Stortinget - Møte tirsdag den 20. november 2012 kl. 10

Dato: 20.11.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Marie Brenden

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Marie Brenden er død, 74 år gammel.

Det var engasjement i lokalmiljøet som førte Marie Brenden inn i politikken. Alt som kunne bidra til å gjøre Saksumdal til et bedre bygdesamfunn, ble arena for Maries mangfoldige engasjement. Her bygget hun opp igjen arbeiderlaget, startet barnehage, ble bibliotekar, pådriver for ny barneskole, leder av idrettslaget og Saksumdal Bygdahus.

Marie Brenden var stortingsrepresentant for Oppland og Arbeiderpartiet fra 1985 til 1997. I de tre periodene hun var innvalgt, var hun medlem av sosialkomiteen, justiskomiteen og forsvarskomiteen. Hun møtte også i den utvidede utenrikskomiteen, var delegat til FNs generalforsamling og delegasjonsmedlem til Europarådets parlamentariske forsamling.

Engasjert som hun var, innehadde Brenden mange offentlige verv og tillitsverv i parti og organisasjoner. Et verv hun satte spesielt stor pris på, var som medlem av styreutvalget for Lillehammer olympiske organisasjonskomité, LOOC, i 1988–1993. Hennes engasjement for idretten kom også hennes kolleger og ansatte på Stortinget til gode. Hun innehadde ledervervet i Stortingets idrettslag fire av sine tolv år som stortingsrepresentant.

Marie Brenden var et genuint politisk menneske. Hun var en politiker mange lyttet til før de trakk sine konklusjoner i vanskelige saker. Hun var liksom alltid i sentrum av stortingsgruppens meninger.

Marie Brenden hadde et lunt vesen og bidro gjerne med gode replikker. Hun var et eiegodt menneske som ville alle vel, en person som hadde evne til å se deg, og som kunne lytte. Ikke få folkevalgte og ansatte i Arbeiderpartiets stortingsgruppe valgte å lytte til Maries kloke ord og vurderinger.

Etter å ha bidratt i politikken på riks- og fylkesnivå engasjerte hun seg igjen i lokalpolitikken. Helt til det siste viste hun et samfunnsengasjement som det sto respekt av. Hun var spesielt opptatt av at også dem som var litt dårligere stilt enn de fleste, måtte bli tatt vare på.

Vi takker Marie Brenden for hennes virke og lyser fred over hennes minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Knut Storberget, Mette Hanekamhaug, Torgeir Trældal, Ine M. Eriksen Søreide, Eirin Sund, Torbjørn Røe Isaksen, Sigvald Oppebøen Hansen og Per Sandberg, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Jan Arild Ellingsen i tiden fra og med 20. november til og med 23. november for å delta i NATOs parlamentariske forsamlings reise til Afghanistan

  • fra representanten Anne Marit Bjørnflaten om studiepermisjon i tiden fra og med 20. november til og med 23. november

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Vigdis Giltun fra og med 20. november og inntil videre

Disse søknader foreslås behandlet straks og innvilges. – Det anses vedtatt.

Fra første vararepresentant for Troms fylke, Bjørn Inge Mo, foreligger søknad om fritak for å møte under representanten Anne Marit Bjørnflatens permisjon, av velferdsgrunner.

Søknaden behandles straks og innvilges. – Det anses vedtatt

Andre vararepresentant for Troms fylke, Hilde Anita Nyvoll, har for tiden fødselspermisjon og er av den grunn forhindret fra å møte i Stortinget under representanten Anne Marit Bjørnflatens permisjon.

Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden slik:

For Nordland fylke: Kari Storstrand

For Troms fylke: Viggo Fossum

For Østfold fylke: Monica Carmen Gåsvatn

Presidenten: Kari Storstrand, Viggo Fossum og Monica Carmen Gåsvatn er til stede og vil ta sete.

Statsråd Rigmor Aasrud overbrakte 17 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Ingjerd Schou vil framsette et representantforslag.

Ingjerd Schou (H) [10:07:38]: På vegne av representantene Knut Arild Hareide, Borghild Tenden, Bård Hoksrud og meg selv har jeg den ære å levere et representantforslag om utbygging av nytt digitalt nødnett.

Presidenten: Representanten Jan-Henrik Fredriksen vil framsette et representantforslag.

Jan-Henrik Fredriksen (FrP) [10:08:09]: Det er en glede å overrekke et representantforslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, Øyvind Korsberg, Hans Frode Kielland Asmyhr og undertegnede om umiddelbar forsterkning av redningshelikopterberedskapen.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at Stortingets møte i dag avbrytes kl. 16 på grunn av avdukingen av maleriet «H.M. Kong Haralds edsavleggelse» i vandrehallen, og settes igjen kl. 18.

– Det anses vedtatt.