Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10

Dato: 09.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 23

Harald T. Nesvik (FrP) [13:29:34]: Jeg vil få stille følgende spørsmål til den ærede helse- og omsorgsministeren:

«Tidligere har Folkehelseinstituttet anbefalt at HPV-vaksinen blir tatt med i det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Nå har også Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten gått ut med en slik anbefaling. I mange andre land som vi vanligvis sammenligner oss med, er HPV-vaksinen innført.

Vil statsråden nå følge rådet fra Folkehelsa og Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten og sørge for at også norske kvinner får tilgang til HPV-vaksine?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:30:08]: Det er for det første et stort framskritt for kvinnehelsa at det er utviklet vaksiner som kan forebygge seksuelt overført smitte av et virus, HPV, som kan føre til forstadier av og senere til livmorhalskreft.

En rekke vitenskapelige artikler og rapporter dokumenterer vaksinens effekt og kostnadseffektivitet. En vitenskapelig rapport publisert 22. januar 2008 av EUs smittevernbyrå konkluderer med at vaksinering mot livmorhalskreft er en effektiv forebyggingsstrategi. Det europeiske byrå for legemiddelvurdering har nylig slått fast at det så langt ikke er funnet holdepunkter for noen årsakssammenheng mellom bruk av vaksinen og meldte alvorlige bivirkninger.

Med en beskyttelseseffekt på mer enn 95 pst. mot forstadier til kreft og en vaksinasjonsdekning på om lag 90 pst. vil en på lang sikt kunne oppnå - antar en - en halvering i antall årlige tilfeller. Årlig rammes om lag 300 norske kvinner av dette, og mellom 80 og 100 dør av livmorhalskreft hvert eneste år. I tillegg vil vaksinen bidra til at færre kvinner vil utvikle celleforandringer i livmorhalsen med påfølgende operative inngrep, med økt risiko for senaborter og premature fødsler.

Det har vært en nedgang i antall tilfeller av livmorhalskreft fra 1970-tallet og fram til i dag, noe som i stor grad sannsynligvis kan tilskrives screeningprogrammet som vi har. Screeningprogrammets målgruppe er kvinner i alderen 25-69 år, men 23 pst. deltar ikke i screeningprogrammet. 60 pst. av de årlige livmorhalskrefttilfellene rammer kvinner som ikke har deltatt i screeningprogrammet.

Det er, som representanten er kjent med, allerede startet vaksinering av unge jenter mot livmorhalskreft i en rekke land. Det gjelder bl.a. USA, Belgia, Tyskland, Frankrike, Italia og Australia. England starter til høsten. I Danmark inngikk regjeringa 1. mars 2008 et bredt forlik som innebærer at jenter 13-15 år seinest fra 1. oktober i år skal tilbys det som kalles innhentingsprogram, mens sjølve vaksinasjonsprogrammet for jenter 12 år starter 1. januar 2009. I Sverige er vaksinen foreløpig tatt inn som refusjonsberettiget for jenter 13-17 år. Socialstyrelsen har nylig foreslått å tilby vaksinen til jenter i skoletrinn 5 og 6. Forslaget er nå sendt på høring før det tas endelig beslutning om å inkludere vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet i Sverige.

Anbefalingene fra Nasjonalt folkehelseinstitutt og nå Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helsetjenesten vil sammen med erfaringer fra andre land være med på å danne det beslutningsgrunnlaget som jeg vil ta med meg i den videre behandlinga av denne saka.

Tilsvarende som for innføring av andre nye tiltak med budsjettkonsekvenser vil en eventuell innføring av vaksine mot livmorhalskreft måtte gjøres til gjenstand for prioritering i forbindelse med Regjeringas arbeid med budsjettforslag. Regjeringa har pr. i dag ikke fattet beslutning i denne saka.

Harald T. Nesvik (FrP) [13:33:24]: Jeg vil først få takke statsråden for svaret. Jeg har en mistanke om at statsråden er svært opptatt av dette, og hun skal nok sikkert også få det på plass. Jeg skal ikke blande meg inn i Regjeringens budsjettdebatt - det klarer de godt nok selv.

Spørsmålet mitt er selvfølgelig knyttet til at vi ser at et stadig større antall land innfører dette vaksinasjonsprogrammet. Det viser seg at det er en svært stor prosent som ikke utvikler denne kreftformen etter dette. Alle våre fagorganer har nå anbefalt dette innført. Da står vi igjen med én ting: Dersom det ikke blir innført, må det være utelukkende av økonomiske grunner, fordi fagorganene har sagt ja. Vil statsråden gjøre sitt til at man kan få på plass et vedtak raskt i denne saken, slik at vi får den effekten ut av dette som vi ønsker?

Statsråd Sylvia Brustad [13:34:22]: La meg gjenta at det er et veldig gjennombrudd at vi nå har fått denne vaksinen, og at den anbefales av så å si alle fagorganer - jeg hører at det fortsatt er noe uenighet også blant fagfolk om denne vaksinen. Og det er sjølsagt interessant det som skjer i andre land også. Alt dette tar jeg og Regjeringa med oss i den runden vi skal ha om denne saka. Jeg kan dessverre ikke i dag si noe mer enn at jeg sjølsagt er - og det oppfatter jeg at representanten Nesvik også er, og mange med oss - opptatt av alle ting som kan bidra til at vi kan forebygge sjukdommer og også hindre at folk dør. Så skjønner representanten at dette må Regjeringa ta stilling til, men det har ikke Regjeringa gjort ennå. Vi har nettopp fått den siste anbefalinga fra Nasjonalt råd.

Harald T. Nesvik (FrP) [13:35:12]: Jeg takker igjen for svaret, og det skal bli interessant å se når saken kommer til behandling i Stortinget.

Det er nå engang slik at vi innenfor en rekke forskjellige områder etterlyser forskning for å prøve å finne svar på kreftgåten. Nå har vi klart å utvikle en vaksine som vi har etterspurt faktisk i mange, mange år. Det jobbes med dette på flere felt. Det er klart at for en nasjon som Norge, som er en nasjon med relativt god økonomi, som også har et oppegående forskermiljø, og som har mulighet til å kunne vurdere disse tingene på sikt, er det viktig at dette også tas i bruk. Derfor håper jeg i hvert fall at man ikke lar det gå både vinter og vår. Vi har en budsjettbehandling, revidert, før sommeren. Av hensyn til jentene håper jeg at dette vil bli omtalt i den sammenheng.

Når det gjelder at enkelte fagmiljøer uttaler seg negativt, er det eneste som undertegnede har sett, enkeltpersoner sporadisk i enkelte miljø.

Vil statsråden nå gjøre sitt til at vi kan få saken raskt på bordet i Stortinget?

Statsråd Sylvia Brustad [13:36:25]: Jeg er svært opptatt av denne saka, som jeg er av mange andre saker, men representanten vet nok veldig godt at jeg ikke kan si mer enn det jeg gjør nå, fordi vi ikke har tatt beslutning i Regjeringa. Men jeg gjentar at jeg synes det er svært interessant det som skjer i andre land. Jeg er selvfølgelig også veldig klar over de ganske enstemmige faglige anbefalinger i saka, så det skal ikke herske noen tvil om at dette er vi opptatt av.