Stortinget - Møte torsdag den 22. november 2012 kl. 10

Dato: 22.11.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Hans Hammond Rossbach

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Hans Hammond Rossbach er død, nær 81 år gammel.

Rossbach representerte Venstre og ble valgt inn på Stortinget i 1965 for Møre og Romsdal. Han takket nei til renominering i 1985 etter å ha sittet sammenhengende i fem perioder på Stortinget.

Det var debatten rundt Fellesmarkedet i 1961 som vekket hans politiske engasjement og førte ham inn i lokal- og fylkespolitikken. På Stortinget markerte han seg sterkt i de store oljeutvinningsdebattene, der han vektla fiskeri- og naturressurser. Hans Hammond Rossbach var opptatt av å spare for framtidens generasjoner gjennom et lavere oljeutvinningstempo, og han talte varmt for en mer rettferdig global fordeling. Han advarte mot store inngrep i naturen og kjempet utrettelig for Altaelva og Mardalsfossen. Han gjorde en iherdig innsats for Kristiansunds fastlandsforbindelse.

Hans sosiale engasjement var stort, og han var opptatt av å bedre forholdene i eldreomsorgen. Rossbach lyttet når folk delte sine erfaringer eller sine vurderinger med ham. Dette gjorde ham til en respektert politiker.

Under sine år i Stortinget ble han stadig viktigere for partiet, først som medlem i landsstyret, deretter som nestleder, før han ble partiets leder i 1976 og fram til 1982. Han var parlamentarisk leder i tolv år i perioden 1973–1985.

En av hans mest utfordrende oppgaver fikk han som leder av Venstres EF-utvalg. Utvalget presenterte en bred utredning som han håpet ville samle fraksjonene. Det lyktes ikke, men han arbeidet for forsoning og gjenforening. Han ble i tiden etter splittelsen av Venstre i 1972 i stor grad partiets klippe i nasjonalforsamlingen.

Rossbach var utdannet sosialøkonom og tok opp igjen sin gjerning i skoleverket da han vendte tilbake til hjembyen. Han fortsatte å undervise i sosialøkonomi ved Atlanten videregående skole, men var også sensor og foreleser ved Bedriftsøkonomisk Institutt. Han viet samtidig mye av sin tid til etablering av et nasjonalt kystkultursenter i Vågen i Kristiansund.

Vi takker Hans Hammond Rossbach for hans virke og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet, om nødvendig, fortsetter utover kl. 16.