Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato: 21.05.2003

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 8

Søren Fredrik Voie (H): Jeg vil få lov til å stille fiskeriministeren følgende spørsmål:

«Arbeidet med å mudre og utdype Ballstad havn skal i år videreføres. Kystverket skal i gang med mudring og undervannssprengning i havna. I denne sammenheng er det sterkt ønskelig at et større areal av havna blir utdypet til minimum 5 meters dybde, hvilket er kostnadsberegnet til ca. 4 mill. kr. En utsettelse av dette arbeidet vil medføre økte kostnader og svekke effektiv utnyttelse av havneområdet.

Hva vil statsråden gjøre for å sikre at gjenstående arbeider blir fullført i år?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Kystverket startet utbedring av Ballstad havn i 2002, i tråd med godkjente planer.

De arbeider som Kystverket i 2003 planlegger å gjennomføre i Ballstad havn, er i samsvar med Kystverkets handlingsprogram og med vedtatt plan for tiltaket. Denne planen er også i samsvar med kommunens prioriteringer og med Nordland fylkeskommunes prioriteringer av investeringer i fiskerihavner på det tidspunktet planen ble vedtatt.

Kystverket har innenfor årets budsjettramme til fiskerihavner avsatt midler til å utføre arbeider i Ballstad havn i tråd med den vedtatte plan. I 2002 ble det brukt 4,5 mill. kr, og for inneværende år er det satt av 11 mill. kr til planen.

Kommunens ønske om utvidelser av tiltakene i havnen er godt begrunnet i muligheter og planer for ny virksomhet i havneområdet. Det er her snakk om aktiviteter som er kommet til etter at Kystverkets arbeider ble vedtatt. Kommunens ønske om utvidelser av tiltaket vil etter de siste beregninger beløpe seg til mellom 5 og 6 mill. kr, i tillegg til de rammene som allerede er godkjent.

Ønskene om utvidelse av anlegget i Ballstad havn er godt begrunnet ut fra endringene i den lokale aktiviteten i havneområdet. Men la meg også understreke at hvis vi skal foreta en slik utvidelse av arbeidene i Ballstad havn på dette tidspunktet, vil det selvfølgelig måtte føre til utsettelse av andre planlagte og prioriterte tiltak i andre havner.

Kystverket har imidlertid etter ønske bl.a. fra meg en dialog med Vestvågøy kommune for å konkretisere mulige private, kommunale og fylkeskommunale bidrag til tilleggsarbeidene. Hvis det på denne måten er mulig å finansiere minimum 50 pst. av de omsøkte tilleggsarbeidene, vil Kystverket ha en større mulighet innenfor de økonomiske rammene vi har, til å kunne utvide sine arbeider i Ballstad havn, selv om det selvsagt også vil ha betydning for framdriften av planlagte tiltak i andre havner. Men som spørreren sier, er det om å gjøre å utnytte kapitalen maksimalt og redusere kostnadene ved Kystverkets tilstedeværelse i Ballstad havn.

Derfor er jeg positiv til at vi kan finne en løsning i denne saken før Kystverket avslutter sine arbeider i Ballstad havn i desember i år. Jeg er imidlertid avhengig av en tilbakemelding fra kommunen og fylkeskommunen. Straks en slik tilbakemelding foreligger, vil jeg se om det er mulig å finne en lykkelig løsning på denne saken.

Søren Fredrik Voie (H): Jeg takker statsråden for et positivt svar så langt.

Vi ser alle at utviklingen går mot større fartøy, også innenfor kystfiskeflåten, og en viss konsentrasjon om færre havner, noe som medfører behov for mer effektive havner som kan ta den nye typen fartøy, som har utkrystallisert de nye behovene i Ballstad havn.

Jeg synes det er veldig positivt at man kan få gjort ferdig prosjekter som er startet opp, når Kystverket er til stede. Det medfører effektiv utnyttelse både av kapital og av arbeidskraft.

Ligger det i statsrådens svar at han vil sørge for en rask saksbehandling og beslutning, slik at dette arbeidet kan pågå kontinuerlig fram til ferdigstillelse av havnen, slik Kystverket har lagt opp til i sin framdriftsplan?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg har stor forståelse for representanten Voies utålmodighet. Det har ikke vært mangel på initiativ fra representantens side overfor statsråden.

Dette med en rask saksbehandling og å holde trykk på saken har jeg forstått nødvendigheten av. Nå er det slik at vi er avhengige av å få en tilbakemelding fra kommunen og fylkeskommunen. Det må bli en dugnad og et samspill hvis vi skal løse dette, for vi har ikke nok midler innenfor budsjettet. De er allerede disponert. Men jeg er innstilt på at vi skal få til en løsning. Vi har en limit, nemlig at Kystverket skal være ferdig i desember i 2003. Jo tidligere vi får en beslutning, desto enklere er det for Kystverket å tilpasse sin drift. Så det haster med en avgjørelse. Men for øyeblikket ligger initiativet i kommunen og fylkeskommunen. Så snart jeg får den tilbakemeldingen, skal ikke jeg hefte det. Jeg regner heller ikke med at representanten Voie vil tillate meg å hefte meg bort med andre aktiviteter. Ballstad havn har høy prioritet i mitt hode.

Søren Fredrik Voie (H): Nå er det vel begrenset innflytelse en enkelt stortingsrepresentant har over statsråders tid og virksomhet.

Jeg takker igjen for statsrådens velvilje og positive uttalelse. Så håper jeg at de partene som statsråden trenger som bidragsytere og samarbeidsaktører, kommer på banen så snart som overhodet mulig. Jeg går ut fra og ser i møte etter den positive uttalelsen og det svaret som er gitt fra statsrådens side, at man finner en løsning som gjør at arbeidet blir fullført i løpet av 2003.

Statsråd Svein Ludvigsen: Man skal ikke undervurdere Stortingets og stortingsrepresentantenes påvirkning på statsråder. I tillegg er det slik at både ordføreren og formannskapet har hatt møte med havnemyndighetene i Ballstad, slik at dette er et bredt ønske, som er begrunnet i en aktivitet. Da synes jeg det er viktig at Kystverket får utnyttet sine ressurser på en maksimal måte. Derfor håper jeg at vi skal få til et spleiselag som gjør det mulig å fullføre havnen i Ballstad. Men jeg understreker at innenfor de økonomiske budsjettrammer vi har, og med de disposisjoner som er gjort, er det ikke mulig for oss å klare dette løftet alene. Det vil gå ut over andre havner. Men jeg har invitert ordføreren til et spleiselag, og jeg opplever at ordføreren og formannskapet – og representanten Voie – er svært opptatt av å finne fram til en løsning.