Forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om flytting av den norske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Det er vanlig praksis i norsk utenrikstjeneste at norske ambassader plasseres i et lands hovedstad. Jerusalem er Israels hovedstad. Likevel har Norge plassert sin ambassade i Tel Aviv. Dette har sin bakgrunn i FN-vedtak om en internasjonal status for Jerusalem. Den amerikanske kongressen har imidlertid flere ganger vedtatt å be amerikanske myndigheter flytte sin ambassade til Jerusalem.

Regjeringen må arbeide for en utvikling i fredsprosessen og i FN som internasjonalt anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. En flytting av den norske ambassaden vil være et positivt signal om at norske myndigheter anerkjenner Israels suverenitet over Jerusalem. Israel fikk kontrollen over Jerusalem etter at Israel i 1967 slo tilbake det jordanske angrepet mot Israel. I den perioden Jordan kontrollerte de østlige delene av Jerusalem, inkludert Klagemuren, ble jøder nektet tilgang til sine hellige steder. En slik situasjon bør Den norske regjeringen føle seg forpliktet til å unngå for fremtiden.

Det er viktig for de kommende fredsforhandlingene at visse grunnleggende prinsipper legges i bunn og aksepteres av begge parter. Den norske regjeringen bør derfor signalisere at Israels suverenitet over Jerusalem er en stabbestein som ikke kan flyttes, og at et slikt prinsipp må godkjennes av de palestinske lederne for å komme videre i fredsforhandlingene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen umiddelbart starte tiltak for å flytte den norske ambassaden i Israel fra Tel Aviv til Israels hovedstad Jerusalem.

10. juni 2005