Stortinget - Møte onsdag den 14. mars 2001 kl. 10

Dato: 14.03.2001

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 10

Are Næss (KrF): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til sosialministeren:

«Husbankens tilskuddsordninger til omsorgsboliger og sykehjemsplasser kan nå benyttes til bygging av slike boenheter i utlandet. Bergen kommune har avtale med Betanien Hospitalet om 25 slike plasser i Spania. Dette sykehjemmet vil være ferdig i august, men det hevdes at fylkeslegen mangler retningslinjer for å gi uttalelse til Husbanken om prosjektet, som dermed stopper opp.

Vil statsråden bidra til at slike retningslinjer nå kommer på plass?»

Statsråd Guri Ingebrigtsen: I de retningslinjene som nå gjelder for tilskudd fra Husbanken til sykehjem og omsorgsboliger i utlandet, er det presisert at det er et vilkår for å gi tilskudd at kommunen tilbyr tjenestemottakerne tjenester med forsvarlig standard, og at relevant norsk lovgivning bør være retningsgivende for nivå, kvalitet og utforming av tjenestene. Det er også stilt krav om at kommunen må beskrive/dokumentere hvilke tiltak eller løsninger den har planlagt for å kunne sikre at den yter forsvarlige tjenester før det kan gis tilskudd, og kommunen må ha avklart hvordan tilstøtende tjenester som f.eks. behov for medisinsk behandling skal dekkes.

Det er stilt de samme kravene til uttalelser fra fylkesmann og fylkeslege som for prosjekter som bygges i Norge. Den kommunen som søker tilskudd, må dokumentere overfor fylkesmann/fylkeslege at kravene i retningslinjene er tilfredsstilt.

Det er fremdeles noen juridiske spørsmål som må følges opp og avklares nærmere før tilskudd kan innvilges, bl.a. spørsmål knyttet til tilsyn fra norske myndigheter i utlandet. Sosial- og helsedepartementet har sendt brev til Utenriksdepartementet, der spørsmål om tilsyn i utlandet og forholdet til folkeretten er tatt opp. Det må også gjøres noen endringer i forskriften som regulerer tilskuddsordningen. Brev med forslag til forskriftsendring er sendt Kommunal- og regionaldepartementet.

Dette er ikke til hinder for at fylkeslegene kan behandle en konkret søknad om tilskudd til sykehjem eller omsorgsboliger i utlandet. Fylkeslegen kan avgi uttalelse til søknaden i henhold til de retningslinjene som hittil er gitt. I uttalelsen må fylkeslegen forutsette at nødvendige avklaringer vil foreligge når det skal tas endelig stilling til søknaden. Sosial- og helsedepartementet har nylig vært i kontakt med fylkeslegen i Hordaland om dette, og det er enighet om at fylkeslegen kan behandle søknaden som gjelder Bergen kommune og Betanien Hospitalet. Tilsvarende gjelder for søknaden fra Bærum kommune, som er sendt fylkeslegen i Akershus til uttalelse. Jeg kjenner ikke til at andre kommuner har fremmet søknad om tilskudd fra Husbanken til prosjekter i utlandet.

Are Næss (KrF): Når en har gjort et politisk vedtak, forventer en jo at det blir satt ut i livet. Jeg har forståelse for at dette krever et regelverk på plass, men dette er ikke noen særlig komplisert sak, så vi burde egentlig kunne forvente at de nødvendige retningslinjer kommer på plass. Jeg merker meg at statsråden her har tatt et initiativ, og det fremgår av statsrådens svar at det ikke er noe til hinder for at denne saken går videre uten forsinkelse i forholdet mellom Betanien Hospitalet og Bergen kommune og fylkeslegen. Hvis jeg forstår statsråden rett, foreligger det ingen forsinkelsesgrunn på det nåværende tidspunkt, slik at dette prosjektet kan videreføres i henhold til planen.

Statsråd Guri Ingebrigtsen: Representanten Næss har forstått meg rett.