Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 2006 kl. 10

Dato: 24.05.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 11

Elisabeth Aspaker (H) [12:44:17]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til justisministeren:

«I Nordlys 28. april fremkommer det at det tre år gamle modulfengselet i Tromsø har fått store lekkasjeskader. Modulene var ment som avlastning ved opprusting og utvidelse av Tromsø fengsel, men soningskøen gjør at modulene fortsatt er i bruk. Regiondirektør Asbjørn Roald uttaler til Nordlys at «Det er helt utenkelig at modulfengselet kan brukes i ytterligere en vintersesong uten at det gjennomføres omfattende utbedringsarbeider».

Hva vil statsråden gjøre for at de 14 modulcellene fortsatt skal kunne brukes i køavviklingen?»

Statsråd Knut Storberget [12:44:53]: Da modulfengslet ble satt opp i 2003, var det for midlertidig drift i byggefasen i forbindelse med rehabilitering og nybygg ved Tromsø fengsel. Modulbygget var ment å skulle stå i ett år og skulle sikre minst mulig reduksjon i antall fengselsplasser mens rehabiliteringsarbeidet pågikk. Imidlertid har soningskøene ført til at bygget fremdeles er i bruk.

Grunnarbeidet tok ikke sikte på at bygget skulle stå i flere år. Det ble heller ikke satt opp noe eget takoppbygg over containerne på grunn av den opprinnelig planlagte korte driften.

Bygget har, som representanten Aspaker helt riktig påpeker, fått store lekkasjeskader. Det må derfor settes inn vedlikeholdsmessige tiltak nå. Da lekkasjeskadene ble klarlagt, ble Statsbygg engasjert for å se på omfanget og kartlegge dem. Det ble utarbeidet en byggteknisk rapport om modulfengslet, der de i konklusjonen pekte på hvilke tiltak som må iverksettes for at fengslet skal bli i forskriftsmessig stand. Totalt estimat for nødvendig rehabilitering er om lag 1 mill. kr.

Tillatelsen til å oppføre modulfengslet i 2003 ble gitt av Tromsø kommune for en begrenset periode. Den løper ut ved årsskiftet. Forutsetningen for den midlertidige bruksavtalen med Tromsø kommune var at dette skulle være et midlertidig tiltak. Justisdepartementet tar sikte på å fortsette bruken av modulbygget så lenge det er soningskø. En tar sikte på å iverksette nødvendig vedlikehold og å sende en søknad til Tromsø kommune om å få forlenget bruken av bygget.

Elisabeth Aspaker (H) [12:46:29]: Jeg vil takke statsråden for svaret. I en situasjon hvor hver celle teller, spesielt i den situasjonen en er i når det gjelder varetekt, er det svært viktig at disse 14 lukkede plassene fortsatt kan benyttes.

Jeg er kjent med at bygget bare skulle stå i ett år. Det har nå levd vesentlig lenger enn det, og derfor er det viktig å få det reparert.

Så jeg må bare konstatere at statsråden her følger opp på en tilfredsstillende måte, og det synes jeg er svært bra.

Presidenten: Ønsker statsråden ordet?

Statsråd Knut Storberget [12:47:07]: Jeg vil bare takke representanten Aspaker for bemerkningene.

Samtidig vil jeg påpeke det engasjementet som nettopp representanten Aspaker har vist når det gjelder behovet for plasser i nord. Det gjør det maktpåliggende for oss å opprettholde kapasiteten i Tromsø.

Presidenten: Spørsmål 12 er allerede besvart.