Stortinget - Møte onsdag den 6. november 2002 kl. 10

Dato: 06.11.2002

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til kommunal- og regionalministeren:

«Fleire Jær-kommunar opplever no at dei får utvida pleie- og omsorgsoppgåver som følgje av raskare utskriving av pasientar frå sjukehus.

Er dette ei endring Regjeringa har godkjent, og der statsråden vil syte for at kommunane får tilført midlar i samsvar med nye oppgåver?»

Statsråd Erna Solberg: Generelt vil jeg understreke at det er et viktig prinsipp at det skal være samsvar mellom kommunenes oppgaver og deres ressurser. Endringer i oppgaver er derfor en viktig del av grunnlaget for fastsettelsen av de årlige økonomiske rammene for kommunesektoren.

Når det gjelder den konkrete problemstillingen som representanten tar opp i spørsmålet, har det imidlertid ikke skjedd noen formelle endringer i oppgavefordelingen mellom spesialisthelsetjenesten og kommunene. Jeg har også fått bekreftet via Helsedepartementet at det ikke har gått ut noen nye signaler fra det regionale helseforetaket Helse Vest til de enkelte sykehusene i denne regionen om raskere utskrivning av pasienter.

Dersom mange kommuner fremover likevel opplever økt behov for kommunale pleie- og omsorgstjenester som følge av en raskere utskrivning fra sykehusene, er det en problemstilling som vi må komme tilbake til, f.eks. i forbindelse med konsultasjonene mellom staten og kommunesektoren. Som grunnlag for en slik drøftelse av disse spørsmålene vil det fra kommunenes side være behov for god dokumentasjon på den faktiske utviklingen på dette området.

Også kommuner i Akershus-området har tidligere tatt dette opp med Kommunaldepartementet, idet de har følt at sykehuset i deres nærområde har hatt en annen praksis enn sykehus andre steder i landet har. Men skal vi ha en generell behandling av dette, må det skje gjennom konsultasjonsordningen, hvor kommunesektoren gjennom sine representanter, Kommunenes Sentralforbund, tar opp spørsmålet, og med en klar dokumentasjon på behovet for å gjøre noe.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): I Jærbladet 11. oktober er helse- og sosialsjefen i Hå og representantar for helsetenestene i Klepp refererte. Alle fortel at deira erfaringar frå det siste året er både raskare utskriving frå sjukehus og at andre pasientgrupper enn før blir utskrivne for behandling lokalt. La meg understreka: Senterpartiet er for kortare liggjetid på sjukehus der det er medisinsk forsvarleg. Vi er òg positive til at fleire får nødvendig oppfølging i eige lokalmiljø der det lèt seg gjera, men ei slik utvikling må jo ikkje skje ved stillteiande å godta at kommunane får tilført nye oppgåver utan at det følgjer nødvendige midlar med. I så måte reknar eg statsråden sitt svar som positivt, at dette er noko ho òg vil sjå nærmare på.

Statsråd Erna Solberg: Det vil vi gjøre, men jeg mener initiativet bør ligge i kommunesektoren, at man får sin egen representant til å ta dette opp som en del av det konsultasjonssystemet vi har og kanskje også dokumenterer og belegger dette for å se om dette er en nasjonal trend eller om det kan være spesielle forhold her. Det kan jo være at det har vært en stor mengde av enkelte typer pasienter akkurat for øyeblikket i dette området. Som sagt er det ikke gått ut noen policy-signaler om endret politikk fra Helse Vest til sykehusene og foretakene, så det er ikke på grunn av en ny bevisst politikk fra sykehuseieren sin side.

Jeg skal ikke legge skjul på at det kan være at sykehusene fører en annen praksis, nettopp for å frigjøre kapasitet også ut fra det behov at det fortsatt er folk på venteliste. Selv om ventelistene for behandling i Norge heldigvis har blitt drastisk redusert det siste året, er det behov for å bruke sykehuskapasiteten til å gi enda flere behandling. Men vi skal selvfølgelig sørge for at kommunene ikke får ekstra utgifter knyttet til en slik endring, men utspillet bør da ligge i å bruke konsultasjonsordningen.

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp): I dette området er det eit forslag til fråsegn som går ut på innstramming i varslingstida mellom sjukehus og kommunar når det gjeld utskrivingstid, og der er òg forslag om å heva dagbøtene. Då forstår eg statsråden slik at dette er noko Helse Stavanger i dette tilfelle har teke seg til. Det er noko som skulle vore avklart frå sentralt hald. Eg forstår henne òg slik at ho er einig i at kommunane for å byggja opp nødvendig fagkompetanse, for å sikra seg nok personell og for å ha nødvendig tid til planlegging bør gå dei formelle vegane via Kommunenes Sentralforbund og ta dette opp av omsyn til pasientar og pårørande, men sjølvsagt òg av omsyn til dei andre oppgåvene som kommunane skal ivareta.

Statsråd Erna Solberg: Jeg har lyst til å understreke at spørsmålet om kortere varslingstid er et annet spørsmål enn spørsmålet om behandlingsnivået når det gjelder den pasienten som faktisk skrives ut. Det er nok riktig at det har vært arbeidet med forskrifter hvor varslingstiden er blitt noe kortet ned, og at det også skjer fra Helsedepartementets side og med Helsedepartementets samtykke, men det er ikke et forsøk som går på grensesnittet når det gjelder hva slags pasienter som utskrives når. Spørsmålet om kortere varslingstid bør vi kanskje drøfte nærmere med kommunesektoren når det gjelder hvilke problemer de ser i forhold til det, men spørsmålet om grensesnittet på hva slags type pasienter som legges til omsorgstjenesten og ikke til behandlingsinstitusjonene, er et annet spørsmål enn spørsmålet knyttet til selve varslingstiden.