Stortinget - Møte mandag den 30. mai 2011 kl. 12

Dato: 30.05.2011
President: Line Henriette Hjemdal

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [12:03:15]

    Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om endringer i folketrygdloven (utvidelse av fedrekvoten mv.) ((Innst. 354 L (2010–2011), jf. Prop. 92 L (2010–2011)))

  • Sak nr. 2 [13:10:36]

    Interpellasjon fra representanten Tor Bremer til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Fagskulane har ei viktig rolle i utdanningssystemet vårt. På dei fleste fagområda er dei fylkeskommunale og dei private fagskuletilboda komplementære. Fleirtalet av fagskuleutdanningane blir drive av private tilbydarar, og ansvaret for desse fagskulane er nå flytta frå statleg til fylkeskommunalt nivå. Fylkeskommunane står fritt til å avgjere om fagskuletilbodet i fylket skal realiserast i eigen regi eller gjennom finansiering av private tilbydarar. Nasjonalt organ for kvalitet i utdanninga har ansvaret for å godkjenne fagskuleutdanningar. Med utgangspunkt i tilbakemeldingar frå ulike fylke virkar det som om dialogen om helse- og sosialfaga ikkje er den aller beste.
    Korleis vurderer statsråden at samspelet mellom dei private fagskulane og fylkeskommunen bør utøvast, og kva vilkår og kva rolle bør desse fagskulane ha i utdanningssystemet vårt?»

  • Sak nr. 3 [13:53:05]

    Interpellasjon fra representanten Aksel Hagen til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Etter behandlingen av Innst. 12 S for 2010–2011, jf. Prop. 1 S for 2010–2011, er det i praksis et firedelt finansieringssystem for fagskolene: 1. fylkeskommunene/Kommunal- og regionaldepartementet, 2. helse- og sosialfagskoler/Helse- og omsorgsdepartementet, 3. fagskoler med statstilskudd/Kunnskapsdepartementet og 4. øvrige private fagskoler. Finansieringen av fagskoler gjennom fylkeskommunene tar en sikte på å innlemme i kostnadsnøklene for fylkeskommunene fra 2013. Inntil den tid fortsetter praksisen for fordeling av midler som Kunnskapsdepartementet har lagt til grunn siden 2006. Kunnskapsdepartementet har fordelt midler til tekniske fagskoler via fylkeskommunene på grunnlag av rapporterte opptakstall av studenter ved fagskolene i de enkelte fylkene. Med rammefinansiering av ordningen betyr det at en ved økende antall fagskolestudenter tildeler en lavere sats per student.
    Mener statsråden at dagens system for finansiering av fagskolene er fornuftig, eller bør vi begynne å tenke på et finansieringssystem som likner på det vi har i universitets- og høyskolesektoren?»

  • Sak nr. 4 [14:31:58]

    Interpellasjon fra representanten Trine Skei Grande til forsknings- og høyere utdanningsministeren:
    «Forskerforbundet har nylig kartlagt omfanget av studiepoengproduksjon ved statlige universiteter og høyskoler utover studieplasser som er fullfinansiert over statsbudsjettet. Kartleggingen viser at det produseres langt flere studiepoeng ved statlige universiteter og høyskoler enn basisbevilgningene fra Stortinget skulle tilsi. Handlingsromutvalget konkluderte med at dette på sikt vil «redusere studiekvaliteten, utarme fagmiljøene og redusere institusjonenes handlingsrom».
    Hvilken strategi har statsråden for å møte utfordringen knyttet til antall studieplasser «på marginalen» – utover å henvise til at dette er institusjonenes eget ansvar – særlig sett i lys av et stadig økende studenttall?»

  • Sak nr. 5 [15:17:55]

    Innstilling fra næringskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Siri A. Meling, Jonni Helge Solsvik, Øyvind Halleraker og Frank Bakke-Jensen om en gjennomgang av rettssikkerheten til norske fiskere ((Innst. 344 S (2010–2011), jf. Dokument 8:120 S (2010–2011)))

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 15.55.