virksomheter. Oslo havnestyre har åpnet for byutvikling i området, og Oslo bystyre har enstemmig sagt seg villig til å gå inn i et felles utviklingsselskap med staten.

Når vil staten som grunneier tale med én stemme og gå inn i utviklingsselskapet?»

Statsråd Siri Bjerke: Miljøverndepartementet har som øverste planmyndighet hatt et sentralt ansvar for å samordne de statlige interessene i Bjørvika. Departementet har bl.a. ledet en arbeidsgruppe med representanter for de viktigste grunneierne og Oslo kommune, som har vurdert ulike modeller for gjennomføringen av byutviklingen. Departementets samordningsfunksjon skal videreføres.

NSB Eiendom har i samarbeid med eiendomsselskapet Linstow etablert utviklingsselskapet Oslo S Utvikling, som omfatter NSB Eiendoms arealer i området. Oslo kommune er forespurt om å gå inn i utviklingsselskapet, eventuelt selge sine eierinteresser, med siktemål å få en eiendomsutvikler som er ansvarlig for hele området. Kommunen har stilt seg positiv til et slikt samarbeid.

Finansiering av ny E18 i Bjørvika vil delvis avklares gjennom behandlingen av Nasjonal transportplan, der det er foreslått statlig delfinansiering av senketunnelen. Det er forutsatt at også grunneierne skal bidra til finansieringen av veiprosjektet gjennom verdistigningen på eiendommene. Oslo kommune har vedtatt å bidra direkte i finansieringen.

Miljøverndepartementet er tilfreds med at staten ved NSB Eiendom på denne måten er tungt inne i utviklingsselskapet, slik at det oppnås en solid grunneierkonstellasjon som kan forhandle med Statens vegvesen om finansieringen av E18.

Det vil være ønskelig med en rask avklaring av finansieringen av E18 både for å få gjennomført byutviklingen og av hensyn til det nye operahuset i Bjørvika, som vil få meget vanskelige driftsforhold så lenge veiomleggingen ikke er realisert. Jeg vil følge utviklingen og arbeide videre med ytterligere koordinering av statlige interesser.

Odd Einar Dørum (V): Jeg er naturligvis kjent med at NSB Eiendom er inne i området, og det er positivt, men staten eier etter min kunnskap også områder under Jernbaneverket, som ikke er NSB Eiendom. Man eier også eiendommer gjennom Statens vegvesen Oslo, og også eiendommer gjennom Statsbygg. Mitt spørsmål er helt prinsipielt. Alle statlige eiendommer, enten de er store eller små, må ses som en helhet for at det skal bli fornuft på en helhetlig utvikling i området. Så mitt spørsmål til statsråden må da gjentas: Vil alle statlige eiendomsinteresser i området gjennom all eiendomsgrunn som staten eier i Bjørvika, bli ivaretatt i utviklingsselskapet, slik at staten har en felles stemme uansett hvordan den praktisk måtte ivaretas?

Statsråd Siri Bjerke: Vi har kommet et godt stykke videre i samordningen av statlige interesser og i samarbeidet mellom staten og kommunen i Bjørvika når det gjelder etableringen av det eiendomsselskapet som nå erpå plass, noe som er helt nødvendig for å få til byutvik-lingen i området. Dette er en viktig start på arbeidet med å videreføre koordineringen av statlige interesser, et arbeid som selvsagt må omfatte alle de eiendommene som ulike deler av statlige interesser besitter. Miljøverndepartementets rolle som koordinator for disse statlige interessene skal fortsette, og jeg er fornøyd med at vi i løpet av det siste halve året har fått en framdrift i arbeidet, som jeg tror vil påvirke det vi videre får til herfra når eiendomsselskapet nå er på plass.

Presidenten: Vi går så til spørsmål 31.