Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 13

Kåre Fostervold (FrP) [12:38:55]: «I Riksrevisjonens Dokument nr. 3:10 (2004-2005) fremgår det at de siste årenes satsing på regelverksforenkling og reduksjon av skjemabelastningen for næringslivet ikke har vært særlig suksessfull. Selv om tallene for 2005 viser en forbedring, bruker næringslivet fortsatt mye tid på rapportering til det offentlige.

Vil statsråden ta et spesielt ansvar for at arbeidet med en reduksjon i skjemabelastningen for næringslivet forsterkes?»

Statsråd Odd Eriksen [12:39:38]: Regjeringen er opptatt av å legge til rette for stabile, forutsigbare og konkurransedyktige rammebetingelser for næringslivet. Vi har derfor store ambisjoner for arbeidet med regelforenkling og reduksjon av skjemabelastningen.

Det er viktig å være klar over at skjemabelastningen bare er en del av næringslivets kostnader med regelverket, og at det må arbeides med lettelser på bred front. Forenklingsarbeidet kan heller aldri sies å være ferdig. Så lenge nytt regelverk lages, må vi passe på at vi ikke skaper nye unødvendige byrder for næringslivet.

Regjeringen arbeider langs tre hovedlinjer for å forenkle og legge til rette for næringslivet:

  • 1. Vi vil satse på videreutvikling av Altinn-portalen for å gi bedriftene gode elektroniske tjenester.

  • 2. Vi vil arbeide aktivt for at lovforarbeidene skal inneholde gode utredninger av konsekvensene for næringslivet, slik at vi som politikere kjenner konsekvensene av det vi vedtar.

  • 3. Vi vil dessuten fortsette arbeidet med å kartlegge regelverket for å finne ut hvor potensialet for kostnadsreduksjon for bedriftene er størst. Slik vil vi lettere kunne gjennomføre ytterligere forenklingstiltak som monner for bedriftene.

Når det gjelder skjemabelastningen spesielt, er det særlig viktig å satse på videreutvikling av elektronisk rapportering til det offentlige. I dette arbeidet er Altinn-portalen sentral. I alt 123 skjemaer kan i dag innrapporteres gjennom Altinn.

Regjeringen vil arbeide for at tjenesten i løpet av 2008 skal bli næringslivets inngangsportal til alle offentlige tjenester. Her skal bedriftene kunne finne forhåndsutfylte skjemaer, og alle pålagte skjemaer skal kunne sendes inn gjennom Altinn. Det er et mål at en og samme opplysning bare skal rapporteres én gang. Også andre typer elektroniske tjenester skal være tilgjengelige gjennom Altinn-portalen, f.eks. regelverksinformasjon og elektroniske søknadsskjemaer samt mulighet for svar på søknader.

Jeg går ut fra at de tall for 2005 som representanten Fostervold viser til, gjelder de nylig framlagte tallene fra Oppgaveregisteret. Tallene viser at norsk næringsliv i 2005 brukte 580 færre årsverk i arbeidet med utfylling av statlige skjema enn året før. Når totalbelastningen ligger på om lag 5 000 årsverk, er dette et svært godt resultat. Det aller meste av nedgangen i 2005 skyldes nettopp overgangen til elektronisk innrapportering og viser at satsingen på Altinn var og er riktig – og, ikke minst, den er viktig. Jeg mener tallene også lover godt for fortsettelsen av det forenklingsarbeidet som gjøres, og de satsingene som Regjeringen legger opp til på dette området.

Jeg kan love representanten Fostervold at Regjeringen har store ambisjoner med hensyn til hva vi vil oppnå i arbeidet med å få til «Et enklere Norge».

For øvrig vil jeg i Stortinget i morgen gi nærmere kommentarer til kontroll- og konstitusjonskomiteens innstilling om den rapporten fra Riksrevisjonen som representanten viser til.

Kåre Fostervold (FrP) [12:42:59]: Jeg takker for svaret.

Jeg er veldig fornøyd med at statsråden legger vekt på Altinn. Fremskrittspartiet hadde for så vidt et forslag om å øke satsingen der, men jeg tar signalene fra statsråden om at dette vil også Regjeringen gjøre.

Rapporten viser jo at veldig mye av det som blir rapportert inn, faktisk finnes i statlige arkiver fra før. Det er derfor viktig at man får en forenkling, og også at man pålegger departementene å bruke opplysninger som allerede finnes.

Jeg ser med spenning fram til morgendagen, når statsråden skal redegjøre for rapporten. Samtidig viser også rapporten at i visse departement er den forenklingsprosessen som man har etterlyst fra Stortingets side, ikke helt forankret. Vil statsråden ta et ansvar for at alle departement vektlegger forenklingsprosessen?

Statsråd Odd Eriksen [12:43:59]: Først og fremst er denne regjeringen opptatt av at næringslivet skal bruke mest mulig tid til verdiskaping. Samtidig er det viktig å være realistisk, for samfunnet trenger en del informasjon fra næringslivet.

Men det som er det aller viktigste som representanten Fostervold peker på, er at vi må lære oss bare å spørre én gang. Det skal være det styrende. Da er spørsmålet hvorvidt vi skal bidra til å forankre denne type arbeid i alle departementene. Og da er svaret på spørsmålet ja, vi vil bruke tid og krefter på at dette arbeidet, som er så utrolig viktig for næringslivet og for verdiskapingen i landet, blir forankret bredest mulig.

Kåre Fostervold (FrP) [12:44:46]: Jeg blir bare mer og mer optimistisk på vegne av bedriftene i landet.

Samtidig gir Altinn en mulighet også for en dialog tilbake til næringslivet, der man kan hente ut informasjon som man kan bruke i sin virksomhet. Så mitt siste spørsmål til statsråden er: Vil statsråden gå foran i arbeidet med at bedriftene kan få hente ut informasjon fra Altinn?

Statsråd Odd Eriksen [12:45:15]: Det er en problemstilling jeg må få lov til å komme tilbake til når jeg gjennomgår systemene på en bredere måte. Men med hensyn til det som har vært kjernen i spørsmålsstillingen og de utfordringene vi står overfor for å gjøre næringslivet mest mulig konkurransedyktig, viser det seg at den satsingen som har skjedd gjennom Altinn, er riktig. Så får vi bruke tiden framover på å videreutvikle dette gode verktøyet, som igjen skal forsterke og bidra til ytterligere verdiskaping i næringslivet.

Presidenten: Nå har Finn Martin Vallersnes kommet og får da stille et spørsmål til utviklingsminister Erik Solheim.