Stortinget - Møte tirsdag den 10. mai 2016 kl. 10

Dato: 10.05.2016

Dokument: (Innst. 254 S (2015–2016), jf. Prop. 49 S (2015–2016))

Sak nr. 8 [15:38:42]

Innstilling fra næringskomiteen om Samtykke til inngåelse av konvensjon mellom Norge og Finland om oppføring og vedlikehold av reingjerder og andre tiltak for å hindre at rein kommer inn på det andre rikets område av 9. desember 2014

Talarar

Votering i sak nr. 8

Line Henriette Hjemdal (KrF) [15:39:12]: (ordfører for saken): Vi har til behandling proposisjonen om konvensjonen mellom Norge og Finland om oppføring og vedlikehold av reingjerder og andre tiltak.

Utgangspunktet for denne saken er at vi siden 1852 har hindret rein i å krysse grensen. Fram til 1852 var det fritt leide, men siden 1852 har vi hatt et skille. Fra 1922 har vi hatt tre avtaler som regulerer grensekryssende reindrift mellom Norge og Finland.

Formålet med den konvensjonen vi nå har til behandling, er å regulere ansvarsfordeling for oppføring og vedlikehold av gjerder og andre tiltak for å hindre at rein kommer over grensen mellom de to landene, samt regulere oppfølgingen når rein likevel krysser grensen. Konvensjonen vi har til behandling, vil også medføre at det oppføres gjerder på de mest utsatte strekningene, noe som forventes å ville redusere problemet med rein som trekker over grensen. Konvensjonen innebærer også mer funksjonelle og effektive erstatningsordninger når rein krysser grensen og gjør skade. Videre etablerer konvensjonen mulighet til å fremme regresskrav overfor eierne av den reinen som har gjort skade.

Det tilligger enhver reineier – og det har også komiteen presisert – en plikt til å vokte egen rein for at det så langt som mulig unngås at reinen kommer inn på det andre rikets område, og at gjerdene skal støtte opp om eiers vokteplikt. Det har komiteen understreket.

Forut for denne konvensjonsinngåelsen ligger det en konsekvensanalyse både fra norsk og fra finsk side. Løsningen som nå foreligger, innebærer at det ikke bygges gjerder i det området hvor et gjerde vil ha sterkest negative effekter for naturmangfold, friluftsliv og kulturminner. Der det skal oppføres gjerde på norsk side av grensen, skal det så langt som mulig gjennomføres avbøtende tiltak, i samsvar med konsekvensutredningen.

Når det gjelder kulturminner, skal Sametinget gis mulighet til å uttale seg om tiltaket vil berøre kjente kulturminner, og om tiltaket krever ytterligere registrering. Arbeidet med oppføring av gjerdet skal skje etter dialog både med Fylkesmannen i Finnmark og med Sametinget.

Når det gjelder de økonomiske konsekvensene av denne konvensjonen, har vi per nå brukt 10–15 mill. kr på bygging av reingjerdet. Utover det vil en ikke få noen nye økonomiske utgifter, slik saken er oss forelagt. Det har vært konsultasjoner med Sametinget og NRL, og de har gitt sin tilslutning til denne konvensjonen.

Av artikkel 26 framgår det at konvensjonen gjelder i 30 år fra ikrafttredelsesdatoen. Dersom den ikke sies opp senest fem år før utgangen av den perioden, forlenges den for ytterligere ti år og skal senere anses forlenget for ti år av gangen, om den ikke sies opp to år før utgangen av den løpende tiårsperioden.

Med denne saken har vi også fått endringer i reindriftsloven. Hvis det er greit, tar jeg også for meg nå det som er en konsekvens av denne konvensjonen. Det er endringer i reindriftsloven som inkorporerer Konvensjonen av 9. desember 2014 mellom Norge og Finland om oppføring og vedlikehold av reingjerder og andre tiltak for å hindre at rein kommer inn på det andre rikets område.

Komiteen slutter seg til endringene i reindriftsloven som følge av konvensjonen, som en samlet komité også stiller seg bak.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

Votering i sak nr. 8

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i inngåelse av konvensjon av 9. desember 2014 mellom Norge og Finland om oppføring og vedlikehold av reingjerder og andre tiltak for å hindre at rein kommer inn på det andre rikets område.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.