Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 7

Åslaug Haga (Sp): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helseministeren:

«Det foreligger et EU-direktiv hvor reklamereglene endres slik at legemiddelfirmaer kan reklamere for reseptbelagte medisiner mot astma, AIDS og sukkersyke i en forsøksperiode på 5 år. Direktivet er EØS-relevant. Det er fare for at direktivet kan føre til økt medisinforbruk. Videre øker risikoen for at folk får den medisinen det reklameres for, og ikke den som er best for den enkelte.

Vil statsråden bidra til å hindre at direktivet blir gjennomført i norsk rett?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg vil innledningsvis gjøre oppmerksom på at direktivet som representanten Haga tar opp i sitt spørsmål, ikke er et eget direktiv, men et av flere elementer i forslaget til et nytt generelt EU-direktiv om legemidler til mennesker. Det nye forslaget til direktiv om legemidler til mennesker er videre en del av en revisjon av den farmakologiske lovgivningen i EU. Forslaget er sendt fra kommisjonen og er under behandling i de politiske organer i EU.

Norske myndigheter er sterkt opptatt av utformingen av regelverket for legemidler i EU og de konsekvenser dette kan tenkes å få for det norske regelverket på dette området. Norske myndigheters anliggende gjelder særlig faren for overforbruk av legemidler og ønsket om å legge best mulig til rette for en rasjonell legemiddelbruk. Det er videre gitt uttrykk for at dersom dette direktivet skulle bli vedtatt i den form forslaget nå har, må det formuleres klare retningslinjer for og kontroll med slik reklame.

Norske myndigheter har både i formelle og uformelle fora hvor dette direktivet har blitt drøftet, uttrykt sine klare betenkeligheter med denne delen av forslaget. Norske myndigheters bekymring deles av våre EFTA-/EØS-partnere. Kommisjonen er gjort kjent med dette i brev av 15. mars 2002. Europaparlamentet, hvor saken nå er til behandling, er også gjort kjent med EFTA-landenes synspunkter på reklamespørsmålet.

Vi har således benyttet de kanalene vi har via EFTA-samarbeidet, for å gi uttrykk for våre synspunkter. Jeg vil sørge for at disse synspunktene fortsatt vil bli fulgt opp på en hensiktsmessig måte under EUs videre behandling av direktivet, også på politisk nivå.

Jeg nevner til slutt at jeg er kjent med at dette punktet i forslaget til direktiv også er gjenstand for diskusjon innad i EU.

Åslaug Haga (Sp): Jeg takker statsråden for svaret, og jeg er glad for at Regjeringa uttrykker en betydelig skepsis gjennom det som nå er sagt, til at vi skal få reklame på disse legemidlene. Jeg må bare få si at jeg syns det er særdeles betenkelig om vi skulle ende opp i en situasjon hvor vi får denne typen reklame, for folk har jo behov for kunnskap om medisinene og ikke behov for å bli utsatt for spekulativ reklame. Det vil være et faktum at de positive sidene ved et medikament vil bli overspilt i en reklamesammenheng, og de negative vil bli underspilt.

Men da vil jeg gjerne spørre statsråden om hvordan han ser på mulighetene for å vinne fram med de norske synspunktene, og når han også påpeker at man skal håndtere saken på politisk nivå, hva det reelt sett vil innebære.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg har gitt uttrykk for mine vurderinger av reklamespørsmålet, og er i store trekk enig i det representanten Åslaug Haga nå sa i så måte.

Når det gjelder mulighetene for å nå fram med de norske synspunktene, er det vanskelig for meg å gi noen endelig vurdering av det. Men det faktum at EFTA-landene og våre EØS-partnere her står samlet, og det faktum at det også er en debatt innad i EU om det samme spørsmålet, gir i hvert fall grunn til en optimisme i forhold til at det kan være mulig å påvirke utfallet av prosessen i EU.

Oppfølgingen fra vår side vil da skje i de ordinære kanaler. Jeg vil også ta dette opp i de kontakter som jeg har i Brussel om denne og andre saker.

Åslaug Haga (Sp): Jeg er glad for at helseministeren bekrefter at han sjøl vil ta opp dette spørsmålet i sine kontakter med EU. Det er avgjørende viktig at disse sakene også håndteres på politisk nivå.

Det er sjølsagt en fare for at en ikke kommer i mål med det som er de norske holdningene, og mitt spørsmål til helseministeren vil da være hvordan han ser på en situasjon hvor Norge i henhold til EØS-avtalen vil bli pålagt å åpne opp for reklame, og om helseministeren oppfatter dette spørsmålet som så alvorlig og viktig at han vil vurdere om Norge i en sånn situasjon bør sette foten ned og si: Nei takk, dette ønsker ikke vi i norsk lovgivning.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det spørsmålet som representanten Haga nå stiller, er et hypotetisk spørsmål, som jeg ikke syns det er riktig å svare på, og i hvert fall ikke på dette tidspunkt når vi er i en prosess hvor vi søker å påvirke EU med de gode argumentene vi har for det standpunktet som vi har fra norsk side. Jeg har den tro på disse argumentene at de faktisk vil kunne være med og bevege saken. Da syns jeg ikke det er hensiktsmessig å spekulere i hva som eventuelt måtte bli situasjonen hvis vi ikke når fram.