Stortinget - Møte tirsdag den 5. februar 2013 kl. 10

Dato: 05.02.2013

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Halfdan Hegtun

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Halfdan Hegtun døde 1. juledag, 94 år gammel.

Hegtun kom inn på Stortinget for Venstre i 1965, da han erobret partiets første mandat fra Akershus siden 1918.

Hegtun ble utdannet filolog i 1946 og var lektor i to år. Samtidig startet han sin lange journalistiske karriere i NRK, hvor han bl.a. var utenriksredaktør og i åtte år programdirektør. Han ble regnet som en av de største av NRKs opplysningsmenn i pionertiden etter den andre verdenskrigen.

Hegtun var også en av NRKs store humorister – spesielt huskes han som figuren Even Brattbakken, den munnrappe og folkelige småbrukeren fra Toten.

Halfdan Hegtun formidlet folkelighet, smittende humør og livsglede, men også alvor fra internasjonale katastrofer og nasjonale sørgestunder.

Hegtun satt på Stortinget i to perioder, fra 1965 til 1973, hvor hans sosiale engasjement preget hans arbeid. Han var saksordfører for folketrygden da den ble vedtatt i 1966. Her kjempet han for et pensjonstillegg for pensjonister over 70 år, og han ble for dette kalt «særtilleggets far».

Etter splittelsen av Venstre i 1972 dannet han Det Liberale Folkepartiet sammen med andre ledende Venstre-politikere. Han var senere sentral i arbeidet med gjenforeningen med Venstre.

Halfdan Hegtun hadde også en lang lokalpolitisk karriere, både som formannskapsmedlem i Bærum og som fylkestingsrepresentant. Han satt i kommunestyret helt fram til 2007 og møtte som vararepresentant så sent som i 2011.

I alle sine politiske verv var han en talsmann for de svakeste i samfunnet. Han engasjerte seg spesielt i sykehuspolitikk og ledet bl.a. utredningsarbeidet om et pasientombud. Han hadde en rekke offentlige verv og satt som medlem i utallige styrer, komiteer og utvalg.

Hegtun var også aktiv som forfatter. Han ga ut en rekke bøker, hvor de fleste tar for seg europeisk historie og politikk, men han skildret også lokalhistorie fra Toten på sin unike måte.

Halfdan Hegtun hadde hele livet stor arbeidsglede og arbeidskapasitet. Han var en pensjonist med høyt tempo og stor livsglede.

Han ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull i 2010.

Vi takker Halfdan Hegtun for hans virke og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Sverre Myrli, Sylvi Graham, Lise Christoffersen, Anette Trettebergstuen, Karin Andersen, Karin S. Woldseth, Harald T. Nesvik, Håkon Haugli, Magnhild Meltveit Kleppa, Anne Marit Bjørnflaten og Arild Stokkan-Grande, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentant for Buskerud fylke, Ida Marie Holen, har tatt sete.

Fra representanten Dagfinn Høybråten foreligger søknad om permisjon i tiden fra og med 5. februar til og med 7. februar for, som styreleder i GAVI vaksinefond, å delta i møte i Washington.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, Kjell Arvid Svendsen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Kjell Arvid Svendsen er til stede og vil ta sete.

Statsråd Sigbjørn Johnsen overbrakte 3 kgl. proposisjoner (se under Referat).