Stortinget - Møte onsdag den 9. april 2008 kl. 10

Dato: 09.04.2008

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 26

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Øyvind Korsberg til fornyings- og administrasjonsministeren, vil bli svara på av barne- og likestillingsministeren på vegner av fornyings- og administrasjonsministeren.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:52:11]: Jeg vil stille følgende spørsmål:

«Bensinprisene i Norge har de seneste årene fulgt et strengt ukentlig mønster. Mandag settes bensinprisen kraftig opp over hele landet, med en gradvis reduksjon utover uken, og den er lavest i helgene og mandag morgen. Innkjøpsprisen på bensin varierer ikke med ukedagene.

Kan statsråden forklare hva årsaken er til at bensinprisen følger et slikt ukentlig mønster hos landets bensinstasjoner, og på hvilken måte har Konkurransetilsynet engasjert seg i saken?»

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:52:45]: Konkurransetilsynet skal etter konkurranseloven føre tilsyn med konkurransen i de forskjellige markedene og kontrollere at konkurranselovens forbud og påbud overholdes. Dette er en oppgave som tilsynet har et selvstendig ansvar for å følge opp.

Konkurransetilsynet har i forbindelse med spørsmålet fra representanten Korsberg orientert Fornyings- og administrasjonsdepartementet om at tilsynet har fått kunnskap om prisutviklingen i drivstoffmarkedet i forbindelse med tidligere prisundersøkelser og saker om bedriftserverv. Etter behandlingen av foretakssammenslutningen mellom Norske Shell AS og YX Energi Norge AS har tilsynet hentet inn informasjon fra aktørene for å følge opp konkurranseforholdene i markedene for salg av drivstoff i Norge. Tilsynet har i den sammenheng hentet inn veiledende priser fra ulike aktører for perioden 2004-2007.

Data som tilsynet har samlet inn, bekrefter at en ofte ser en prisøkning på mandag, og fallende priser utover i uka. Det mer omfattende tallmaterialet til Konkurransetilsynet viser imidlertid ikke et så klart mønster som forskningsartikkelen til professorene Frode Steen og Øystein Foros gir inntrykk av, og som jeg går ut fra er bakgrunnen for spørsmålet som representanten Korsberg har stilt. Forskerne peker på at en mulig forklaring på et ukentlig prismønster kan være samordning mellom oljeselskapene. Konkurransetilsynet inviterte derfor forskerne til å legge fram rapporten for tilsynet på et møte 8. april, altså i går.

Jeg har ikke kjennskap til hva som framkom på dette møtet. Hvis saken tilsier oppfølging av konkurranselovens forbudsbestemmelser, er det forhold som det tilligger tilsynet å håndtere. Departementet involverer seg ikke i dette.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:54:48]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg må si at det er godt å høre at spørsmålet har fått den oppmerksomheten det fortjener hos Konkurransetilsynet, og at Konkurransetilsynet nå vil gå inn i den forskningsrapporten som er laget.

Dette er et ganske viktig spørsmål, rett og slett fordi samarbeid om pris er ulovlig. Det er jo mange måter å gjøre det på. Jeg synes det er all grunn til å reagere når man ser den type parallell atferd som man opplever når det gjelder prisfastsettelse.

Nå er jeg jo klar over at dette ikke er denne statsrådens fagområde, men jeg ber likevel om statsrådens syn, som representant for Regjeringen: Er statsråden av den oppfatning at konkurransen er åpen og reell?

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:55:54]: Vi har helt klare bestemmelser for dette i konkurranseloven, og det er tilsynet som skal påse at konkurranseloven følges opp. Jeg vet at vi har et godt lovverk på dette området, og at vi har et tilsyn som gjør alt de kan for å følge opp dette lovverket.

Øyvind Korsberg (FrP) [13:56:13]: Jeg takker statsråden for svaret.

Det var egentlig statsrådens syn jeg var ute etter, ikke Konkurransetilsynets. Jeg er jo også klar over at det er Konkurransetilsynet som overvåker loven, men likevel må det være fullt mulig for både en statsråd og Regjeringen å ha et syn på dette. Det var det synet jeg var ute etter, men jeg skjønner jo at statsråden ikke ønsker å svare på det.

Da kan jeg heller stille spørsmålet om Regjeringen har tenkt å følge opp denne saken overfor Konkurransetilsynet, ikke ved å pålegge Konkurransetilsynet noe, men rett og slett ved å få en rapport tilbake fra Konkurransetilsynet.

Statsråd Anniken Huitfeldt [13:56:59]: Vi har blitt gjort kjent med at Konkurransetilsynet ser på denne saken. De vil selvfølgelig orientere videre om hvordan saken blir håndtert. Dette er åpenbart en sak som alle parter kommer til å følge nøye.