Stortinget - Møte torsdag den 3. februar 2011 kl. 10

Dato: 03.02.2011
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [10:06:42]

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om endringar i lov 17. februar 1989 nr. 2 om bidragsforskott (heving av inntektsgrensa for rett til fullt bidragsforskott mv.) ((Innst. 175 L (2010–2011), jf. Prop. 25 L (2010–2011)))

  • Sak nr. 2 [10:10:07]

    Interpellasjon fra representanten Per-Kristian Foss til arbeidsministeren:
    «Polakker har vært en høyt verdsatt gruppe på det norske arbeidsmarkedet i flere år. Etter finanskrisen er en del ledigmeldte, og flere ønsker å skaffe seg fast arbeid i Norge. For de fleste er manglende språkkunnskaper den viktigste hindring for å få jobb. Både arbeidsgivere og arrangører av språkkurs melder om polakker som en gruppe med høy motivasjon for både arbeid og språklæring.
    Hvordan kan Nav bidra til å gjøre arbeidsmotiverende språkopplæring til et mer obligatorisk tilbud til polske jobbsøkere i Norge?»

  • Sak nr. 3 [10:41:10]

    Interpellasjon fra representanten Gunn Karin Gjul til kulturministeren:
    «Kulturløftet er i perioden 2005–2009 gjennomført i samsvar med Soria Moria-erklæringen. Bærebjelken i Kulturløftet er målet om at kulturbudsjettet i 2014 skal utgjøre 1 pst. av statsbudsjettet. Det er denne opptrappingen som gir grunnlag for alle de andre satsingene i Kulturløftet. Med den rød-grønne regjeringen er satsing innen kultur og frivillighet for første gang like forpliktende og håndfast som satsingen på andre samfunnssektorer.
    Hva har Kulturløftet betydd for norsk kulturliv frem til nå, og hvilke kulturpolitiske løft ser statsråden for seg frem mot 2014?»

  • Sak nr. 4 [11:51:30]

    Interpellasjon fra representanten Hans Olav Syversen til samferdselsministeren:
    «I november 2007 fremmet undertegnede en interpellasjon for å få iverksatt tiltak for å rydde opp i drosjenæringen, da det gjennom flere år hadde blitt avdekket svært uheldige forhold som f.eks. skatteunndragelse og trygdejuks i næringen. Nå, tre år senere, meldes det fortsatt om uakseptable forhold: Verstinger får fortsette i bransjen, og beslag av drosjeløyver etter skattesvindelen har stoppet helt opp. Manglende kvalitetsstandarder, en for passiv løyvemyndighet, et uklart lovverk og for liten mulighet til å frata løyve er noen av årsaksforklaringene som har blitt nevnt i debatten. Dette skader både næringen og innbyggernes rettsfølelse.
    Hvilke konkrete grep har regjeringen foretatt seg etter drosjesaken i 2007, hvordan vurderer regjeringen at disse har virket, og hvilke kortsiktige og langsiktige tiltak vil regjeringen iverksette for å få bedret situasjonen i drosjenæringen?»

  • Sak nr. 5 [12:50:06]

    Interpellasjon fra representanten Arve Kambe til nærings- og handelsministeren:
    «Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning – NIFU STEP – fikk høsten 2007 i oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet, og i samarbeid med Kunnskapsdepartementet, å utrede norsk maritim utdanning på alle nivåer, videregående opplæring, fagskoler og høyskoler. I regjeringens «Stø kurs» pekes det på utfordringer med et spredt utdanningstilbud, lite samarbeid og at få velger maritim utdanning. Situasjonen for maritim utdanning og behov for fremtidig arbeidskraft tilsier økt fokus på kvalitet og også strukturelle grep i antall utdanningssteder. En arbeidsgruppe nedsatt av MARUT fremmet for ett år siden en innstilling med forslag til ny nasjonal struktur for maritim offiserutdanning. Utvalget anbefaler konsentrasjon av utdanningstilbudet, differensiert utdanningsløp, rekrutteringsarbeid, en nasjonal rammeplan, samarbeid og arbeidsdeling, kompetanseutvikling, investeringer i infrastruktur og økt FoU-virksomhet.
    Hva vil statsråden gjøre for å styrke maritim utdanning i tråd med dette?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.