Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Karita Bekkemellem Orheim til barne- og familieministeren, vil bli tatt opp av representanten Eirin Faldet og besvart av sosialministeren på vegne av barne- og familieministeren.

Eirin Faldet (A): Siden det er to vikarer som står her, får vi gjøre det beste ut av det.

Jeg stiller følgende spørsmål:

«Gjennom nyhetsoppslag 12. mai 2002 hørte vi at forholdene rundt våre barnevernsinstitusjoner ikke er gode nok. Manglende tilsyn og kvalitet er et faktum. Bondevik II trakk et ferdig utarbeidet lovforslag som ville ha sikret en godkjenningsordning for de private institusjonene.

Vil nå Regjeringen endre oppfatning i denne saken og fremme de nødvendige lovforslag som ligger klar til beslutning i departementet?»

Statsråd Ingjerd Schou: Dette spørsmålet ble behandlet i Odelstinget så sent som 18. april i år. Foranledningen var at representantene Bekkemellem Orheim og Faldet fremsatte et forslag til godkjenningsordning i Dokument nr. 8:29 for 2001-2002. Forslaget var identisk med det forslaget til godkjenningsordning som ble fremsatt av regjeringen Stoltenberg i Ot.prp. nr. 15 for 2001-2002 som senere ble trukket tilbake av den sittende regjering i Ot.meld. nr. 3 for 2001-2002. Forslaget innebærer en ny bestemmelse som gir Barne- og familiedepartementet hjemmel til å gi forskrifter om kvalitetskrav til barnevernsinstitusjoner, samt en særskilt godkjenningsordning for private institusjoner. I forslaget er fylkeskommunen foreslått som godkjenningsinstans.

Den eneste grunnen til at forslaget ble trukket tilbake av den sittende regjering, er det pågående arbeidet med den fremtidige organisering av fylkeskommunens oppgaver på barnevernområdet og familievernområdet. Dersom fylkeskommunen ikke lenger skal ha oppgaver på barnevernområdet, er det lite aktuelt å opprettholde forslaget om fylkeskommunen som godkjenningsinstans. Forslaget om ny organisering har vært på høring. Det ble i høringsnotatet foreslått fire alternative modeller: fortsatt fylkeskommunalt ansvar, samlet overføring av alle oppgavene til kommunene, samlet overføring av alle oppgavene til staten og en delt løsning der fylkeskommunens oppgaver deles mellom stat og kommune. Høringsfristen gikk ut 5. april i år.

I Innst. O. nr. 36 for 2001-2001 der forslaget fra Bekkemellem Orheim og Faldet ble behandlet, uttalte komiteens flertall at forslaget om godkjenningsordning bør behandles som en del av den totale gjennomgangen av fylkeskommunens oppgaver på barnevernområdet. Forslaget ble behandlet i Odelstinget 18. april i år og ble av samme grunn ikke tatt til følge av flertallet.

Den sittende regjering er positiv til en godkjenningsordning, noe som er fremholdt av barne- og familieministeren en rekke ganger tidligere i år. Så snart Regjeringen har tatt stilling til fremtidig organisering, vil et forslag bli oversendt Stortinget. Det kan legges til at et slikt forslag om kvalitetskrav og godkjenningsordning lå inne i høringsnotatet om fremtidig organisering.

Eirin Faldet (A): Jeg må si takk for svaret, og jeg er glad for at Regjeringen ser positivt på den videre utviklingen i denne saken.

Forslaget som sådant er stilt på bakgrunn av at vi er litt redde. Vi har gjennom nyhetsoppslag i fjernsynet hørt at forholdene rundt våre barnevernsinstitusjoner ikke er gode nok, og manglende tilsyn og kvalitet på tilbudet som gis til noen av våre hardest rammede barn, er et faktum. Det er derfor det haster med å komme i gang med et system som gjør at en kvalitetssikrer barns hjem, for det er jo det det er.

Jeg aksepterer at en vil se dette i sammenheng med fylkeskommunens oppgaver, men kan en ikke enn så lenge bruke fylkeskommunen, som jo har kvalifikasjoner på dette området, som en godkjenningsinstans – inntil videre?

Statsråd Ingjerd Schou: Som nevnt er Regjeringen positiv til en godkjenningsordning. Når dette ikke er kommet, henger det, som også nevnt, sammen med den fremtidige organisering.

Dette er jo ikke noe arbeid som skal ta vinter og vår. Utgangspunktet her er at så snart Regjeringen har tatt stilling til en fremtidig organisering, vil et forslag i forhold til godkjenningsordning bli oversendt Stortinget. På vegne av barne- og familieministeren tør jeg si at det er den samme omsorg og oppmerksomhet omkring dette som representanten Faldet har, og sånn sett er holdningene like.

Eirin Faldet (A): Grunnen til at jeg stresser dette litt, er at de barna som har plass på en sånn institusjon, kanskje har større behov for trygghet, nærhet og kjærlighet og et faglig godt tilrettelagt tilbud som ivaretar det enkelte barns spesielle livssituasjon. Det offentlige har jo ansvaret for disse barna, og da er det også det offentliges ansvar at tilbudet blir så godt som mulig, og at det er en god kvalitet. Og det er derfor jeg stresser dette med en offentlig godkjenning av institusjonene så fort som mulig. For disse barna har ikke tid til å vente, og vi har et system for at det offentlige har ansvaret for dem. Og da håper jeg at sosialministeren tar med tilbake til barne- og familieministeren at dette haster det faktisk med.

Statsråd Ingjerd Schou: Ja, det vil sosialministeren ta med tilbake.

Disse barna har behov for en helt spesiell oppmerksomhet, det er Regjeringen helt innforstått med, men det henger nøye sammen med organisering og ansvar. Og som sagt tidligere, så snart organiseringen er avklart, vil det som går på oppfølging, med forslag i forhold til godkjenningsordning og kvalitetskrav, bli oversendt til Stortinget.