Stortinget - Møte torsdag den 29. november 2012 kl. 10

Dato: 29.11.2012

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentantAlfred Meyer Henningsen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet i Troms, oberstløytnant Alfred Meyer Henningsen, er død, 94 år gammel.

Med Alfred Henningsen er et av de siste øyenvitner til noen av den annen verdenskrigs mest dramatiske opplevelser i det tyskokkuperte Norge, borte.

Henningsen begynte på befalsskolen i Harstad og gikk på lærerskolen i Tromsø, da han i 1943 ble vervet til tjeneste som etterretningsagent for russerne. Han sendte bl.a. meldinger til Murmansk om tysk militær virksomhet, inntil han måtte flykte til Sverige.

I England fikk Alfred Henningsen utdanning som en av de første kommandosoldater i det norske forsvaret. Han gjorde fire turer til det tyskokkuperte Norge, dels med Catalina-fly og dels med motortorpedobåter.

Det var under det tyske tilbaketoget han kom med i en trefning med tyske soldater og ble truffet av skuddene. De siste ukene av krigen tilbrakte han som krigsfange på Akershus festning i Oslo.

Etter krigen tok Henningsen offisersutdanning. Han gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden, og senere ble han bataljonssjef på Setermoen.

I 1955 ble Alfred Henningsen ordfører i Bardu. Veibygging og kraftlinjer ble to av hans fanesaker. Hans engasjement i lokalpolitikken førte ham til Stortinget. Henningsen representerte Troms på Stortinget i 12 år, fra 1961 til 1973. I sin første periode var han medlem av militærkomiteen, deretter av utenriks- og konstitusjonskomiteen. De fire siste årene var han i sosialkomiteen, og deretter i forsvarskomiteen.

Som politiker var Alfred Henningsen spontan og ikke redd for å gi uttrykk for egne meninger, selv om de var kontroversielle. I 1983 protesterte han mot partiets snuoperasjon i dobbeltvedtaket om utplassering av mellomdistanseraketter i Europa.

I årene på Stortinget var Henningsen to ganger delegat på FNs generalforsamling. Han var også medlem av Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union.

I 1972 engasjerte han seg sterkt for medlemskap i EF. Han mente EF ville forhindre ny krig, overgrep og nazisme. Europa skulle forenes i fred.

Vi takker Alfred Meyer Henningsen for hans engasjement i samfunnets tjeneste og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet fortsetter utover kl. 16.