Stortinget - Møte fredag den 20. mai 2011 kl. 9

Dato: 20.05.2011
President: Dag Terje Andersen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [09:02:47]

    Interpellasjon fra representanten Ingjerd Schou til fiskeri- og kystministeren:
    «Både Norge og EU er enige om at nærskipsfarten må styrkes av miljøhensyn, men også av regionale, kapasitetsmessige og økonomiske hensyn. Godstransport på skip er den mest energieffektive transportform. Sjøtransporten reduserer presset på veiene, risikoen for ulykker og støybelastning. 1. februar i år ble fagrapportene i forbindelse med Nasjonal transportplan 2014–2023 overlevert til Samferdselsdepartementet for videre politisk behandling. Landtransporten vil øke dramatisk fremover, mens sjø og bane har liten vekst. Dette vil ytterligere øke andelen av tungtransport som går landveien, på bekostning av sjøtransporten. Utviklingen går i motsatt retning av regjeringens løfter. Regjeringens sjøtransportpolitikk har spilt fallitt. Det finnes ikke en enkel løsning for å utløse potensialet til sjøtransporten, men en rekke enkeltelementer. Regjeringen er på feil kurs i å få mer gods på sjø.
    Hva gjør regjeringen i den neste nasjonale transportplanen for å stimulere til avgifter som gjør økt sjøtransport mer lønnsomt?»

  • Sak nr. 2 [10:19:28]

    Interpellasjon fra representanten Bård Hoksrud til samferdselsministeren:
    «Arbeiderpartiet har nylig vedtatt å si nei til implementeringen av det tredje postdirektivet. Et veto mot postdirektivet kan sannsynligvis være i strid med EU- og EØS-avtalen. Denne avtalen innebærer blant annet at det innenfor EU/EØS-området skal være fri flyt av varer, tjenester og arbeidskraft. Det stilles nå spørsmål om hvilke konsekvenser et nei til implementering av dette direktivet vil kunne få for Norge.
    Kan statsråden gi en vurdering av hvilken virkning et veto mot EUs postdirektiv vil ha for Norge når det gjelder Postens virksomhet, og andre områder innenfor telekommunikasjon og for hele EØS-avtalen?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 11.26.