Stortinget - Møte torsdag den 20. oktober 2005 kl. 10

Dato: 20.10.2005

Formalia

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Gunnar Hellesen og Liv Aasen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentanter Gunnar Hellesen og Liv Aasen er gått bort.

Tidligere stortingsrepresentant og statsråd Gunnar Fredrik Hellesen døde i juli, 92 år gammel.

Gunnar Hellesen var født i Haugesund 23. februar 1913. Etter middelskole og handelsskole begynte han i 1929 som kontorist i forsikringsbransjen. Fra 1936 og fram til 1940 var han reiseinspektør i Haugesund sjøforsikringsselskap. Da krigen kom, engasjerte Gunnar Hellesen seg straks i motstandsarbeidet. Allerede i august 1940 ble gruppen rullet opp, og alle ble tatt til fange. Sammen med ni av sine kamerater ble Hellesen dømt til døden – men i ellevte time ble de benådet og fikk straffen omgjort til ti års tukthus. Gunnar Hellesen tilbrakte resten av krigen i fengsel i Hamburg. I 1986 utgav Hellesen boken «Benådet» om sine opplevelser under krigen.

Gunnar Hellesen ble formann i Haugesund Unge Høire i 1940 og gjenopptok vervet da han kom tilbake til hjembyen i 1945. Etter hvert fikk han en rekke verv i Unge Høyres Landsforbund, i Rogaland Høyre og i Høyre sentralt. Han var medlem av Haugesund bystyre i perioden 1946–1963 og var ordfører i perioden 1955–58 og i 1959. Gunnar Hellesen ble valgt til vararepresentant fra Rogaland i 1958 og rykket inn som fast representant ved valget i 1961. Han gikk ut av Stortinget i 1969 for å overta embetet som fylkesmann i Rogaland, men i 1970 ble han kalt tilbake til rikspolitikken som forsvarsminister i regjeringen Borten. I mars 1971 fikk han tilbake sitt fylkesmannsembete, men allerede i 1973 gikk han av for å overta stillingen som banksjef i Den norske Creditbank i Haugesund, en stilling han hadde fram til 1980.

Gunnar Hellesen hadde en rekke andre verv, både offentlige og i næringslivssammenheng. Her skal bare nevnes at han ledet Teaterkomiteen av 1968, at han var medlem av Kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten fra 1972 til 1983, og at han var styreformann i Industrifondet fra 1973 til 1976. Gunnar Hellesen ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden i 1979.

På Stortinget var Gunnar Hellesen først medlem av protokollkomiteen, hvor han også var nestformann. Han var også medlem av den hemmelige kontrollkomite. Fra 1962 til 1963 var han medlem av finanskomiteen, hvor han var formann fra høsten 1965.

Gunnar Hellesen var en samfunnsbygger. Han tilhørte den generasjonen som oppfattet freden og den gjenvunne friheten i 1945 som en forpliktelse til å engasjere seg aktivt i samfunnslivet. Han var også en samarbeidets mann, og sa en gang i et intervju at «krigsårene lærte oss å være uenige på en ordentlig måte». Dette var en realitet, som kom til å prege Gunnar Hellesen også i hans virke på Stortinget. Han hadde gode venner på tvers av alle partigrenser og vil bli savnet av alle i Stortinget som fikk gleden av å kjenne ham.

Med Liv Aasen gikk en markert og aktiv politiker, og en betydelig representant for arbeiderbevegelsen, bort, 21. august, etter et langvarig sykeleie.

Liv Aasen ble født i Bergen i 1928. Hun var utdannet lærer, bl.a. fra universitetet i Cambridge. Hun praktiserte som lærer både i Fana, Kongsberg og Trondheim. På 1960-tallet fungerte hun jevnlig som lærer ved Den nordiske folkehøyskolen i Genève, hvor hun også var rektor. Liv Aasen var aktiv i lokalpolitikken. Hun startet sin politiske karriere som bystyremedlem i Kongsberg og senere som medlem av bystyret i Trondheim. Hun tilhørte arbeiderklassen og var en del av den. Derfor ble Arbeiderpartiet et naturlig valg for henne. I sine unge år var hun aktiv i AUF og medlem av AUFs landsstyre.

I 1969 tok Liv Aasen steget inn i rikspolitikken da hun ble valgt som stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag. Hun ble gjenvalgt til Stortinget fire perioder til, og gikk ut av Stortinget i 1989. Hun gjorde en stor innsats i disse 20 årene, både i samferdselskomiteen og i kirke- og undervisningskomiteen. Men det var som medlem og nestleder av utenrikskomiteen at Liv Aasen markerte seg sterkest og fikk være med på utformingen av norsk utenrikspolitikk. En av egenskapene som kjennetegnet henne, var da også hennes alltid sterke internasjonale engasjement. I utenrikskomiteen fikk hun anledning til å bruke sin innsikt og sitt engasjement – kanskje spesielt i bistands-, nedrustnings- og menneskerettighetsspørsmål.

Som politiker var hun ved flere anledninger delegat til FNs hovedforsamling. Det var imidlertid på det europeiske plan Liv Aasen gjorde seg mest bemerket og satte de største spor etter seg. I mesteparten av sine år på Stortinget var hun medlem av Europarådets parlamentariske forsamling. Her var hun i en årrekke leder for den norske delegasjonen, og flere ganger forsamlingens visepresident. Selv om det var utenrikspolitikken som var hennes arena, var hun seg bevisst hvem som hadde valgt henne. Hun var i mange år førsterepresentant for Sør-Trøndelag, og en god representant for fylkets interesser.

Det er mange som sørger over tapet av vennen og politikeren Liv Aasen – en politiker som hadde dyp respekt for sine medmennesker, og som fikk respekt tilbake. Rundt henne var det alvor i arbeidet, men smilet og latteren var alltid der. Hennes sterke og brennende politiske engasjement vil bli savnet.

Vi minnes Gunnar Hellesen og Liv Aasen med dyp respekt og takknemlighet for deres virke på Stortinget – og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Den innkalte vararepresentant for Hedmark fylke, Tone Merete Sønsterud, har tatt sete.

Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om permisjon for representanten Torny Pedersen i tiden fra og med 20. oktober til og med 11. november for å delta i De forente nasjoners 60. ordinære generalforsamling, 2. del, i New York.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Knut Petter Torgersen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Knut Petter Torgersen er til stede og vil ta sete.

Valg av settepresident

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges en settepresident for Stortingets møte i dag – og anser det som vedtatt. Presidenten vil foreslå Gunn Olsen. – Andre forslag foreligger ikke, og Gunn Olsen anses enstemmig valgt som settepresident for Stortingets møte i dag.

Representanten Gjermund Hagesæter vil framsette et privat forslag.

Gjermund Hagesæter (FrP) [10:11:22]: På vegner av representanten Ulf Leirstein og meg sjølv har eg gleda av å fremje forslag om at beløpsgrensa for avgiftsfri import blir heva frå 200 kr til 1 000 kr.

Presidenten: Representanten Arne Sortevik vil framsette et privat forslag.

Arne Sortevik (FrP) [10:12:07]: På vegne av representantene Gjermund Hagesæter, Karin Woldseth og meg selv har jeg fornøyelsen av å sette frem forslag om å gjennomføre bindende folkeavstemning i Bergen kommune om bygging av bybane i Bergen og om bompengefinansiering av Bergensprogrammet.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Ad sak nr. 4 Referat

Presidenten: Med hjemmel i forretningsordenens § 26 fjerde ledd vil presidenten foreslå at referatsakene nr. 8 og 9 under sak nr. 4 på dagens kart tas opp til behandling foran sak nr. 1 – og anser det som vedtatt.

  • 1. (8) Valgkomiteen melder å ha valgt Thorbjørn Jagland til leder, Siv Jensen til første nestleder og Erna Solberg til andre nestleder.

  • 2. (9) Innberetning om sammensetningen av Stortingets faste komiteer (S. nr. 2 (2005–2006))

Enst.: Nr. 1 og 2 vedlegges protokollen.

Presidenten: Før sak nr. 1 tas opp til behandling, vil presidenten meddele at denne innstillingen ikke har ligget ute i den reglementsmessige tid, dvs. 48 timer. Med hjemmel i forretningsordenens § 32 vil presidenten foreslå at Stortinget likevel behandler saken nå. – Det har ikke kommet noen innvendinger mot det, og det anses da vedtatt.