Stortinget - Møte onsdag den 1. februar 2006 kl. 10

Dato: 01.02.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 18

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Gunn Berit Gjerde til samferdselsministeren, vil bli besvart av nærings- og handelsministeren på vegne av samferdselsministeren.

Gunn Berit Gjerde (V) [13:06:22]: «Vi har den siste tida opplevd store problem med flytrafikken. Svært mange har anten vorte svært forseinka eller har måtta kansellert reisene sine. Dette har i stor grad gått ut over vanlege folk og gitt store tap både for reiselivsnæringa og resten av næringslivet vårt. Dette syner at flytrafikken er svært sårbar for aksjonar i samband med arbeids- og lønskonfliktar.

Kva vil statsråden gjere for å sikre at arbeidskonfliktar i flyselskap i framtida ikkje kan lamme heile det norske samfunnet på denne måten?»

Statsråd Odd Eriksen [13:07:11]: Jeg er helt enig med representanten Gjerde i at den konflikten vi den siste tiden har sett i SAS Braathens, har fått svært uheldige konsekvenser både for private og for næringslivet. Samtidig er det et viktig prinsipp i arbeidslivet at partene selv har rett og ikke minst plikt til å ordne opp seg imellom, uten direkte politisk innblanding.

Dersom det er snakk om en lønnskonflikt, kan Regjeringen i helt spesielle tilfeller foreslå en lov om tvungen lønnsnemnd, men i så fall skal det stå særs store interesser på spill. I alle fall krever det en konkret vurdering av forholdene i den enkelte sak. Jeg forventer at partene i luftfarten er seg sitt ansvar bevisst, slik at vi unngår situasjoner som dem vi har sett i den senere tid, under vårens lønnsforhandlinger.

Gunn Berit Gjerde (V) [13:08:10]: Vil det seie at det ikkje vil verte lagt noko press på spesielt det store flyselskapet SAS Braathens for å ordne opp i dette eller for å unngå dette i framtida?

Eg har òg eit spørsmål som går på strekningane der det ikkje er konkurranse, m.a. Ålesund–Oslo, der tilfellet er at når slike konfliktar kjem, er det ikkje mogleg å booke om til eit anna selskap. Har Regjeringa tenkt å stimulere til at andre flyselskap igjen kjem på banen der, f.eks. ved flyavgifter e.l.?

Statsråd Odd Eriksen [13:08:49]: Hovedprinsippet i den type problemstillinger som representanten Gjerde her tar opp, er at det er partene i arbeidslivet som selv har rett og plikt til å ordne opp seg imellom, uten politisk innblanding.

Når det gjelder hvorvidt vi skal stimulere til økt konkurranse i luften, er det undergitt egne systemer og egne ordninger, og det vil jeg nødvendigvis måtte komme tilbake til. Jeg har fra min side ikke tenkt å legge særskilte føringer for selskapet SAS Braathens i forhold til kommende drøftelser til våren.

Gunn Berit Gjerde (V) [13:09:37]: Eg spurde ikkje om ein vil leggje særskilt press på SAS Braathens når det gjeld f.eks. strekninga Ålesund–Oslo. Eg spurde om Regjeringa vil sjå på spesielle incitament for å få andre selskap til å konkurrere på den same strekninga.

Statsråd Odd Eriksen [13:10:01]: Det er ikke på dette tidspunkt tatt noe initiativ til å initiere flere selskap til å trafikkere ulike ruter i Norge. Det er et spørsmål vi eventuelt må komme tilbake til når det blir aktuelt.