Stortinget - Møte torsdag den 19. mai 2005 kl. 10

Dato: 19.05.2005

Dokument: (Innst. S. nr. 171 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:63 (2004-2005))

Sak nr. 7

Innstilling frå samferdselskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om en ny bil- og vegpolitikk, som innebærer at staten overtar finansieringen av riksvegfergene i sin helhet, og at alle bompengeprosjekter avvikles samtidig som staten overtar ansvaret for finansieringen av prosjektene

Talarar

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Etter ønske fra samferdselskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A) [14:33:43]: (ordførar for saka): Eg oppfattar dette forslaget frå representanten Simonsen som ei førebuing til valkampen, der ein kan gå ut og seia at dette foreslo me, og dette gjekk Stortinget imot. Eg kan for så vidt forstå at representanten Simonsen, som ikkje sit i samferdslekomiteen, har behov for å markera offentleg kva han meiner om desse spørsmåla. Men eg trudde faktisk at ein samla komite ville avvist den saka no, fordi dette store og omfattande spørsmålet om å gjera riksvegferjene gratis, er i mange milliardar-klassen. Dette vil kosta staten ein god milliard meir, og å ta vekk bompengane vil kosta staten mange milliardar. Dette er ei stor sak, som høyrer heime ein plass, og det er i behandlinga av Nasjonal transportplan. Den behandla me akkurat for eit år sia, og me meiner at dette er spørsmål som me må koma tilbake til når me skal behandla Nasjonal transportplan på ny om tre år. På den bakgrunnen foreslår difor fleirtalet, alle utanom Framstegspartiet, at saka vert å leggja ved protokollen.

Thore A. Nistad (FrP) [14:35:15]: Jeg vil først få vise til at staten tar inn langt over 50 milliarder kr i bilavgifter og ved innkreving av bompenger ved alle de bomstasjonene som gror opp som paddehatter rundt omkring. Fremskrittspartiet har ved gjentatte anledninger foreslått kraftige økninger i bevilgningene til veibygging og vedlikehold, senest ved behandlingen av Innst. S. nr. 240 for 2003-2004 om Nasjonal transportplan 2006-2015. Her la Fremskrittspartiet fram et forslag om å øke bevilgningene til investering og drift av det statlige veinettet med 75 milliarder kr i løpet av tiårsperioden, dvs. 7,5 milliarder kr pr. år.

Fremskrittspartiet har i flere budsjettinnstillinger foreslått kraftige reduksjoner i avgifter på bil og bilbruk, slik at det skal bli mer samsvar mellom det bilistene betaler inn i avgifter, og det som brukes på veinettet.

I tillegg ønsker Fremskrittspartiet å avvikle dagens bomstasjoner, slik at det blir staten som skal stå for all finansiering av veibygging.

Når det gjelder den andre delen av forslaget, om at ferjer skal være gratis, vil Fremskrittspartiet at dette skal ses i sammenheng med veisektoren som helhet, slik som i Sverige. Vi vil ha alle kostnadene på bordet for å se hva det egentlig vil koste samfunnet å gjennomføre dette. Men ideen er for så vidt brukbar, og vi vil da vurdere den. Jeg vil vise til forslagene nr. 1 og 2, fra henholdsvis Fremskrittspartiet og Senterpartiet og fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2006 legge fram en vurdering av innføring av gratis ferje for brukerne.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med budsjettet for 2006 fremme forslag om ettergivelse av bompengeselskapenes gjeld, slik at bomstasjonene kan fjernes. Eventuelle midler som er innkrevd, men ikke brukt, skal gå til de prosjekter de er innkrevd til.»

Presidenten: Representanten Thore A. Nistad har tatt opp de forslagene han selv refererte.

Jorunn Ringstad (Sp) [14:37:45]: Når det i Dokument nr. 8:63 blir føreslege at alle bompengeprosjekt som er sette i gang, skal avviklast, og at staten skal overta finansieringsansvaret, samtidig som det ikkje skal vere tillate å setje i gang nye bompengeprosjekt, er dette ei omlegging som grip inn i mange eksisterande og planlagde prosjekt. Etter kvart har bompengane sin del av dei totale veginvesteringane blitt store. Bompengar som delfinansiering av prosjekt har blitt meir regelen enn unnataket. Med dei investeringsrammene som ligg i statsbudsjettet, vil det gå lang tid før dei mange uløyste vegprosjekta rundt om i landet blir fullførte. Folk blir utolmodige og leie av å vente på statlege løyvingar.

Lokale og fylkeskommunale organ går difor inn for bompengar for å få sine prosjekt prioriterte og fullførte tidlegare. Mange stader betaler innbyggjarane større og større del av vegprosjekta sjølve i form av bompengar. Trykket på personleg økonomi blir stort i dei delar av landet der det er mange bompengeprosjekt. Fordelinga av denne ekstra kostnaden blir svært ulik, alt etter kvar i landet ein bur. Eg har difor stor forståing for at mange etter kvart reagerer både på å betale bompengeprosjekt og på kostnadene dette fører til for mange. Pendlarar og andre som ofte passerer bomstasjonar, får store ekstrautgifter.

Det kan difor vere grunn til å gå igjennom og vurdere ulike sider ved bompengeordninga. Dette må likevel gjerast etter ei grundigare saksutgreiing enn eit Dokument nr. 8-forslag. Eit naturleg tidspunkt for å gjere dette kan vere i samband med neste rullering av NTP. Senterpartiet vil difor røyste imot forslag nr. 2 frå Framstegspartiet, og vi vil òg røyste imot forslag nr. 3, som er omdelt i salen.

Den andre delen av forslaget i Dokument nr. 8-forslaget tek opp eit tema som Senterpartiet har vore oppteke av i mange år, nemleg ferjekostnadene. I fleire år har Senterpartiet i sine alternative budsjett lagt inn midlar for at innbyggjarane i ferjedistrikt skulle få billegare ferjebillettar. På sikt meiner Senterpartiet at ferjene bør bli gratis. Ferjene er eit fordyrande ledd for lokalbefolkning og næringsliv. Slik det er i dag, forsterkar ferjereisene avstandsulempene og avstandskostnadene i landet. Gratis ferje vil vere eit handslag for å ta bort litt av meirkostnadene mange distrikt slit med. Difor står Senterpartiet saman med Framstegspartiet om ein merknad om at det er grunnlag for å sjå nærare på ei ordning med gratis ferje for brukarane.

Vi er òg med på forslaget der vi ber Regjeringa i samband med statsbudsjettet for 2006 leggje fram ei vurdering av innføring av gratis ferje for brukarane. Vi meiner at det er nødvendig å setje sterkare søkjelys på dei ulempene lokalsamfunn som er avhengige av ferje, har.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Jan Simonsen (uav) [14:40:55]: Argumentene for å fjerne bompengefinansiering er relativt velkjente. Jeg har jo heller ikke så mange minuttene til å forsvare mitt forslag.

Vi har allerede i dag en hel rekke avgifter som er pålagt norske bilister. Man må betale en helt ublu importavgift for å få bilen inn til Norge når man kjøper bilen, man betaler registreringsavgift, man har bensinavgift, man har årsavgift, og man har merverdiavgift på toppen av alle de andre avgiftene. Alle disse avgiftene tar inn vesentlig mer penger enn det beløp som brukes til veiutbygging i Norge. Og så skal man altså på toppen av dette bli pålagt å betale bompenger. Nå popper disse bommene opp over hele Norge. Det er 45 prosjekter som er satt i gang allerede, og 30 nye prosjekter er under planlegging. Det er klart at bilistene på den måten blir pålagt en urimelig beskatning.

I tillegg til disse urimelige økonomiske byrdene på bilistene betyr bompengene at man reduserer folks følelse av personlig frihet. For noen, for minstepensjonister og andre som har dårlig råd, betyr det faktisk en reell frihetsberøvelse at man ikke har råd til å bruke bilen for å besøke slektninger, venner og kjente. For mange av oss andre som kanskje har råd til å betale disse pengene, har vi denne følelsen av å få redusert vår frihet når vi må bremse ned bilen, stoppe og putte disse pengene i bommene.

Jeg ser at Fremskrittspartiet støtter mitt forslag et godt stykke på vei, men de går ikke linen helt ut. I Fremskrittspartiets forslag står det ingenting om at man ikke vil gi tillatelse til igangsettelsen av nye bomprosjekter senere. Man ønsker at staten skal overta finansieringen av allerede igangsatte prosjekt.

Når det gjelder riksveiferjene, er disse ferjene en del av veiene. Veiene har man altså betalt en masse penger for å bruke fra før, gjennom alle disse avgiftene som jeg nylig har listet opp, og så må man betale dyre penger for å bruke ferjene å toppen av det hele.

Jeg ser jo at det forslaget som er lagt fram i fellesskap av Senterpartiet og Fremskrittspartiet, er rimelig uforpliktende. Man ber Regjeringen vurdere dette i forbindelse med statsbudsjettet. Jeg går ut fra at enhver regjering vil vurdere det meste i forbindelse med et statsbudsjett – i hvert fall vil man tenke nøye over de fleste økonomiske konsekvenser av ulike reformer. Så det er rimelig uforpliktende. Dette kan jeg godt forstå for Senterpartiets del, som nå sannsynligvis kommer inn i en ny regjering, men jeg har vanskeligere for å forstå denne store frykten fra Fremskrittspartiet, som jo ikke har noen mulighet til å komme inn i noen regjering i rimelig framtid.

Jeg tar med dette opp forslag nr. 3, som er omdelt på representantenes plasser.

Presidenten: Representanten Jan Simonsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 2324)

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten er det satt frem tre forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Thore A. Nistad på vegne av Fremskrittspartiet og Senterpartiet

  • forslag nr. 2, fra Thore A. Nistad på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslag nr. 3, fra Jan Simonsen

Forslag nr. 3, fra Jan Simonsen, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om en ny bil- og vegpolitikk som har følgende hovedelementer:

  • Staten overtar i sin helhet all finansiering av riksvegferger, slik at disse blir gratis for de reisende.

  • Alle igangsatte bompengeprosjekter avvikles, og staten overtar finansieringsansvaret. Det gis ikke tillatelse til igangsettelse av nye bompengeprosjekt.»

Votering:Forslaget fra Jan Simonsen ble mot 1 stemme ikke bifalt.

Presidenten: Forslag nr. 2, fra Fremskrittspartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med budsjettet for 2006 fremme forslag om ettergivelse av bompengeselskapenes gjeld, slik at bomstasjonene kan fjernes. Eventuelle midler som er innkrevd, men ikke brukt, skal gå til de prosjekter de er innkrevd til.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 88 mot 18 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.53.56)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet 2006 legge fram en vurdering av innføring av gratis ferje for brukerne.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet ble med 82 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 14.54.14)Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:63 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om en ny bil- og vegpolitikk, som innebærer at staten overtar finansieringen av riksvegfergene i sin helhet, og at alle bompengeprosjekter avvikles samtidig som staten overtar ansvaret for finansieringen av prosjektene – vert å leggje ved protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.