Stortinget - Møte torsdag den 26. mai 2011 kl. 10

Dato: 26.05.2011

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Georg Johan Jacobsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Georg Johan Jacobsen er død, 82 år gammel.

Arbeiderpartiet har med Georg Jacobsens bortgang mistet et trofast medlem og en engasjert politiker.

Han satt på Stortinget i to perioder, fra 1973 til 1981, da han selv valgte å trekke seg. I den første perioden var han medlem av fiskerikomiteen. Han la aldri skjul på at den komitéplasseringen ikke var helt det han ønsket seg. Han trivdes langt bedre i sin andre stortingsperiode, da han havnet i kommunalkomiteen. Han ble snart stortingsgruppas boligpolitiske talsmann. I det hele var han opptatt av vanlige folks hverdagsproblemer.

Før Georg Jacobsen ble innvalgt på Stortinget hadde han bak seg mange år i Bergen bystyre og formannskap. Hans lokalpolitiske hjertesaker var kommunikasjon og boligpolitikk. Han var bl.a. formann i Boligrådet, varaformann i Bergen Tomteselskap, medlem av Sporveisstyret, Bro- og Tunnelselskapets styre og Husbankens råd. Han var også viseformann i Bergen Arbeiderparti. Som stortingsrepresentant var han i 1977 en av Norges delegerte ved FNs generalforsamling.

Tidligere representanter som kjente Georg Jacobsen, karakteriserte ham som en bunnsolid politiker, et varmt og sosialt menneske. Allerede fra starten av sin politiske karriere markerte Georg Jacobsen seg som en sterk talsmann for de svake i samfunnet.

Han hadde glimt i øyet og var kvikk i replikken. Denne egenskapen visste han å bruke når temperaturen ble høy i den politiske debatten. En lun kommentar var ofte det som skulle til for å få en god dialog i vanskelige saker. Det er ingen hemmelighet at han hadde stor interesse for travsport. Derfor var han også velinformert travmedarbeider i Bergens Arbeiderblad. Han ble gjerne litt utålmodig når gruppemøtene onsdag kveld varte så lenge at han fikk knapp tid til å komme på Bjerke travbane. Det var han ikke alene om i den perioden.

Vi takker Georg Jacobsen for hans samfunnsengasjement og lange arbeidsdag og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om permisjon for representanten Håkon Haugli i dagene 26. og 27. mai, for å delta i møte i Europarådets parlamentariske forsamling i Kiev, Ukraina.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, Karin Yrvin, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Karin Yrvin er til stede og vil ta sete.

Representanten Trond Helleland vil framsette et representantforslag.

Trond Helleland (H) [10:04:36]: Jeg har på vegne av representantene Michael Tetzschner, Siri A. Meling, Per-Kristian Foss og meg selv gleden av å framsette et representantforslag om å sikre en vekstfremmende arbeidsinnvandring.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.