Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I løpet av de siste fem årene har billettprisene på kollektivtransport økt med 20 pst. på landsbasis på grunn av reduserte tilskudd til kollektivtrafikken. Samtidig er tilbudet en rekke steder redusert. Resultatet er et dyrt og dårlig tilbud. Elev- og studentorganisasjonene og Natur og Ungdom krever en nasjonal student- og elevrabatt på kollektivtrafikken.

Vil Regjeringen gå inn for at det gis statlige tilskudd, slik at det kan innføres en slik rabatt?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Det eksisterer i dag tre landsomfattende rabattordninger på kollektive transportmidler. Disse rabattordningene omfatter honnørrabattordningen, barnerabattordningen og ordningen med rabatt for militære og sivile tjenestepliktige. Ordningene gir som hovedregel rett til 50 pst. rabatt i forhold til normal enkeltbillettpris.

Selv om ikke studenter og elever er omfattet av de landsomfattende ordningene, eksisterer det andre rabattordninger for disse gruppene. Jeg kan nevne at Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet har inngått avtaler med aktuelle selskaper om rabatter for elever og studenter. Slike avtaler er bl.a. inngått for reiser med tog og med Nord-Norge-bussen. Disse avtalene er basert på forhandlinger om økonomisk kompensasjon.

Fylkeskommunene har som del av det lokale selvstyret ansvaret for den lokale rutetransporten, bl.a. bil- og båtruter. Dette ansvaret omfatter både rutetilbud, takster og rabattordninger utenom de nevnte landsomfattende ordningene. Jeg kan opplyse at flere fylkeskommuner har inngått avtaler med transportselskapene om rabattordninger for elever og studenter.

Dersom de landsomfattende rabattordningene skulle utvides til å omfatte flere grupper, ville det føre til tiltak for å kompensere for reduserte trafikkinntekter. Slike tiltak vil kunne være enten en økning i det generelle takstnivået, redusert rutetilbud eller økte offentlige tilskudd, eventuelt en kombinasjon av disse tiltakene.

I Nasjonal transportplan er det signalisert at det vil bli foretatt en vurdering av spørsmål knyttet til organiseringen av kollektivtrafikken. Jeg vil i den sammenheng se nærmere på om det er behov for en bredere gjennomgang. I så fall vil det være naturlig også å se nærmere på de ulike rabattordningene.

Lisbet Rugtvedt (SV): Jeg takker for svaret. Jeg tolker det noe i retning av at det i hvert fall er håp i hengende snøre.

I Oslo er hver åttende innbygger student. Studentrabatt er derfor et særlig aktuelt krav her. Oslo er vel også den byen i Norge som er verst rammet av bilforurensning. Det er derfor kritisk når Aftenposten varsler at det trolig blir 20 pst. økning i kollektivprisene neste år. Moms på personbefordring er en viktig grunn til dette. Regjeringen har valgt å gi andre kollektivmidler momskompensasjon, men av en eller annen grunn ikke trikk og T-bane. Det er mulig at dette er en tabbe fra Regjeringens side.

Jeg vil gjerne spørre: Vil statsråden sørge for å rydde opp i dette og forhindre at statsbudsjettet vil innebære en voldsom prisøkning og bortimot en rasering av Oslos kollektivtilbud?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Når det gjelder kollektivtilbudet, både i Oslo og i andre fylker, er det åpenbart at det også er behov for å prioritere nettopp fra fylkeskommunen og kommunens side. I så måte er det ikke noe godt signal til kollektivtransporten at byrådet foreslår reduserte overføringer til Oslo Sporveier.

Når det gjelder moms, legger vi opp til at regional og lokal kollektivtrafikk ikke skal få utslag i billettprisen som følge av moms, fordi vi vil gå inn med kompensasjonsordninger.

Når det gjelder T-bane og trikk, viser våre foreløpige analyser at for T-bane og trikk vil det ikke bli vesentlige økonomiske konsekvenser av moms, fordi det er 12 pst. moms på billetten, og man får fradrag for full moms. Det er en diskusjon ved Oslo Sporveier hvor store disse utslagene blir. Viser det seg at disse utslagene blir større enn vi har forutsatt, vil vi også vurdere kompensasjonordninger i forhold til trikk og T-bane.