Stortinget - Møte onsdag den 24. mai 2006 kl. 10

Dato: 24.05.2006

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Kari Lise Holmberg (H) [12:56:16]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«For å spare penger har enkelte kommuner vedtatt å omgjøre sykehjemsplasser til omsorgsboliger. Et smutthull i lovverket gjør dette mulig. Kommunene slipper å betale utgifter til medisiner og hjelpemidler. Det må beboerne selv betale og så få beløpet refundert fra Rikstrygdeverket. Kommunen sparer penger, men overfører utgiftene til staten, og sykehjemsbeboerne får et annet helsetilbud enn det som er tiltenkt etter loven.

Hva vil statsråden gjøre for å endre denne praksisen?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:56:53]: Kommunene har, over tid, lagt større vekt på å yte tjenester i innbyggernes egne hjem og i kommunale boliger, samtidig som de har lagt mindre vekt på tradisjonell institusjonsomsorg. Det skyldes dels den faglige utviklinga på pleie- og omsorgsfeltet, men det er også, slik jeg forstår det, en kommunal strategi for å utnytte ressursene bedre. Denne utviklinga har støtte både i Handlingsplanen for eldreomsorgen og i Opptrappingsplanen for psykisk helse. I begge disse planene er det lagt til rette for en omfattende satsing på omsorgsboliger.

Jeg oppfatter at dette i hovedsak er en lagsiktig utvikling som er godt faglig begrunnet. Jeg mener også at det er fornuftig at kommunene vurderer hvordan tilbudet til befolkninga kan ytes på en best mulig måte i forhold til utnyttelse av de økonomiske ressursene. På den andre siden er det selvfølgelig uheldig dersom hensynet til å få størst mulige overføringer fra staten skal styre hvordan kommunene organiserer sin tjeneste. Som representanten helt sikkert kjenner godt til, ble en sak om finansiering og brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester sendt på høring av det daværende Sosialdepartementet i mars 2004. Det er en sak som ennå ikke er lagt fram for Stortinget. Jeg kan i den anledning opplyse at pleie- og omsorgstjenestenes utforming og det nasjonale finansieringssystemet for kommunal tjenesteproduksjon er tema i stortingsmeldinga om framtidas omsorgstjenester, som kommer til Stortinget til høsten. Spørsmål om finansiering og brukerbetaling vil også bli særskilt omtalt i den meldinga. Da vil man få rikelig anledning til å gå enda dypere inn i den problematikken som jeg skjønner representanten også er opptatt av.

Kari Lise Holmberg (H) [12:58:34]: Jeg takker for svaret, men er noe usikker på om jeg har fått svar på spørsmålet mitt. Det går i all enkelthet ut på at det er eksisterende sykehjemsplasser i eksisterende institusjoner som blir omhjemlet og definert som omsorgsboliger for at kommunen av økonomiske hensyn skal slippe billigere unna. Dermed får beboerne, pasientene, de eldste av de eldste og de sykeste av de eldste, et langt, langt dårligere helsetilbud. Det er det smutthullet i loven jeg lurer på om statsråden raskt vil tette, slik at dette rett og slett ikke blir mulig.

Statsråd Sylvia Brustad [12:59:22]: Jeg er innstilt på å gå igjennom den saken. Vi vil komme tilbake til det, som jeg sa i mitt hovedsvar, i den meldinga vi kommer med til høsten.

Når det gjelder omfanget av omgjøring, slik representanten er inne på, finnes det dessverre ingen systematisert oversikt over hvor mange kommuner som har omgjort sine sjukehjemsplasser. Etter det vi kjenner til, etter kontakt med fylkesmenn og fra diverse medieoppslag, er det en håndfull kommuner som har vedtatt å omgjøre sjukehjemsplasser til boliger med hjemmetjenester, og dermed innført tjenestebasert betaling. Dette skal vi gå ordentlig igjennom og prøve å finne mer ut av, og også vurdere de forholda som representanten Holmberg her tar opp. Vi kommer bl.a. tilbake til det i meldinga til høsten.

Kari Lise Holmberg (H) [13:00:02]: Det finnes ingen systematisk oversikt, sier statsråden. Det betviler jeg slik sett ikke, jeg bare registrerer at i mitt hjemfylke er nok en del av disse eksemplene til stede. Derfor er jeg opptatt av at statsråden går nøye og bevisst gjennom dette. Jeg er glad for de signaler som jeg nå har fått, og skal følge interessert med på saken.

Statsråd Sylvia Brustad [13:00:39]: Jeg skal gå gjennom det og komme tilbake til Stortinget på en egnet måte slik at vi får diskutert det i en breiere sammenheng.

Presidenten: Dermed er dagens kart ferdigbehandlet.

Ber noen om ordet i henhold til forretningsordenens § 37 a før møtet heves? – Møtet er hevet.