Stortinget - Møte for lukkede dører fredag den 20. oktober 2006 kl. 09.45

Dato: 20.10.2006
President: Eirin Faldet

Dagsorden

  • Formalia

  • Dagsorden (nr. 1):

    Sak behandlet 19. oktober 2006 i den utvidede utenrikskomité (sak 1: Afghanistan – styrkebidrag), og innbragt for Stortinget i medhold av forretningsordenens § 13 siste ledd.

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Vigdis Giltun til helse- og omsorgsministeren:
    «Hvert år må om lag 500 norske diabetikere amputere hele eller deler av foten fordi de pådrar seg stygge fotsår. Beinamputasjoner som følge av diabetes koster staten minimum 300 mill. kr årlig. Norge ligger langt etter Sverige i å ta vare på mennesker med fotproblemer som følge av diabetes. Sverige har redusert antallet beinamputasjoner med ca. 85 pst. ved å organisere diabetesomsorgen når det gjelder føtter. Det innebærer at de bl.a. har fotterapeuter ansatt ved landets sykehus. Stavanger Universitetssjukehus er langt framme når det gjelder forebygging av diabetesskader, og er foregangssykehus når det gjelder diabetesfoten. Diabetesforbundet foreslår bl.a. en refusjonsordning for fotpleie/behandling til denne utsatte gruppen. Forebygging koster, men det koster lite i forhold til den gevinst en oppnår både menneskelig og økonomisk ved å unngå amputasjon.
    Hva vil statsråden foreslå av tiltak for å redusere antallet amputasjoner?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Sonja Irene Sjøli til helse- og omsorgsministeren:
    «Ifølge Sosial- og helsedirektoratet foreligger det begrenset kunnskap om hvilke skadevirkninger et barn utsettes for som følge av at mor er under behandling med metadon eller buprenorfin under svangerskapet. Det er imidlertid et faktum at de fleste barna som eksponeres for slike medikamenter i fosterlivet, får abstinenser etter fødsel, og at de har lavere fødselsvekt enn andre barn. Regjeringen Bondevik II foreslo i revidert nasjonalbudsjett for 2005 å øke bevilgningen til rusbehandling med 50 mill. kr. Innenfor denne bevilgningen skulle regionale helseforetak sikre et medikamentfritt behandlingstilbud til gravide pasienter under legemiddelassistert rehabilitering, LAR. Formålet med bevilgningen var å gi gravide pasienter i LAR en mulighet for et rusfritt og medikamentfritt svangerskap.
    Hva er status for arbeidet med å utvikle slike tilbud?»

  • Referatsaker

Presidenten: Representantene Espen Johnsen, Finn Martin Vallersnes og Ingrid Heggø, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Dette møtet avholdes under henvisning til bestemmelsene i Stortingets forretningsordens § 13 siste ledd.

Møtet hevet kl. 11.45.