Stortinget - Møte tirsdag den 5. februar 2013 kl. 10

Dato: 05.02.2013

Dokument: (Innst. 181 S (2012–2013))

Sak nr. 1 [10:06:43]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om regulering av lønnen for Høyesteretts medlemmer

Talarar

Votering i sak nr. 1

Øyvind Korsberg (FrP) [10:07:10]: Jeg skal bare si noen korte ord om den kloke beslutningen som presidentskapet enstemmig har fattet.

Vi legger i dag fram innstilling om regulering av lønnen for Høyesteretts medlemmer. Lønnen til dommerne i Høyesterett ble betydelig løftet i 2007 og har siden det vært på nivå med utviklingen av lederlønningene i staten. En viktig rekrutteringsgruppe til Høyesterett – ved siden av advokater – har tradisjonelt vært dommere fra andre domstoler, først og fremst lagmannsrettene.

Lønnen til ledende dommerembeter ble i 2012 regulert med rundt 4,5 pst., og presidentskapet forslår en tilsvarende økning for dommerne i Høyesterett.

Presidentskapet er opptatt av at dommerembetene i Høyesterett må være attraktive for våre dyktigste og mest erfarne jurister. Det er bekymringsfullt når det ved de senere utlysninger av dommerembetene har vært få søkere, selv om det på grunn av høye kvalifikasjonskrav ikke kan forventes noen tallrik søkermasse til disse embetene.

I de kommende årene vil det bli lyst ut flere embeter, og presidentskapet mener det er grunn til å følge rekrutteringsprosessen nøye. Det må tilstrebes bredde i søkermassen slik at dommerne som utnevnes, har en variert yrkesbakgrunn, fra både offentlig og privat sektor.

På denne bakgrunnen anbefales presidentskapets enstemmige tilrådning.

Marit Nybakk hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering i sak nr. 1

Presidentskapet hadde innstilt:

Med virkning fra 1. oktober 2012 fastsettes lønnen for Høyesteretts dommere slik:

Høyesterettsjustitiariuskr 1 802 000
Høyesterettsdommerkr 1 554 000
Votering:Presidentskapets innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: I sak nr. 2 foreligger det ikke noe voteringstema.