Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 15

Presidenten: Dette spørsmålet, som er stilt til fiskeriministeren, vil bli besvart av sosialministeren på vegne av fiskeriministeren.

Marit Arnstad (Sp): Jeg har følgende spørsmål til statsråden:

«Norske fiskere er i dag representert gjennom Norges Fiskarlag og Norges Kystfiskarlag. Selv om begge organisasjoner representerer fiskere, forskjellsbehandler norske fiskerimyndigheter de to yrkesorganisasjonene. Norges Kystfiskarlag har vansker med å få høringsrett, og får ikke representasjon i relevante fora som Reguleringsrådet og Den norsk-russiske fiskerikommisjonen, der Norges Fiskarlag er representert.

Hva vil statsråden gjøre for å rette opp denne forskjellsbehandlingen?»

Statsråd Ingjerd Schou: Norges Kystfiskarlag har de siste årene deltatt aktivt og har kommet med flere innspill i tilknytning til reguleringen av deltakelsen i og utøvelsen av fisket. Norges Kystfiskarlag er høringsinstans i alle saker som vedrører regulering av fisket. Det er således ikke korrekt at Norges Kystfiskarlag ikke har høringsrett.

Oppgaven å forhandle med Russland om fellesbestander i Barentshavet samt å forvalte Norges andel av disse ressursene er tillagt Fiskeridepartementet. Forhandlingsdelegasjonen utnevnes av Fiskeridepartementet på grunnlag av en balansert vurdering, basert på representasjon fra næring og forvaltning, legitimitet i næringen og forhandlingstaktiske hensyn, og at delegasjonen må ha en håndterlig størrelse. Hva gjelder representasjon fra fiskerinæringen legger departementet vekt på at hele den berørte del av næringen skal være representert gjennom de delegater som deltar. Fiskeridepartementet har derfor valgt å ta med de store organisasjonene som representerer bredden i fiskerinæringen: Norges Fiskarlag, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og LO.

Norges Kystfiskarlag er med andre ord ikke representert i den blandede norsk-russiske fiskerikommisjonen. Det finnes et mangfold av organisasjoner i norsk fiskerinæring. Noen av disse organisasjonene er Norges Kystfiskarlag, Sør-Norges Trålerlag, Norske Sjømatbedrifters Landsforening og Rederiforeningen for Ringnotfartøy under 70 fot. Det sier seg selv at man med hensyn til delegasjonens størrelse til fiskeriforhandlingene med Russland, EU, Færøyene, Island mv. kun kan ta med de største organisasjonene.

Norges Kystfiskarlag har i dag status som observatør i Reguleringsrådet. Reguleringsrådets funksjonstid går ut i år, og nytt reguleringsråd må oppnevnes før reguleringsforskriftene fastsettes i november/desember.

I tilknytning til at funksjonstiden for Reguleringrådet er ute, vil rådets funksjon og rådets sammensetning bli nøye evaluert. I den forbindelse vil Norges Kystfiskarlags status i Reguleringsrådet bli vurdert på nytt.

Marit Arnstad (Sp): Jeg takker for svaret.

Litt av min intensjon var å få vite hva som var problemet med å ta Kystfiskarlaget inn i de organ der Fiskarlaget i dag er medlem, fordi vi jo i andre næringsmessige sammenhenger vanligvis lar de ulike yrkesorganisasjonene være representert hver for seg.

Jeg er enig i at det finnes et mangfold av organisasjoner innenfor fiskerinæringen, men en god del av dem er medlem av Fiskarlaget, det gjelder bl.a. ringnotrederne, mens Kystfiskarlaget er en ren yrkesorganisasjon som representerer fiskerne på samme måte som Fiskarlaget.

Jeg er glad for at en her vil vurdere Kystfiskarlagets stilling når det gjelder Reguleringsrådet. Jeg tror kanskje det er det aller viktigste. Jeg hadde også ønsket at en her hadde inntatt en kanskje litt åpnere holdning når det gjaldt forhandlingsdelegasjonen til de norsk-russiske forhandlingene.

Hvor lang tid kan en regne med at det vil ta før Regjeringen kommer til å oppnevne et nytt reguleringsråd, når reguleringensforskriften må være ferdig i november? Er det mulig å si noe nærmere om det?

Statsråd Ingjerd Schou: Reguleringsrådets funksjonstid går ut i år, og da tilsier det at nytt reguleringsråd må oppnevnes før reguleringsforskriftene fastsettes i november og desember. Så dette er tidsplanen på det, og vi vil i den sammenheng også gjøre den vurderingen som jeg nevnte.