Stortinget - Møte tirsdag den 27. februar 2018

Dato: 27.02.2018

Søk

Innhald

Formalia

President: Olemic Thommessen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Åshild Hauan

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Den 1. desember 2017 døde tidligere stortingsrepresentant Åshild Hauan fra Velfjord i Nordland, 76 år gammel.

Hun representerte Arbeiderpartiet og Nordland i tre perioder, fra 1981 til 1993. I løpet av denne tiden var hun bl.a. medlem av sosialkomiteen, justiskomiteen, forbruker- og administrasjonskomiteen og samferdselskomiteen.

Åshild Hauan vokste opp på 1940- og -50-tallets Helgeland, i Velfjord, nå en del av Brønnøy kommune. Som ung flyttet hun til Rana og var i 20 år butikkmedarbeider på samvirkelaget i gruvesamfunnet Storforshei. I 1975 ble hun valgt inn i kommunestyret i Rana og i 1979 i fylkestinget, før hun to år senere ble stortingsrepresentant.

Som første kvinne ble hun i 1985 valgt til odelstingspresident, og hun ble i 1991 utnevnt som første kvinnelige fylkesmann i Nordland – en stilling hun tiltrådte i 1993 og hadde til hun gikk av med pensjon 14 år senere.

Det er for hennes likestillingspolitiske engasjement mange vil huske Åshild Hauan. Hun var en del av Gro Harlem Brundtland-generasjonen i Arbeiderpartiet, som kjempet frem mange av seirene vi i dag tar for gitt. Store fremskritt kom ikke minst på slutten av 1980-tallet og begynnelsen av 1990-tallet, da Åshild Hauan var partiets kvinnepolitiske leder.

Da hun takket av fra dette vervet i 1992, trakk hun frem barn og unge som det viktigste hun hadde bidratt til: flertall for økt svangerskapspermisjon, storsatsing pa? barnehageutbygging, nye skolefritidsordninger over hele landet og a? fa? bukt med køen av ubehandlede saker i barnevernet. Dette er politiske seire som har endret menneskers liv i Norge.

Åshild Hauan holdt fast ved sitt engasjement hele livet og var blant dem som alltid støttet og oppmuntret kvinner som tok ledende posisjoner både lokalt og nasjonalt.

Kassadama fra samvirkelaget på Storforshei glemte aldri hvor hun kom fra, selv om hun kledde noen av samfunnets mest prestisjefylte posisjoner gjennom flere tiår. Som pensjonist engasjerte hun seg lokalt i Røde Kors og deltok aktivt på medlemsmøter i Bodø Arbeiderparti og i debatter både i radio, i sosiale medier og i sosiale lag. Åshild Hauan huskes som en raus, varm og solid dame med dypt engasjement for rettferdighet og likeverd og med evne til å prege den tiden hun levde i.

Vi lyser fred over Åshild Hauans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Audun Lysbakken og Heidi Greni, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra Senterpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Siv Mossleth fra og med 27. februar og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten Kari Anne Bøkestad Andreassen innkalles for å møte i permisjonstiden.

Presidenten: Kari Anne Bøkestad Andreassen er til stede og vil ta sete.

Utenriksminister Ine M. Eriksen Søreide overbrakte 2 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten: Representanten Nicholas Wilkinson vil fremsette et representantforslag.

Nicholas Wilkinson (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Karin Andersen, Petter Eide og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å stoppe omsorgssvikt og overgrep i eldreomsorgen.

Presidenten: Representanten Steinar Reiten vil fremsette et representantforslag.

Steinar Reiten (KrF) []: På vegne av stortingsrepresentanten Olaug Bollestad og meg selv har jeg gleden av å fremsette et representantforslag om gjennomgang av grenseoppgang mellom mindre og større tiltak i kulturminneloven §§ 9 og 10.

Presidenten: Representanten Arild Grande vil fremsette et representantforslag.

Arild Grande (A) []: På vegne av representantene Hadia Tajik, Lise Christoffersen, Eigil Knutsen, Lene Vågslid, Jan Bøhler, Rigmor Aasrud, Ruth Grung, Åsunn Lyngedal og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om opptrappingsplan for arbeidslivskriminalitetssentrene.

Presidenten: Representanten Marit Knutsdatter Strand vil fremsette et representantforslag.

Marit Knutsdatter Strand (Sp) []: På vegne av representantene Marit Arnstad, Geir Pollestad, Jenny Klinge, Kjersti Toppe og meg selv vil jeg legge fram et representantforslag om å gjennomgå seksårsreformen med sikte på å innrette skolen slik at den bedre ivaretar behovene til de yngste elevene.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten vil opplyse om at det er kommet henvendelse fra kontroll- og konstitusjonskomiteen angående lukket høring i komiteens regi torsdag 1. mars, hvor de ber om at en rådgiver fra hvert komitémedlems stortingsgruppe får være til stede under høringen i tillegg til komitémedlemmet. Presidenten foreslår at slik tillatelse gis.

– Er det noen innvendinger mot dette? Så synes ikke, og presidentens forslag er da vedtatt.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.