Stortinget - Møte onsdag den 18. oktober 2000 kl. 10

Dato: 18.10.2000

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Dag Danielsen (Frp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Fra flere politiske hold er det tatt til orde for nødvendigheten av snarest å legge E18 Mosseveien i tunnel. Det foreligger et forslag til løsning via privat finansiering (Offentlig Privat Samarbeid) som gjør at dette kan løses raskt. Dette vil føre til store miljømessige, trafikksikkerhetsmessige og transportøkonomiske gevinster.

Vil Regjeringen ta initiativ til at prosjekt som innebærer OPS-finansiering av E18 Mosseveien, blir iverksatt snarest?»

Statsråd Terje Moe Gustavsen: I 1999 godkjente Vegdirektoratet en konsekvensutredning for Sørkorridoren som behandlet konsekvenser av ulike alternativer for utbygging av E18 Mosseveien og E6 på strekningen Vinterbro–Ryen/Loenga. Alternativet med utbygging av Mosseveien i firefelts tunnel ble beregnet til å gi størst nytte. Ulempene ved alternativet var bl.a. at det krever en meget konsentrert investeringstakt, og at det slipper mye trafikk inn i Bjørvika, som er et sårbart område.

På bakgrunn av konsekvensutredningen og brev fra Vegdirektoratet til vegsjefene ble Oslo bystyre og fylkestinget i Akershus enige om et fylkesplanvedtak der E6 ble prioritert som stamveg fra sør inn mot Oslo. Dette er fulgt opp gjennom prioritering av utbygging av E6 til fire felt i St.meld. nr. 46 for 1999-2000, Nasjonal transportplan 2002-2011. Ifølge Nasjonal transportplan går Samferdselsdepartementet i tråd med fylkesplanvedtaket inn for å bygge firefelts motorveg langs E6 i løpet av planperioden. Prosjektet inngår i planene for utbygging av hovedvegnettet i Oslo-området som alternativ til E18 Mosseveien. Departementet har ikke foreslått statlige midler til utbygging av Mosseveien i perioden 2002-2011.

I konsekvensutredningen er det pekt på som en ulempe ved Mossevei-alternativet at det er vanskelig å få til en etappevis utbygging. En OPS-finansiering vil kunne gjøre det lettere å finansiere en stor etappe. Privat finansiering må tilbakebetales med bompenger eller over statsbudsjettet. Det er ikke rom for å bruke bompenger fra Oslopakke 1 til dette prosjektet. Jeg mener heller ikke at det er hensiktsmessig å etablere en egen bompengeordning for Mosseveien. Prosjektet Mosseveien må derfor eventuelt finansieres over statsbudsjettet i konkurranse med andre riksvegprosjekter på E6 og E18.

På bakgrunn av en utredning av alternative prøveprosjekter anbefaler Samferdselsdepartementet at E39 Øysand-Thamshamn i Sør-Trøndelag og vestlige deler av E18 i Aust-Agder blir de første prøveprosjektene for OPS. Dette er omtalt i Nasjonal transportplan. Jeg håper og tror at gjennomføringen av disse to prosjektene vil vise hvorvidt ordningen er samfunnsøkonomisk fornuftig, og hvilke effektivitetsgevinster som ligger i ideen om offentlig privat samarbeid.

Dag Danielsen (Frp): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg må innrømme jeg vil karakterisere som meget skuffende. Dette er jo et prosjekt som har veldig høy samfunnsøkonomisk nytteverdi. Det er ifølge Statens vegvesen snakk om en innsparing på 4,5 milliarder kr over en femårsperiode. Det gir store miljømessige gevinster og store trafikkmessige gevinster i form av reduserte ulykker osv. Dette kan løses via en OPS-finansiering dersom det er vilje til det, og dersom Regjeringen hadde vært villig til å ta Oslos problemer på alvor.

Jeg vil spørre statsråden, hvis jeg tolket ham riktig: Er det slik at vi ikke vil få dette prosjektet ferdigstilt i løpet av neste planperiode dersom Vegvesenet skal stå for prosjektet?

Statsråd Terje Moe Gustavsen: Nytteverdianalysene må sees i forhold til hvilken alternativ utbygging av E6 som skjer. Når den står ferdig, vil nytteverdianalysen nok forandres mye også i forhold til Mosseveien. Selv om man tilrettelegger for OPS-prosjekter, må det være et prioriteringsspørsmål som hører hjemme ikke minst i denne sal, hvilke prosjekter som skal bygges ut, uavhengig av hvilken finansieringsform man kommer fram til.

Når det gjelder spørsmålet om Mosseveien, sa jeg i mitt hovedsvar at i Nasjonal transportplan for den kommende tiårsperioden legger Regjeringen opp til at utbygging skal skje når det gjelder Sørkorridoren på E6 fra Ryen til Vinterbro, og ikke på Mosseveien.