Stortinget - Møte mandag den 16. april 2007 kl. 12

Dato: 16.04.2007

Formalia

Presidenten: Representantene Morten Høglund, Jan Petersen, Heidi Sørensen, Saera Khan, Gunn Karin Gjul, Per Ove Width og Silvia K. Kosmo, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Finnmark fylke, Kirsti Saxi, har tatt sete.

Det foreligger en rekke permisjonssøknader:

  • fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamlings 2007-sesjon, 2. del, i Strasbourg, foreligger søknad, undertegnet av delegasjonens leder, stortingsrepresentant Per-Kristian Foss. Søknaden gjelder permisjon i tiden fra og med 16. april til og med 18. april for representantene Jorodd Asphjell, Vidar Bjørnstad, Lise Christoffersen, Åse Gunhild Woie Duesund, Bjørn Jacobsen, Øyvind Vaksdal, Karin S. Woldseth og Per-Kristian Foss

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Marianne Marthinsen fra og med 16. april til og med utløpet av Stortingets vårsesjon

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Arild Stokkan-Grande i tiden fra og med 16. april til og med 23. april

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Per Sandberg i tiden fra og med 16. april til og med 27. april

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Ola Borten Moe i tiden fra og med 16. april til og med 24. april

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget.

– Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Akershus fylke Gorm Kjernli oppholder seg for tiden i utlandet og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget i tiden fra og med 16. april til og med 18. april, under representanten Bjørnstads permisjon.

Første vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke Knut Gravråk oppholder seg for tiden i utlandet og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget i dagene 16. og 17. april, under representanten Jorodd Asphjells permisjon.

Fra første vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke Trond Nylende Jære foreligger søknad om å bli fritatt for å møte i Stortinget i tiden fra og med 16. april til og med 24. april, under representanten Ola Borten Moes permisjon, på grunn av sykdom.

Fra henholdsvis første vararepresentant for Oslo Heidi Larssen og fra andre vararepresentant for Sør-Trøndelag fylke Randi Sollie Denstad foreligger søknader om å bli fritatt for å møte i Stortinget i tiden fra og med 16. april til og med 18. april, under henholdsvis representantene Per-Kristian Foss’ og Ola Borten Moes permisjoner, av velferdsgrunner.

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilget.

  • Det anses vedtatt.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Aust-Agder fylke: Kjell Ingolf RopstadFor Akershus fylke: Anita OrlundFor Buskerud fylke: Nina MjøbergFor Hordaland fylke: Georg IndrevikFor Møre og Romsdal fylke: Ingrid I. OpedalFor Oslo: Afshan Rafiq og Karin YrvinFor Rogaland fylke: Bente ThorsenFor Nord-Trøndelag fylke: Ingvild KjerkolFor Sør-Trøndelag fylke: Knut Gravråk, Oddlaug Børseth Brekken, Hanne Dyveke Søttar, Randi Sollie Denstad og Beate Marie Dahl Eide.

  • 2. Anita Orlund, Ingrid I. Opedal, Karin Yrvin, Bente Thorsen, Knut Gravråk, Oddlaug Børseth Brekken, Randi Sollie Denstad og Beate Marie Dahl Eide innvelges i Lagtinget for den tid de møter for henholdsvis representantene Vidar Bjørnstad, Bjørn Jacobsen, Marianne Marthinsen, Øyvind Vaksdal, Jorodd Asphjell og Ola Borten Moe.

Presidenten: Kjell Ingolf Ropstad, Anita Orlund, Nina Mjøberg, Georg Indrevik, Ingrid I. Opedal, Afshan Rafiq, Bente Thorsen, Ingvild Kjerkol, Oddlaug Børseth Brekken, Hanne Dyveke Søttar og Beate Marie Dahl Eide er til stede og vil ta sete.

Fra Statsministerens kontor foreligger følgende brev til Stortinget, datert 30. mars 2007:

«I statsråd for H.M. Kongen holdt på Oslo slott 30. mars 2007 kl. 11.00 er bestemt:

Fra tirsdag 10. april 2007 gjeninntrer statsråd Helga Pedersen i bestyrelsen av Fiskeri- og kystdepartementet.»

Presidenten foreslår at dette brevet vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.

Valg av settepresidenter

Presidenten: Presidenten vil foreslå at det velges to settepresidenter for Stortingets møter i dag og for resten av inneværende uke – og anser det som vedtatt.

Presidenten foreslår Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen.

– Andre forslag foreligger ikke, og Sigvald Oppebøen Hansen og Gunn Olsen anses enstemmig valgt som settepresidenter for inneværende ukes møter.

Statsråd Øystein Djupedal overbrakte 4 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Gunnar Kvassheim vil framsette et representantforslag.

Gunnar Kvassheim (V) [12:05:59]:På vegne av representantene Vera Lysklætt, Leif Helge Kongshaug, Anne Margrethe Larsen og meg selv har jeg gleden av å fremme et forslag om satsing på vindkraftproduksjon basert på havmøller.

Presidenten: Representanten Odd Einar Dørum vil framsette et representantforslag.

Odd Einar Dørum (V) [12:06:31]:På vegne av representantene Lars Sponheim, Trine Skei Grande og meg selv har jeg den ære å framlegge forslag om å utarbeide forpliktende nasjonale rekrutteringsplaner for å sikre tilstrekkelig antall kvalifiserte lærere i grunn- og videregående skole.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.