Representantforslag fra stortingsrepresentantene Per-Willy Amundsen, Gjermund Hagesæter, Åge Starheim og Bente Thorsen om ikke å gi oppholds- og arbeidstillatelse til imamer med tilknytning til totalitære, islamistiske regimer

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Islam er en av verdens største religioner og har troende i de aller fleste av verdens land. Religionen praktiseres på et utall ulike måter og vektlegges ulikt avhengig av kultur og geografi. Islam er derfor ikke en enhetlig religion bortsett fra at den inneholder noen absolutter som sjelden debatteres blant de troende.

I løpet av de siste 100 årene har lederskapet innen islam gjennomgått store endringer. Etter avskaffelsen av kalifatet i 1920-årene og frem til i dag har det vært ulike grupperinger innenfor islam som har forsøkt å gjenskape et hegemoni basert på religionens fundament og forvaltningen av religiøse symboler, lover og dogmer. Dette gjelder innenfor de største hovedretningene innen islam, sunni-islam og sjia-islam. Felles for disse er – uansett teologisk fundament – å etablere seg som talsmenn for en bokstavtro, ortodoks form for islam, også utenfor tradisjonelt muslimske samfunn. Denne formen har åpenbart også forgreininger til Norge, noe et oppslag på NRK Dagsrevyen 6. november 2010 forteller om.

I dette oppslaget fremgår at Den islamske republikken Iran finansierer moskeer og sender imamer til Norge. Her forkynner de et hat mot Vesten, og målet er å forberede norske muslimer ideologisk på å utføre terrorhandlinger hvis det en dag blir gitt ordre om det, opplyser en av kildene til NRK. Med hensyn til det omtalte trossamfunnet i NRKs oppslag rettes ikke bare hat mot vestlige frihetsverdier, men også mot andre troende og med en klar antisemittisk brodd, da medlemmer i styret for trossamfunnet uttaler seg kritisk om omfanget av jødeutryddelsene under den andre verdenskrig, holocaust.

Irans ambassadør til Norge, Seyed Hossein Rezvani, bekrefter overfor NRK i et innslag i Søndagsrevyen 14. november 2010 at organisasjonen som eier den omtalte moskeen i Oslo, følger ideologiske føringer som er lagt av Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei.

Forslagsstillerne mener slike opplysninger er svært urovekkende og at konsekvensen er at muslimske trossamfunn vil bli brukt som plattform for radikalisering av sine medlemmer og sympatisører.

Forslagsstillerne peker på at de i Dokument 8:23 S (2010–2011) har fremmet forslag om å forhindre at politisk eller religiøs aktivitet i Norge finansieres av kapital med base i totalitære, islamistiske regimer som ikke følger FNs verdenserklæring om menneskerettigheter, og at man foreslår at regjeringen legger frem en melding for Stortinget der man kartlegger slik kapitalflyt, og hvilke virkemidler man har eller vil utvikle for å forhindre at slik kapital tilflyter politisk eller religiøs aktivitet som strider mot ovennevnte erklæring i Norge og som kan bli eller blir brukt for rekruttering av unge mennesker til virksomhet som truer menneskerettighetene.

Religionsfriheten og ytringsfriheten er vesentlige verdier i det norske samfunnet. Samtidig fremstår religiøs og politisk aktivitet som undergraver andres like rettigheter til de samme frihetene, som mer enn et paradoks. Forslagsstillerne mener slik virksomhet er ekskluderende og potensielt samfunnsundergravende på sikt. Religiøse ledere med tilknytning til totalitære, islamistiske regimer er i stor utstrekning premissgivere for hvordan man skal innskrenke rettigheter til andre religiøse grupperinger i eget land, og sannsynligheten er svært stor for at de viderefører slike budskap når de ankommer islamske trossamfunn i Norge. Forslagsstillerne merker seg at tilknytningen til det iranske islamistregimet, slik det fremgår av det ovennevnte nyhetsinnslaget i NRK, må anses å være særdeles sterk, da den stiftelse som videreformidler imamer til muslimske trossamfunn i Norge, ledes av Irans religiøse overhode, ayatollah Ali Khamenei.

Forslagsstillerne mener regjeringen bør ta i bruk innvandringspolitiske virkemidler som forhindrer slik virksomhet, slik at man motvirker radikaliserende virksomhet som på sikt kan utgjøre en trussel mot det norske samfunnet.

Det vises for øvrig til drøfting i Dokument 8:23 S (2010–2011) hvor argumenter og begrunnelser er sammenfallende med forslagsstillernes intensjoner med dette forslaget.

Forslag

Forslagsstillerne fremmer derfor følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem sak for Stortinget med de nødvendige forslag for å forhindre at det gis oppholds- og arbeidstillatelse til imamer med tilknytning til totalitære, islamistiske regimer, som dermed ikke respekterer eller praktiserer religionsfrihet og de universelle menneskerettighetene.

23. november 2010