Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 24

May Hansen (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til miljøvernministeren:

«Departementets forstudie om containerhavn i Oslofjorden lanserer tre lokale containerhavnløsninger. Kambo/Jeløya i Moss kommune er viktige friluftsområder for store deler av befolkningen på Østlandet.

Mener statsråden det er akseptabelt at man ut fra et overordnet miljøperspektiv omlaster gods som skal til Oslo, fra kjøl til bil 6 mil fra Oslo?»

Statsråd Børge Brende: Jeg er kjent med at det er utarbeidet en forstudie om havnestrukturen i Oslofjorden. Forstudien er utarbeidet av en styringsgruppe med representanter for Fiskeridepartementet, Oslo Havnevesen og Grenland Havnevesen. Oslo Havnevesens handlingsplan for gjennomføringen av Fjordbyen forutsetter at containertrafikken kan flyttes ut i 2011/2012. Som følge av dette har Stortinget ved behandlingen av Nasjonal transportplan 2002–2011 pekt på at det må legges til rette for regionale havneløsninger, herunder etableringen av et interregionalt havneselskap for Oslofjordområdet.

Lokalisering av en ny containerhavn for Østlandet har mange miljøaspekter. Det er viktig å legge til rette for at en større del av godstransporten flyttes fra vei til sjø. Det er av samme årsak viktig at transporten til og fra havnen i størst mulig utstrekning kan skje med bane. Hensynet til frilufts- og naturverninteresser må også tillegges betydelig vekt.

I det videre arbeidet vil Miljøverndepartementet komme inn både som miljøvernmyndighet og som øverste planmyndighet etter plan- og bygningsloven. Jeg ber om forståelse for at jeg derfor ikke kan kommentere de forskjellige alternativene nærmere nå, alternativer som fiskeriministeren arbeider med, og som det er riktig å ta opp med ham. Men jeg vil legge til at ingen av de nevnte aktuelle alternativene er uproblematiske fra et miljøsynspunkt.

May Hansen (SV): Jeg takker for svaret.

Et av forslagene til plassering av containerhavn er Jeløya ved Moss. Dette er en øy med store landskapsvernområder og unike naturressurser. Rikspolitiske retningslinjer er fulgt opp av lokalpolitikerne. Hytteeierne har ikke fått bygge på så mye som 10 m2. Det er ikke infrastruktur på øya, og jeg vil sammenligne forslaget med å legge en containerhavn i Nordmarka, selv om jeg innrømmer at atkomsten med båt er bedre på Jeløya.

Kambo og de andre foreslåtte områdene er også verdifulle natur- og friluftsområder, som miljøvernministeren var inne på. Har ikke departementene i utgangspunktet her samarbeidet om valgene? Og har man ikke i utgangspunktet vurdert miljøkonsekvensene for de foreslåtte plasseringene? Det virker som om man bare har sett et grøntareal på kartet og funnet ut at det er plass til containere, og så legger man det der.

Statsråd Børge Brende: Som jeg sa også i mitt første svar, er det ingen av de nevnte aktuelle alternativene som er uproblematiske fra et miljøsynspunkt. Men Miljøverndepartementet kommer inn på to måter. Det ene er i forhold til miljøaspektene, og det andre er som øverste planmyndighet.

Jeg har en veldig god dialog med fiskeriministeren om dette. Fiskeriministeren har også bekreftet at ingen av de tre løsningene er miljømessig uproblematiske – så får man legge i det hva man ønsker.

Jeg har også merket meg det brennende engasjementet som representanten har for et flott område som Jeløya/Moss, som har veldig mange kvaliteter, og som også er et landskapsvernområde. Det er den type vurdering som også vil være med i helheten.

De tre alternativene som man så langt har jobbet med, er ikke uproblematiske. Det har også fiskeriministeren understreket og faktisk bedt om at jeg skal si her i dag.

May Hansen (SV): Jeg takker igjen for svaret.

Det er en stor grasrotbevegelse mot plassering av ny containerhavn i Oslofjorden. Det gjelder på begge sider av fjorden – det vet miljøvernministeren.

I Moss bystyre har man hatt tre enstemmige vedtak mot plassering av en containerhavn på Kambo. Jeløya er ikke vurdert, så det kom jo som et sjokk på oss at det var foreslått.

Det miljøvernministeren ikke svarer på, og som jeg syns er det viktigste spørsmålet her, er om man faktisk kan forsvare fra et miljøperspektiv å omlaste gods seks mil fra Oslo, fra kjøl til bil, på et veinett som er så belastet. Det miljøperspektivet var jeg ute etter at miljøvernministeren kunne svare meg på.

Statsråd Børge Brende: Det mener jeg at jeg svarte på i mitt første svar. Nå er det tatt opp igjen i det tredje spørsmålet fra representanten.

Som jeg sa i mitt første svar, må målsettingen være at man får mer av transporten over på bane. Det er også et mål at man får mer av transporten over på sjø. Men vi ønsker ikke mer transport langs veiene. Det er Regjeringens målsetting, som også fremgår av ulike dokumenter som vi har presentert for Stortinget, kollektivmeldingen og det vi også har sagt i Nasjonal transportplan.

Presidenten: Sak nr. 1 er dermed ferdigbehandlet.